Toplumun azımsanmayacak bir bölümünü oluşturan engelli bireyler hayatın birçok alanında kısıtlanma ve zorlanma yaşayabiliyor. Yaşam alanlarını kendi ihtiyaçlarına göre düzenleyen engelli bireyler, çalışma hayatlarında da bedensel ve zihinsel kapasitelerine uygun olacak meslek seçimlerinde bulunuyor. 

Günlük hayatlarında pek fazla konfor alanlarından çıkmayı düşünmeyen engelli bireyler, tatil zamanlarında özellikle konaklama açısından kendi ihtiyaçlarına uyacak tesisleri tercih etmeyi daha doğru buluyor. Bu ihtiyaca yönelik olarak farklı imkanlar sunan engelli dostu otelleri diğer otellerden ayıran farkları sizin için derledik.

engelli dostu otelleri

Oda Dekorasyonu Açısından Farklılıklar

Engelli dostu otellerin bu unvanı alabilmesi için uymak zorunda olduğu bazı koşullar bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının belirlediği koşullara göre bir otelin engelliler için bir konaklama seçeneği olabilmesi için özel odalara ve imkanlara sahip olması şart. Bu şartların başında gelen oda dekorasyonu ve mimarisi engellilerin konforlu bir tatil geçirmesi için gerekli olan başlıca özelliklerden biri. 

Örnek vermek gerekirse, oda giriş kapısının en az 85 cm genişliğinde olması bu otellerde aranan ilk şartlardan biri. Bedensel ve zihinsel engelliler için tasarlanan bu odalarda bireylerin rahatı ve konforu ön planda olduğu için her eşya dikkatli bir şekilde seçilmeli ve yerleştirilmeli. Standart otellerde iç mimarı ve uyum ön plandayken engelli dostu otellerde bireylerin bir kazaya mahal vermeyecek eşyaları içeren odalarda konaklanması tercih ediliyor.

Zemini kaygan olmayan, ayağın takılabileceği döşemeler kullanılmadan ve sivri köşeli eşyalara yer verilmeyen bu odalarda hem engelliler hem de yakınları rahatlıkla konaklayabiliyor. Odadaki her eşyada olduğu gibi dolaplar da açılır kapanır mekanizmalar yerine sürgülü mekanizmalar kullanılarak tasarlanıyor. Oda banyolarında ise standart otellerde bulunabilecek küvetler yerine oturma mekanizması bulunan duş kabinleri tercih ediliyor.

Engelli tuvaletlerinde sık sık karşılaşacağınız, kenarında bir demir parçası bulunan klozet ve lavaboların yanı sıra sabunluk ve ayna gibi ek dekorasyon ürünleri de normal odalara göre daha aşağıda konumlanıyor. Engelli bireylerin kendilerini rahat ve huzurlu hissedecekleri bir tatil geçirmelerine imkan veren engelli dostu otellerde kısıtlamalar ve engeller olmadan harika bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.

engelli dostu otellerin sagladigi ayricaliklar

Engelli Dostu Otellerin Sağladığı Ayrıcalıklar

Engelli dostu otelleri diğer otellerden ayıran en büyük farklardan bir diğeri de bu otellerin bireylere sağladığı ayrıcalıklı hizmetler. Özellikle bedensel engeli olan bireyler düşünülerek hizmete sunulan bu ayrıcalıklardan ilk olarak özel yüzme havuzları ve spor merkezlerini gösterebiliriz. Yürüme veya görme engeli olan bireylerin otellerde bulunan standart havuzlarda bulunması oldukça tehlikeli. Bu nedenle havuza girerken ve çıkarken engelli bireylerin destek alabileceği gereçler kullanmak şart.

Engelli dostu otellerde fiziksel engeli bulunan herkesin kullanabileceği özel tasarlanmış yüzme havuzları ve aktivite alanları bulunabiliyor. Sadece bu nedenle bile engelleri ortadan kaldıran oteller, engelli ziyaretçilerine unutulmaz bir tatil yapma şansı sunuyor. Tüm bunlara ek olarak, uzmanlar tarafından uygulanan masaj ve su terapileri de engelli dostu otellerin sunduğu ayrıcalıklı hizmetler arasında. Kronik rahatsızlıkları bulunan engelli bireylerin fiziksel ve ruhsal olarak dinginleşebileceği bu uygulamalar engelli dostu otellerde sık sık karşınıza çıkabilir.

Son olarak, engelli dostu otellerde bulunan açık büfelerde özel bir beslenme düzeni bulunan engelli bireyler için oldukça farklı yiyecek alternatifi bulunuyor. Özel dizayn edilmiş restoranlarda güzel bir akşam yemeği yemek için lezzetli tatlar bulabileceğiniz engelli dostu otellerde herkese uyacak bir seçenek bulabilirsiniz. Engelleri ortadan kaldıran engelli dostu otellere Holimax’le ulaşabilir ve hem kendiniz hem de yakınlarınız için harika bir tatil yapma fırsatı yakalayabilirsiniz.

 

Yorum Yazın