Ailemizin bir parçası olan evcil hayvanlarımız tatile gideceğimiz zaman da bizlere eşlik ediyor. Yolculuk esnasında kimi köpek ve kediler araçta rahatlığını korurken kimi de oldukça huysuz olabiliyor. Onların konforu her şeyden önemli. İşte evcil hayvanlarımız ile tatile giderken dikkat etmemiz gereken başlıklar… 

evcil hayvan araç kokusu

ARAÇ KORKUSU

Evcil hayvanlar genellikle hareket etmeyen sabit alanlarda kendisini daha güvenli hisseder. Bu yüzden otomobilde giderken aracın hareket halinde olması onları rahatsız edebilir. Bu nedenle uzmanlar kedi ve köpeklerin bebeklik dönemlerinde veteriner, park gibi alanlara otomobil ile götürülmesinin ileriki dönemlerde araba yolculuklarına alışmasında yardımcı olabileceğini belirtiyor. Yine bazı uzmanlar yolculuk öncesi hayvanın hafif uyuşukluk halinde olması için ilaç tavsiye ederken, çoğu veteriner hekim hayvanın kan akışının ve kalp atışının yavaşlaması nedeniyle bu tür ilaçlardan uzak durulmasını öneriyor. 

YOLCULUK SIRASI

Evcil hayvanınızın evde kullandığı yatağı araç içindeki koltuğa sererseniz ortamı yadırgamamasını sağlayabilirsiniz. Sevdiği oyuncakları yanına koyarak mutlaka emniyet kemeri ile hayvanınızı sabitlemelisiniz. Yolculuk esnasında yeteri kadar su alabilmesi için genellikle pet shop’larda satılan matarayı yanınızdan ayırmamanız çok önemli. Aralıklarla camları açıp ortamı havalandırmanız ve sık molalar vererek tuvalet ihtiyacını gidermesine izin vermelisiniz. 

Yolda aniden kusma, fazla salya akıtma ya da bayılma gibi acil durumlarda muhakkak aracı durdurun ve veteriner hekiminizden yardım isteyin. Eğer kronik rahatsızlığından ötürü bir ilaç kullanıyorsa yanınızdan ayırmayın. Mümkünse seyahat sırasında evcil hayvanınızın yanında oturun. Böylece kendisini daha güvende hissedecektir.

evcil hayvan

MOLALAR

Mola vermek hem sürücü hem yolcu hem de evcil hayvanınız için önemli. Çünkü sürekli yola bakmak ve aynı pozisyonda kalmak dikkat dağınıklığı ve peşinden istenmeyen kaza durumlarına yol açabilir. Herkesin yeme- içme ve tuvalet ihtiyacını karşılayacağı mola esnasında evcil hayvanınızı tasmasından ayırmayarak olabildiğince yürütün. Eğer yemek yiyecekse ya da su içecekse mutlaka ona zaman verin ve acele etmeyin. 

OTELE VARIŞ

Kediler genellikle kutularında olduğu için daha kontrol altında tutulabilir. Ancak köpekler dış dünya ile daha bağlantılı oldukları için muhakkak otel içinde tasması ile gezdirilmeli ve heyecanlandığı zaman sahibi tarafından okşanarak ya da temas edilerek sakinleştirilmeli. Yeni bir ortam köpekler için heyecan verici olduğu için havlama ya da yeni gördüğü insanların üzerine zıplama eğiliminde olabilir. Gideceğiniz otel evcil hayvan dostu olacağı için çalışanlar bu tür davranışlara alışkın olsa da siz yine de evcil dostunuzu yanınızdan ve tasmasından pek fazla ayırmayın. 

evcil hayvan plaj

PLAJ VE ORTAK ALANLAR

Evcil hayvanları ağırlayan otellerin kimi plajlara köpekleri alırken kimi de izin vermiyor. Bu nedenle gideceğiniz oteli önceden arayıp evcil hayvanlara tanıdıkları hakları öğrenmeniz otelde dostunuzla ayrı bir tatil yapmanızı engelleyebilir. Özellikle denize girerken patili dostunuzu yalnız bırakmamanız sağlığı açısından çok önemli. Ortak alanlarda başka evcil hayvanların da olacağından birbirleri ile oyun oynama ve kaynaşma şansı bulacaklardır.

NOTLAR

Yolculuk öncesinde hayvanınızın ilaçlarını, oyuncaklarını, güneşli bir bölgeye gidiyorsanız koruyucu kremlerini; soğuk bir bölge ise kalın kıyafetlerini almayı unutmayın. Tuvalet eğitimi yoksa tesis içinde bir yere tuvaletini yaptığı zaman mutlaka temizleyin. Başı boş bırakmak yerine tasmasını çıkarmayın. Hepsinin yanında kısa hayatı boyunca yaşayacağı en güzel tatili, kuracağı arkadaşlıkları destekleyin ve hem aileniz hem de evcil hayvanınızla birlikte unutulmayacak bir tatil yaşayın.

Evcil hayvan dostu otelleri  Holimax sizin için belirledi. Dilediğiniz oteli seçebilir, hızlı ve kolay bir şekilde rezervasyonunuzu yaptırabilirsiniz.