Türkiye; tatil yapmak isteyenlere muhteşem imkanlar sunan cennet gibi bir ülkedir. Takdir edersiniz ki, yurt içi tatil yapmayı düşünenlerin ilk tercihlerinden birisi de Ege Bölgesi oluyor.

Ege Bölgesi denildiği zaman birçok kişinin aklına İzmir geliyor. Ege’nin İncisi olarak bilinen İzmir; Türkiye’nin en sevilen şehirlerinden birisidir. Şehrin enerjisine hayran kalmamak elde değil! Bunun yanı sıra, İzmir’in en dikkat çekici özelliklerinden birisi de insanları! Diğer şehirlerde yaşayanların aksine çok daha anlayışlı ve kibar insanların yaşadığı İzmir; hem yerli hem de yabancı turistlerin ilk adresi olmayı başarıyor. Bunun yanı sıra, Çeşme, Karaburun, Seferihisar ve Foça gibi ilçeleri de barındıran İzmir; herkesin gezip görmesi gereken bir şehirdir.

Ege Bölgesi; yalnızca İzmir’den ibaret değil! Birbirinden güzel diğer şehirlere de ev sahipliği yapan bu bölgeyle ilgili dikkat çeken noktalardan birisi de Ege mutfağı! Gelin, Ege sokak lezzetlerine yakından bakalım!

Ege’de Ne Yenir?

Et ağırlıklı yemeklerden hoşlanmıyorsanız Ege mutfağının tam olarak size hitap ettiğini söyleyebiliriz. Birçok kişi; Ege mutfağı hakkında birtakım önyargılara sahiptir. Yemeklerin doyurucu olmadığı iddia edilir. Ancak, siz de bilhassa Ege sokak lezzetleri sayesinde karnınızı tıka basa doyurabilirsiniz.

Ege’de ne yenir sorusuna verilecek çok fazla cevap var! Kabak çiçeği dolmasının lezzetine kesinlikle hayran kalacaksınız. Bunun yanı sıra, Şevketi Bostan’ın da Ege’ye özgü bir yemek olduğunu söyleyebiliriz. Kasım ayında çıkan bu bitkiden yapılan yemeği büyük bir iştahla yiyeceksiniz. Ege denildiği zaman akla ilk gelen yemeklerden birisi de börülce! Ege’de börülcenin farklı çeşitleri bulunuyor. Hem meze hem de kuru börülce yemeği olarak tüketilen bu lezzetler sizin de damak tadınıza hitap edecek.

İzmir köfte, zeytinyağlı fava, çökertme kebabı, turp otu salatası, otlu börek, pazı sarması ve zeytinyağlı yaprak sarması gibi lezzetlerin de Ege Bölgesi’ne ait yemekler arasında olduklarını söyleyebiliriz.

Boyoz

Yukarıdaki yemekleri çok sevmiş olabilirsiniz! Ancak, yolunuz günün birinde Ege Bölgesi’ne düştüyse mutlaka boyoz yemelisiniz. Takdir edersiniz ki, İzmir’in efsane sokak lezzetlerinin başında boyoz gelir. 1492 yılından günümüze kadar gelmeyi başarmış olan boyoz; yalnızca İzmir’in değil tüm Türkiye’nin sevdiği sokak lezzetleri arasında bulunuyor. İzmir’in tarihi kadar eski olan boyozun farklı alternatifleri de vardır.

Sade, zeytinli, peynirli, ıspanaklı, enginarlı, labneli, tahinli, çikolatalı, Antep fıstık kremalı, elma & tarçınlı, bitter & Hindistan cevizli, incirli, karamelli, patlıcanlı, yeşil limonlu ve daha birçok boyoz alternatifinin sizleri beklediğini söyleyebiliriz.

Kumru

Ege sokak lezzetleri listemizin ikinci sırasında kumru bulunuyor. İzmir’in en az boyoz kadar meşhur olan lezzetlerinden birisidir. İki farklı çeşidinin olduğunu söylemek gerekir. Sandviç ekmeğinin arasına domates, biber ve tulum peyniri konularak hazırlanır. Bunun yanı sıra, sosis, salam, sucuk, kaşar peyniri, domates, ketçap ve mayonez eklenerek hazırlanan ikinci bir alternatifi de vardır. Siz de İzmir’e gittiğiniz zaman sokak satıcılarında veya tezgahlarda kumru sandviçlerini görebilirsiniz. Buna ek olarak, pastanelerde de kumru satışı yapılır.

Kızarmış ekmeklerin üzerine tereyağı sürülmesi, sosis, salam ve sucuk eklenmesi, domates ve kaşar peynirinin ilave edilmesi, ketçap, mayonez ve turşu ile zenginleştirilmesi derken kumrunun tadına doyamayacağınız harika bir yiyecek olduğunu söylemeliyiz.

Şambali

Ege mutfağına özgü lezzetlerden birisi de kesinlikle Şambali! Sokak aralarında satılan bu tatlının tadına hayran kalmamak elde değil! İrmik, toz şeker, yoğurt, karbonat, un, vanilya, şeker, su ve limon ile hazırlanan bu tatlı; taraflı tarafsız herkesin damak tadına hitap ediyor. Siz de şerbetli tatlıları seviyorsanız ilk tercihiniz kesinlikle Şambali olmalı!

Bomba

Kısaca bomba olarak bilinen İzmir bombası; yalnızca İzmir’de değil Türkiye’nin neredeyse her yerinde satılıyor. Ancak, bu güzel tatlının gerçek tadını merak ediyorsanız yolunuz mutlaka İzmir’e düşmeli! Un, sıvıyağ, vanilya ve şeker kullanılarak hazırlanır. Ayrıca, içerisinde sürülebilir çikolata vardır. İzmir bomba tatlısını ilk yapan yer Çelebi Unlu Mamuller’dir. Kıbrıs Şehitleri Sokağı’nda bulunan bu mekanın bilhassa İzmir bomba tatlısı satışıyla öne çıktığını söylemek gerekir. Bunun yanı sıra, Sevinç Pastanesi ve Bravo Pastanesi de İzmir bomba tatlısını en güzel yapan yerler arasında bulunur.

Kokoreç

Tüm Türkiye’nin hayran olduğu yiyeceklerden birisi de kokoreç! Özellikle gece acıkmalarının bir numaralı çözümü olan kokoreci İzmir’de yemeye ne dersiniz? İzmir kokoreci farklı özellikler taşır. Her şeyden önce, doğrudan közden alınarak hazırlanır. Bunun yanı sıra, dilimlendikten sonra kıyılmaz. Yalnızca birkaç bıçak darbesiyle dağıtılır. Ayrıca, içerisine domates konulmadığını da söylemeliyiz. Kimyon serpilerek farklı bir tat kazandırılır. Sonuç olarak, İzmir kokorecinin yerinin ayrı olduğunu ifade etmek gerekir.

Yolunuz İzmir’e düştüyse Kokoreççi Asım Usta başta olmak üzere Baki Usta, Kartal Kokoreç, Akın Usta ve Ustam Kokoreç gibi yerleri ziyaret etmelisiniz. Bu sayede, İzmir kokorecini tatma şansına erişirsiniz.

Söğüş

Kuzu kellesinin etlerinden yapılan sakatat karışımının tadına hayran kalmamak mümkün değildir. Söğüş; özünde bir Niğde yemeği olsa da yıllar içerisinde İzmir ile özdeşleşmiştir. Meşhur Hisarönü Söğüşçüsü, Söğüşçü Cimbom, Söğüşçü Aco, Meşhur Söğüşçü Hüseyin Usta, Söğüşçü Murat Amca gibi yerlere uğradığınız takdirde bu eşsiz lezzetin tadına bakma şansını elde edersiniz.

Ege sokak lezzetleri ile muhteşem Ege seyahatinizi daha da renkli hale getirebilirsiniz.