Göbeklitepe Şanlıurfa şehir merkezine 18 km uzaklıkta, Örencik köyü civarlarında yer alıyor. Son yıllarda oldukça popülerleşen ve kendinden söz ettiren Göbeklitepe, insanlık tarihinin sıfır noktası olarak biliniyor. 

Göbeklitepe’yi ziyaret etmek; tarihin tozlu ve gizemli kapısını açmak gibi hissettiriyor. Bu yazımızda; “göbeklitepe nerede, göbeklitepe’ye nasıl gidilir, göbeklitepe’ye ne zaman gidilmeli, göbeklitepe’nin tarihi” gibi sorulara ışık tutmaya çalışacağız. 

Göbeklitepe'nin tarihi

Göbeklitepe’nin Tarihi

UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alan Göbeklitepe’nin tarihi nerdeyse 12.000 yıl öncesine dayanır. Göbeklitepe’ye ayak bastığınız anda; mistik ve gizemli bir atmosferin içine girmiş oluyorsunuz. 

Buradaki kazı çalışmaları, 1995’te başlamıştır ve günümüzde de devam etmektedir. Neolitik döneme ait hayvan figürlü  “T” şeklinde sütun bulunmuştur. Bu sütunların üzerinde hayvan figürünün yanı sıra; tilki, yaban domuzu, akrep, aslan, insan kabartması gibi motifler tasvir edilmiş. Tüm bunların hepsinin, dönemin inançlarını yansıtan nitelikte bulgular olduğu düşünülüyor. Çünkü tasvir edilen motifler, bir süs olamayacak kadar yoğun kullanılmıştır. Bu nedenle, söz konusu motiflerin, hikâyesinin ve anlamının olduğu düşünülmektedir. 

Göbeklitepe mezarlar

Burada yerli-yabancı çoğu turistin ilgisini çeken en önemli şey;  “T” şeklindeki sütun formunda olan dikilitaşlar. Bu taşların yaklaşık 12 tanesi dairesel alanda, ortada 2 büyük dikilitaşı çevreleyecek şekilde dizilmiş ve kapalı bir mekân oluşturulmuş. Bu kapalı mekânlar ise anıtsal tapınak olarak tanımlanıyor. 

Günümüze kadar yapılan kazı çalışmalarında bu mekânların yalnızca 6 tanesi ortaya çıkmıştır. Arkeologlar, en az 15 mekânın bulunduğunu ve 200 den fazla dikilitaşın var olduğu görüşünde. Fakat bu tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılması çok uzun yıllar sürecek gibi görünüyor. 

Göbeklitepe anıtlar

dikilitaşların gövdesinde yer alan el ve kol motifleri de bu yorumları destekler niteliktedir. 

Göbeklitepe’deki kazı çalışmaları sonucunda bulunan bazı heykeller ve eserler Şanlıurfa Müzesinde sergilenmektedir. 

Tarihin sıfır noktası olan Göbeklitepe, bugün hala gizemini korumaya devam etmektedir. Bu gizemli tarihi mutlaka yerinde gidip görmenizi tavsiye ederiz. 

Göbeklitepe’ye Nasıl Gidilir, Ne Zaman Gid

 

ilir, Göbeklitepe’de Nerede Kalınır? 

Göbeklitepe'ye ne zaman gidilir?

Göbeklitepe’ye ulaşım, oldukça kolay. Ve buraya ulaşmak için birçok seçenek bulunuyor. En kolay rota, Şanlıurfa’dan ulaşım sağlamaktır. Bunun yanı sıra; otobüs, taksi, gezi turları gibi birçok alternatif de mevcut. Göbeklitepe’yi Günübirlik turlarla, rehber eşliğinde gezebilir veya kendiniz bu gezerek bu gizemli tarihi tek başınıza keşfedebilirsiniz. 

 

Göbeklitepe’yi gezmek için 2-3 saatinizi ayırmanız yeterli olacaktır. Çevresinde herhangi bir yeme-içme alanı olmadığından buraya hazırlıklı gelmeniz de fayda var. Yanınıza su, içecek ve atıştırmalık gıdalar almanızı tavsiye ederiz. 

Peki Göbeklitepe’ye ne zaman gidilmeli? Şanlıurfa karasal bir iklime sahip olduğunda Türkiye’de yaz aylarında en yüksek sıcaklığa ulaşan illerimiz arasında yer alıyor. Bu bağlamda Şanlıurfa’yı gezmek için Ekim-Kasım veya Nisan-Mayıs ayları en ideal zamanlardır. 

Göbeklitepe’ye giriş, ücretlidir. Bu ücret, 36 TL’dir. Fakat müze kartınız varsa; bu büyüleyici tarihi alanı ücretsiz gezebilirsiniz. 

Göbeklitepe'ye nasıl gidilir?

Göbeklitepe’de nerede kalınır, sorusunun cevabına gelecek olursak; Göbeklitepe çevresinde herhangi bir konaklama alanı yok. Bu sebeple Şanlıurfa şehir merkezinde yer alan otellerde veya pansiyonlarda konaklamanız mümkün. 

Bonus:  Şanlıurfa’ya gitmişken; buradaki doğal güzellikleri, tarihi yerleri gezmeden, meşhur yemekleri tatmadan dönmemenizi öneririz. Halfeti, Harran, Balıklıgöl ve Arkeoloji Müzesi gezip görmenizi tavsiye edeceğimiz mekanlar arasında yer alıyor. Son olarak; Urfa’nın eşsiz lezzetlerini de mutlaka denemelisiniz. Haşhaş kebabı, Urfa kebap, Şabut balığı, ciğer kebabı, bostana, çiğköfte  gibi damak tadınızı birçok eşsiz lezzetle buluşturabilirsiniz.

Yorum Yazın