Ege Kuşadası’ndan Bodrum’a turistlerin en çok ziyaret ettiği şehirlerimizdendir. Ege’nin incisi Didim’i diğer şehirlerden ayıran sakinliğidir. Bu küçük kasaba Kuşadası kadar kalabalık değildir ve Ege’nin güneyinde Akdeniz Bölgesine yakın bir konumdadır.

Antik bir bölge üzerine kurulmuş olan Didim, Didyma’nın antik kalıntıları çevresinde modern şehir yapısına kavuştu.

Şehrin kıyı kesimleri boyunca tatil kasabaları, oteller ve yazlıklar, dükkânlar, restoranlar ve sade bir gece hayatını içinde barındırır.

  • Antik Didim

Bölgede görülecek yerler bakımından; Didyma antik kalıntıları buradaki ana cazibe merkezidir. Antik bölgeleri ziyaret etmek için öğle sıcaklarından uzak durun. Didim mistik ve manevi atmosferini solumak isterseniz işte size önerilerimiz;

  • Milet Antik Kenti

Milet şehri ile ilgili onlarca efsane vardır. En önemlileri ise Zeus, Apollon gibi antik. Çağ tanrıları ile ilgilidir. Yaklaşık 2500 yıl öncesi felsefenin temellerinin atıldığı şehir, akılcı düşünce sisteminin de oturmasına yardımcı olmuş en önemli şehirlerdendir. Çok ünlü filozofların yaşam hikâyelerinde mutlaka Milet Antik Kenti hakkında bilgiler yer almaktadır.

Özellikle filozof Thales ve öğrencilerinin sayesinde
pozitif bilimlerin temellerinin atıldığı şehirdir. .Bu alanda yer alan birçok heykel ve tarihi obje ise Milet Müzesi’nde sergileniyor. Antik şehri gezdikten sonra size önerimiz. Müzeyi de ziyaret etmeniz yönündedir.

  • Apollon Tapınağı

Kehanet Tapınağı olarak kurulmuş olan tarihi beldenin çevresinde defne ağaçları yer almaktadır. Tüm antik şehirlerde olduğu gibi kuruluşuna dair birçok efsane vardır.

  • Didyma Antik Kenti

Şehrin kuruluşu Neolitik Çağa kadar uzanır. Didyma Rumcada ikiz demek ve tapınağa gelen birçok kişi önce kendilerini su ile arıtır sonrada kurban keserlermiş. Şuan hala günümüze kadar gelen tarihi yapıları ile gezilmeye değerdir.

  • Faustina Hamamı

Ülkemiz binlerce yıllık tarih üstünde onlarca farklı tatil seçeneğini aynı şehirde bir arada sunuyor. Örneğin Didim’de yer alan antik tapınak ve hamamları gezdikten sonra altın kumların tadını çıkarabilirsiniz. Eski yüzyıllarda hamamlar temizlenmek için tek noktalardı. Özellikle salgın hastalıklar ile cildin temizlenmesi ve bakterilerden arındırılması gerektiği anlaşıldı ve adım adım iyileştirildi.

İşte Faustina Hamamı’da ortak kullanım için Marcus Avrelius tarafından eşi için yaptırılmıştır. Görülmeye değer bir tarihi yapıdır.

  • Herakleia Antik Kenti

Kentin ismi mitolojik kahraman Heraklesten gelir. Antik şehir her ne kadar mitolojik bir tanrı için yapılmış olsa da sonra buraya yerleşen keşişler tarafından manastırlara dönüştürülmüştür. Özellikle bu şehirse birçok Meryem Ana ve Mesih İsa hayatını anlatan freskleri görebilirsiniz.

  • Myus Antik Kenti

Avşar Köyü yakınlarında bulunan antik şehir Arkaik Döneme ait sur duvarlarıyla Bizans Kalesi’ne ait kalıntılar görülebilmektedir.

  • Priene Antik Kenti

Atina’ya bağlı antik şehirlerden biri de Priene’dir. Günümüzde bu bölgede birkaç tarihi yapı ve Bafa Gölü kalmıştır.

Tarihi yerlerin yanı sıra Didim’de Gezilecek Yerler

Turkuza renkli denizi ve altın renkli plajları ile Didim tüm dünyada ziyaretçi alıyor.

  • Manastır Koyu

Manastır koyuna karadan küçük bir patika yoldan gidiliyor. Yol çok düzgün değil, o yüzden ayaklarınıza uygun bir ayakkabı giymenizi öneririz. Araçla gidecekseniz yüksek araçları tercih edin aksi takdirde aracın altı yere vurabilir. Plaja yaklaşık 15-20 dakika da varabilirsiniz.

Her yerde olduğu gibi turkuaz rengi denizin berrak halini sabah erken saatlerde daha iyi tecrübe edebilirsiniz. Deniz suyu sıcak ve dalgalıdır.

  • Büyük Menderes Dalyanları

Didim’e kadar gitmişken Flamingoları görüntülemeden dönmeniz yazık olur. Akköy mevkiinde yer alan dalyan özellikle bahar aylarında ziyaret ederseniz; pembenin her tonunu görebileceğiniz bir şekle bürünüyor.

  • Akbük

Temiz havası ve plajları ile gözde ilçelerden biri olan Akbük mavi ve yeşili bir arada bulabileceğiniz tatlı bir tatil beldesidir. Daha çok balıkçılık yapılan beldede bol bol midye tüketebilirsiniz. Saplı Ada Akbük’e bağlıdır ve bir kere geldiğinizde her sene gelmek isteyeceğinize emin olabilirsiniz.

Didim’de büyük bir Aguapark’ta bulunuyor ve altın rengi kumlu plajları ve berrak turkuaz rengi denizi ile sizi ağırlamaya hazırdır.

İyi Tatiller

Yorum Yazın