Aydın iline bağlı Didim, tarihi ve doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Altın renkli kumlu plajı, ılık ve sığ denizi ile Ege bölgesinin en iyi plajlarına sahiptir. 

Tarih boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapan Didim tarihi yerleri ile dikkat çeker. Didim bölgesinde birçok medeniyetten izler taşıyan tarihi kalıntılar da yer alır. En meşhur tarihi yerlerin başında Apollon Tapınağı gelmektedir. 

apollon tapinagi

Apollon Tapınağı

Apollon Tapınağı, Didim’in Altınkum mevkiinde bulunan Didyma Antik Kenti içerisinde yer alır. Didim merkeze 2 km uzaklıkta bulunur. Güneş, müzik ve sanat tanrısı Apollon için inşa edilen dünyanın en büyük ve ihtişamlı üçüncü tapınağıdır. 

Antik Yunan döneminin en ünlü kehanet merkezi da olarak bilinir. Helenistik mimarisinin özelliklerini taşıyan tapınağın bahçesinde Medusa kabartması yer alır.  M.Ö. 6. yüzyılın ortalarına doğru yapımı tamamlanan Apollon Tapınağı’nda ilk kazı çalışmaları 1858 yılında İngiliz arkeologlar tarafından yapılmıştır. 

Milet Antik Kenti

Milet Antik Kenti

Milet Antik Kenti, Didim ilçesinin Balat köyü yakınında yer alır ve Aydın merkeze 22 km uzaklıkta bulunur. Tarihi boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapan antik kent Antik Yunan döneminde sanat, bilim ve felsefenin merkezi olarak yer alır. 

Miletos ismiyle bilinen Milet Antik Kenti içerisinde yer alan Yunan ve Roma Dönemi’nin tarihi yapılarının en önemli örneklerinden biri 15 bin kişi kapasitesine sahip antik tiyatrodur. Tiyatro çevresinde yer alan pek çok tarihi yapı hava koşulları nedeniyle tahrip olmuş durumdadır. 

faustina hamami

Faustina Hamamı 

Faustina Hamamı, Didim’in Yenihisar mevkiinde yer alır. İlçe merkezine 1 km uzaklıkta bulunur. Görkemli güzelliğiyle dikkat çeken Faustina Hamamını Roma İmparatoru Marcus Aurelius, eşi  Annia Galeria Faustina adına inşa ettirir. Didim’in sembolü haline gelen hamam ziyaretçilerin akınına uğrar. 

Orta kısmında büyük bir havuzun bulunduğu hamamda çeşme olarak kullanılan aslan heykeller oldukça dikkat çekmektedir. Hamamdan çıkarılan eserlerden Nehir Tanrısı Maendros’un heykeli Milet Müzesi’nde, diğer bir kısmı İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenir. 

ilyas bey camii

İlyas Bey Camii

Cuma Camii olarak bilinen İlyas Bey Camii, Aydın’ın Söke ilçesinde yer alır. Didim merkeze 50 km uzaklıkta bulunur. 

Estetik yapısıyla dikkat çeken cami yılın her ayı yerli, yabancı turistler tarafından ziyaret edilir. İç tasarımıyla bölgenin en özel camileri arasında yer alan İlyas Bey Camii, 8 pencereli bir yapıya sahiptir. Anadolu beylikleri dönemine ait olan cami kesme mermer taştan inşa edilir.

milet muzesi

Milet Müzesi

Milet Müzesi Didim’in Balat köyü yakınında Milet Antik Kenti içerisinde yer alır. Aydın merkeze 22 km uzaklıkta bulunur. 1973 yılında kapılarını ziyaretçilerine açan Milet Müzesi, bakanlık kararı ile 2000 yılında kapanır. 

2007-2011 yılları arasında, tamamlanan yeni müze binasına taşınır. Milet, Didim, Priene Antik Kentlerinde 20 binin üzerinde teşhir edilen eserler yer alır. 1200 metrekarelik sergi alanına sahip yeni müze binasının bahçe alanında aslan heykelleri, yazıtlar, lahitler, sütün başlıkları ve büst gibi eserler, salon kısmında daha küçük ebatlı eserler sergilenir. 

priene antik sehri

Priene Antik Şehri

Priene Antik Şehri, Aydın’ın Söke bölgesinde yer alır. Didim merkeze 50 km uzaklıkta bulunur. Büyüleyici atmosferiyle yerli, yabancı turistlerin uğrak noktasıdır. 

Tarihi milattan önce 7. yüzyıla kadar uzanan antik kent, görkemli görüntüsüyle günümüze kadar bozulmadan ulaşmayı başarır. Priene Antik Kenti’nde öne çıkan en önemli yapı 5 sütundan oluşan Athena Polias Tapınağı’dır. Dikkat çeken diğer yapılar 5 bin kişi kapasitesine sahip olan Antik Tiyatro, Zeus tapınağı, Agora, Büyük İskender’in Evi, Bizans Kilisesi ve Nekropol yer alır. 

Didim’in tarihi yerlerini yakından keşfetmek ve yakın bölgelerinde konaklama yapabileceğiniz Didim otelleri seçeneklerine Holimax üzerinden ulaşabilir, avantajlı kampanyalardan yararlanabilirsiniz. 

Yorum Yazın