Muğla şehrinin Ortaca ilçesine bağlı olan Dalyan, Akdeniz ve Köyceğiz gölünü birleştiren bir kanal üzerindedir. Marmaris ve Fethiye arasında bulunan Dalyan, tertemiz denizi, yemyeşil ormanları, tarihi yapıları ve el değmemiş doğasıyla farklı bir yapıya sahiptir. Kış aylarında 5 bin civarında olan Dalyan’ın nüfusu yaz aylarında oldukça artsa da yine de sakinliğini korur. Her mevsimde farklı bir güzelliğe sahip olan Dalyan’ın deniz sezonu Nisan ayı ile başlar, Kasım ayı ile beraber biter. Caretta caretta’ların yumurtlama dönemini yakalamak isterseniz Haziran ya da Temmuz aylarında bölgeyi ziyaret etmeniz tavsiye edilir. Dalyan’a otobüs, otomobil ya da uçakla ulaşmak mümkündür. En yakın havalimanı olan Dalaman Havalimanı’na gelerek buradan araçla 28 km yol katettiğinizde Dalyan’a ulaşabilirsiniz.

Eşsiz Yapısı ile Sultaniye Kaplıcaları

Sultaniye Kaplıcaları Köyceğiz’de yer alan ve her sene yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret edilen eşsiz bir yerdir. Binlerce yıl öncesine dayanan şifalı suları sebebiyle bu kadar tanınan kaplıcalardaki sular, ideal sıcaklıklara ve yüksek mineral değerlerine sahiptir. Türkiye’nin en nadir kaplıcalarından olan bu mekana özel araç dışında da ulaşım sağlamak mümkündür. Dalyan’dan, Köyceğiz’den ya da Ekincik’den dolmuş motorlarını kullanarak ulaşabilirsiniz. Diğer yandan tekne turlarına katılmanız durumda burayı görme şansınız da artar. Tekne turlarının büyük çoğunluğu molalarını Sultaniye Kaplıcaları ‘’Antik Tuzla Kaplıcaları’’ yakınında verir. 39 derece sıcaklığa sahip kaplıcanın suyu kalsiyum sülfat, kalsiyum klorür ve radon içerir. Kaplıcanın idrar yolları ve böbrek hastalıklarına, romatizmaya, bel ağrılarına ve metabolizma  bozuklukları gibi pek çok hastalığa iyi geldiği bilinir. Kaplıcadaki şifalı suların yanı sıra çamur banyosunu da denemelisiniz. Kaplıcalarda konaklama imanınız da bulunduğu için dilediğiniz kadar vakit geçirebilirsiniz.

Tarihin İçinden Likya Kaya Mezarları

Şehrin içinde bulunan ve Likya döneminden kalma olduğu bilinen M.Ö. 4.yy. ait eserler oldukça dikkat çeker. Şehrin simgesi haline dönüşen bu eserler doğal kayaya oyulmuş mezarlardan oluşur. Düzgün basamaklarla oluşturulan merdivenleri çıkarak en görkemli ve en güzel mezar olan Amnitas’a ulaşılır. Bu mezar en aşağıdan da kolaylıkla görülebilir ve yaklaşıldıkça büyüklüğü insanı kendine hayran bırakır. Sol taraftaki sütunun orta kısmında duran ”herpamiasoğlu amintas” yazısının bu kişinin kimliği olduğu düşünülür. Likya Kaya Mezarları ilçenin tümüne yayılmış durumdadır. Görmeye değer pek çok mezar arasından en önemlileri Likya dönemine ait olanlardır. Deniz içinde bulunan mezarların şekilleri oldukça ilginç olduğu için dikkat çeker. Dalyan ziyaretlerinde mutlaka uğramanız gereken yerler arasında gelir.

Kaunos Antik Kenti ve Kaunos Kral Mezarları

Dalyan’da kayıkla gezinirken kaya mezarlarının arasında tüm ihtişamı ile size göz kırpan Kaunos Antik Kentini görebilirsiniz. M.Ö 10. yüzyılda kurulduğu düşünülen bu kent, ismini Miletos’un oğlu Kaunos’dan alır. Kaunos antik çağlarda tuz üretimi ve ticaretinin yapıldığı en önemli liman kentlerinden biridir. Bu hayranlık uyandıran yerleşim yeri günümüzde bile ihtişamını koruyarak ziyaretçileri tarihin içinde bir seyahate çıkarır. Bu yerleşim yerinde Kaunos mezarlarının haricinde gezebileceğiniz 3 km uzunluğunda surlar, stoa, agora, meydan yerindeki çeşme, kilise ve akropol gibi yerler sizi alıp bambaşka bir dünyaya götürür.

Kaunos Antik Kentinin en dikkat çeken özelliklerinden birisi de kentin kuzeyinde bulunan kayalara oyulmuş Kaunos Kral Mezarları’na ev sahipliği yapmasıdır. Engebeli ve dikey kayalara oyulan bu mezarlar ziyaretçilerin en çok ilgilendikleri kalıntılar arasında yer alır. M.Ö. 4. yüzyılda yapıldığı düşünülen bu mezarlar Muğla’nın simgesi haline gelmiştir.

Siz de tatilinizi Dalyan’da geçirmek ve eşsiz doğanın, denizin ve tarihin tadını çıkartmak isterseniz holimax.com adresine girerek tek tık ile rezervasyonunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Yorum Yazın