Yaz tatili zamanlarında eğlenceli ve adrenalinli aktivitelere katılmaktan hoşlanan biriyseniz sizi, Türkiye’de ve Dünya’da yeni yeni popülerleşmeye başlayan bir spor dalı olan canyoning ile tanıştırmak isteriz. Temelde kanyon geçişi anlamına gelen bir su sporu olan canyoning, dünyanın birçok farklı bölgesinde yapılan adrenalin seviyesi oldukça yüksek bir aktivite olarak biliniyor. 

Türkiye’nin farklı illerinde rastlayabileceğiniz bir spor dalı olan canyoning güç, kondisyon ve disiplin gerektiren tehlikeli sayılabilecek bir aktivite. Bu nedenle yalnızca güvenli bölgelerde ve eğitmenler eşliğinde yapmanızı önerdiğimiz canyoning’in Türkiye’deki temsilcilerini gelin birlikte keşfedelim.

canyoning

Disiplin ve Güç Gerektiren Bir Spor Dalı: Canyoning

Kanyonlar arasında geçiş yapmanıza olanak sağlayan bir spor dalı olan canyoning hem hazırlık sürecinde hem de sonrasında oldukça dikkatli hareket edilmesi gereken bir spor dalı. Yüzme, tırmanma, atlama gibi güç ve denge gerektiren spor dallarının bir arada kullanıldığı bu aktiviteye katılmak için hazır olduğunuzdan emin olmalısınız. Bir grupla birlikte hareket etseniz bile bireysel gücün ön planda olduğu canyoning’de kendi dengeniz ve kondisyonunuz büyük önem taşıyor.

Yerleşim bölgelerinden uzak, doğayla iç içe olacağınız kanyonlarda yapılan bu aktivite adrenalin tutkunlarının son gözde sporlarından biri olarak biliniyor. Ekstrem spor dalları arasında gösterebileceğimiz canyoning’in, zorlayıcı olduğu kadar eğlenceli bir yana da sahip olduğunu söyleyebiliriz. 

canyoning hazirlik asamasi

Canyoning’in Hazırlık Aşaması

Farklı spor branşlarının bir arada kullanıldığı bir aktivite olan canyoning’de, oldukça dik kayalarla çevrili kanyonlar arasında geçiş yapmanız gerekebilir. Bu nedenle canyoning yapmaya uygun bir kondisyona ve fiziksel güce sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Eğer bu konuda kendinize güveniyorsanız canyoning yapmadan önce farklı türde ekipmanları ve eşyaları da yanınıza almanız gerekiyor. 

Canyoning için hazırlık aşamasında isenız kask, kurtarma ipi, tabanı kaymayan bir ayakkabı ve bir dalgıç kıyafetini mutlaka yanınıza almanızı öneririz. Zorlayıcı anlarda size yardımı dokunacak bu ekipmanlar dik kayalar arasında geçiş yaparken kaymanıza ve tehlikeli bir durumla karşılaşmanıza da engel olacaktır.

Doğanın keşfedilmemiş gizli yanlarına yakından bakabileceğiniz bir spor dalı olan Canyoning için hazırlık sürecinde işinde uzman kişiler tarafından verilen dağcılık eğitimlerine de katılmanızı öneririz.

turkiyenin canyoning rotalari

Türkiye’nin Canyoning Rotaları

Eşsiz doğal güzellikleriyle gerçek bir turizm cenneti olan Türkiye’de birçok ekstrem spor dalında olduğu gibi Canyoning için de birçok rota bulabilirsiniz. Hem iklim koşulları hem de sahip olduğu doğal kanyon ve vadilerle canyoning için uygun bir profile sahip olan Türkiye’de bu sporu deneyebileceğiniz yerler arasında ilk olarak Antalya’yı gösterebiliriz. Köprülü Kanyon ve Kıbrıs Kanyonu gibi farklı alternatif rotalar bulabileceğiniz Antalya, Türkiye’de Canyoning yapmak için oldukça doğru bir tercih olabilir. Yüksek kayaları aşarak, zaman zaman uzun yürüyüşler yaparak, yüzerek ve tırmanarak tamamlayabileceğiniz bu rotalar arasında geçiş yapmak oldukça eğlenceli olacaktır.

Yaz tatili için tercih ettiğiniz Antalya otellerinde konaklayarak bölgede bulunan kanyonları ziyaret edebilir ve hem eğlenceli hem de bol adrenalinli bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.

Türkiye’de canyoning yapabileceğiniz bir diğer durak ise Denizli. Sahip olduğu yer altı kaynaklarının yanı sıra muhteşem bir doğal güzellik olan Çivril Tokalı Kanyonu’na da sahip olan Denizli’de canyoning deneyimi yaşayarak unutulmaz bir tatile imza atabilirsiniz.

Ersizler Dere Kanyonu ve  Valla Kanyonu ile Canyoning’in Türkiye’deki temsilcileri arasında girmeyi başaran Kastamonu ve Akdağ Tokalı Kanyonu’nu görebileceğiniz Afyon da bu spor dalını deneyebileceğiniz şehirler arasında.

Holimax’in Türkiye’nin birçok yerinde farklı konseptlerle konaklayabileceğiniz otelleri arasından seçim yaparak kendinize eğlenceli bir tatil ile ödüllendirebilirsiniz

 

Yorum Yazın