Güneşin pırıl pırıl ışıklarının sağlığımız için çok faydalı olduğunu biliyoruz ama gözlerimiz için zorlayıcı olduğu da bir gerçek. Peki, yazın güneş ışınlarının olumsuz etkilerinden korunmak için ne yapabiliriz? En havalı yöntemlerden biri tabii ki güneş gözlüğü takmak.
Size en yakışacak güneş gözlüğü modelini seçerken estetik açıdan kendiniz için en doğru kararı vereceğinize eminiz. Fonksiyonellik açısından ise güneş gözlüğü alırken nelere dikkat etmeli konusuna dair cevapları da bu yazıda bulabilirsiniz. Güneş gözlüğü ile ilgili doğru bilinen yanlışlar bölümünü de okumadan, güneş gözlüğü almayın! En güzel güneş gözlükleriyle, harika yazlar geçirmenizi dileriz!
Güneş Gözlüğü Ultraviyole Işınlara Karşı Kalkan Olmalı
Güneş gözlüğü alırken camın açık renk ya da koyu renk olması güneşin zararlı ışınlarından bizi koruması ya da koruyamaması anlamına gelmez.
Güneş gözlüğü camı özellikleri arasında UV yani ultraviyole ışığını engelleyen özelliğe sahip olmalıdır. Alacağını markanın UV ya da mor ötesi ışınlara karşı koruyucu olduğunu gösteren sertifikası bulunmasına dikkat etmeniz iyi olur. Bu sertifika bazen yüksek fiyatlı, markalı gözlüklerde bile olmayabiliyor.
Güneş gözlüğünün güneş ışığını kesme gücü UV200, UV400 gibi sembollerle gösterilir. Gözlük camının en az UV400 olması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Özellikle yazın bol bol deniz kenarında güneşlenmeyi düşünüyorsanız UV400’den düşük özellikteki bir güneş gözlüğü sizin için yeterli olmayacaktır.
Aynalı camlar ekstra koruma sağlar mı acaba diye merak ediyorsanız, bu sorunun cevabı hayırdır. Aynalı camlar ultraviyole ışınlardan gözü korumada hiçbir etkiye sahip değildir.
CE (Conformité Européene) Belgesine Dikkat Edin!
Güneş gözlüklerinin bazılarının üzerinde CE etiketi olduğunu görürüz. Bu belge Avrupa birliği standartlarına göre ürünün güvenilir olduğunu gösteren bir tür tescildir.
CE etiketine sahip güneş gözlüklerinde bulanıklık, detayların tam seçilmemesi gibi durumların yaşanma ihtimali oldukça düşüktür.
Güneş gözlüğü alırken camları birkaç kez kontrol etmekte ve camlarda çizik, kabarcık, eğrilik gibi sorunların olup olmadığına bakmakta fayda olduğunu da hatırlatalım.
Kaliteli Güneş Gözlüğü Nasıl Anlaşılır?
Güneş gözlüğü seçerken camının kalitesini anlamak için gözlüğü takıp güneşe çıkın ve dikey bir çizgiye odaklanarak gözlüğü hareket ettirin. Gözlüğün hafif hareketlerinde odaklandığınız dikey çizgide oynama olmuyorsa gözlük testi geçti demektir.
Bir diğer önemli özellik ise ışık emilim oranıdır. Deniz kıyısında rahat rahat etrafı izleyebilmeniz için güneş gözlüğünün ışık emilim oranının en az yüzde 70-80 olması uygundur. Bu oran normal şehir hayatı için ortalama 50’dir. Kararınızı bu bilgilere göre verebilirsiniz.
Güneş Gözlüğü Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
- UV koruması olmayan sadece ışığı kesen bir güneş gözlüğü takmak hiç gözlük takmamaktan daha iyidir diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Uzmanlar sadece ışığı kesen gözlüklerin camlarının sağlıklı görüşü bile bozabileceğini söylüyor.
- Daha koyu görüntü veren güneş gözlükleri daha yüksek UV korumasına sahip değildir. Gözlük camının koyuluk oranı güneş ışınlarından koruma oranını yükseltmez.
- Polarize camlı güneş gözlükleri parlamayı önlerler ama UV korumasına sahip değildirler.
- Güneş gözlüğü camının mikrofiber gözlük temizleme bezi dışında herhangi bir bezle temizlenebilir diye düşünmeyin. Farklı bezler camda mikro çiziklere neden olabilir ve bu çizikler uzun vadede görme kalitenizi bozabilir.
- Kontakt lensler güneşten gözü koruma özelliğine sahip değildir. Lens kullananların da güneş gözlüğü takması gerekir.
Güneş gözlüğü yazın deniz kenarında, kışın kayak tatillerinde kurtarıcımız oluyor. Güneş gözlüğü alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini öğrendik, sıra geldi havalı bir güneş gözlüğü almaya! Alışverişten sonra da tabii ki güneş gözlüğü takmanın en güzel yeri olan tatil beldelerine de bakmak lazım, değil mi? Holimax ile uygun fiyata harika otellerde rezervasyon yapmak çok kolay, hemen otel listelerine göz atın, kampanyalardan yararlanmayı da sakın unutmayın.