Kıbrıs denilince akıllara ilk olarak tatil gelmektedir. Kıbrıs’ın geleneksel festivallerine katılarak tatilinizi daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Kıbrıs’taki festivaller her yıl bahar ve yaz aylarında düzenlenir.

Kıbrıs’ın kültürel yaşamına renk katan bu sayısız festivalde dans, müzik, tiyatro festivallerinin yanı sıra Kıbrıs’a özgü yemek ve içeceklerin tadını çıkarabileceğiniz festivaller de yer alıyor. Uluslararası müzisyenlerin sahne aldığı KKTC festivalleri arasında tarihin köklü geleneklerinden ilham alan festivaller de bulunuyor.

Geleneksel Kıbrıs Festivalleri Neler? 

Her köşesi ayrı bir güzellik sunan Kıbrıs’ta neler yapılır diye soruyorsanız, festivaller ülkesi Kıbrıs’ın geleneksel festivallerine birlikte göz atalım:

Tepebaşı Medoş Lalesi Festivali

Tepebaşı Medoş Lalesi Festivali, her yıl Mart ayında Kıbrıs adasına özgü bir lale türü olan ve Kıbrıs halkı arasında Medoş Lalesi olarak bilinen bu bitki türünün korunup halka tanıtılması amacıyla Tepebaşı ve Avtepe köyünde düzenleniyor. Festival boyunca medoş lalelerinin bulunduğu bölgeye yürüyüşler yapabilir, geleneksel el işi ve yöresel lezzetlerin tanıtıldığı standları gezebilirsiniz. 

Bellapais Klasik Müzik Festivali 

Bellapais Klasik Müzik Festivali, Mayıs ve Haziran ayları arasında Kıbrıs’ın Roma döneminden kalma tarihi yapılarından biri olan Bellapais Manastırı’nda gerçekleşiyor. Kıbrıs festivalleri arasında önemli bir yere sahip olan bu uluslararası festivalin tarihi atmosferinde başarılı müzisyenlerden klasik müzik eserlerini dinleme şansına sahip olabilirsiniz. 

Uluslararası Gazimağusa Çocuk ve Gençlik Festivali

Mayıs ve Haziran ayları arasında gerçekleşen Gazimağusa Çocuk ve Gençlik Festivali’nde mektup yazma yarışması, resim yarışması, dans yarışması ve ses yarışması düzenleniyor. Gençlerin yeteneklerini geliştirmek ve bunu ortaya çıkarmak için düzenlenen festivale dünyanın dört bir yanından çocuklar ve gençler katılım gösteriyor. 

Girne Zeytin Festivali

Girne Zeytin Festivali, Girne’nin en büyük festivali olarak yer alıyor. Zeytinlik Köyünde zeytin toplama dönemi olan Ekim ayında düzenlenen festival, zeytin ürününün üretimini teşvik etmeyi amaçlıyor. Köy meydanında kurulan standlarda zeytin ve zeytinyağı çeşitlerinin yanı sıra zeytinli ekmeklerden hellim peynirle yapılan gözlemelere kadar pek çok yöresel lezzeti bulabilir, yoğun ilgi gören Kıbrıs halk dansları gösterilerini izleyebilirsiniz. 

Kıbrıs Rakı Festivali 

Mayıs ayında Lefkoşa, Girne ve Gazimağusa’da düzenlenen Kıbrıs Rakı Festivali, rakı severler için özel etkinlikler, eğlenceli aktiviteler sunuyor. Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği festivalde el yapımı Kıbrıs rakılarını tadabilir, katılım sağlayan restoranlarda meze çeşitlerinden Kıbrıs’ın gurme tatlarına kadar pek çok yöresel lezzetin tadını çıkarabilirsiniz. 

Güzelyurt Portakal Festivali

Güzelyurt Portakal Festivali, narenciye açısından en verimli olan Güzelyurt bölgesinin en büyük festivali olması açısından önemlidir. Haziran ayında gerçekleşen festival iki hafta sürmektedir. Festivale katılan ziyaretçiler taze sıkılmış portakal suyunun tadına bakabilir, çeşitli konserlere ve sanat etkinliklerine katılabilirler. Festivalde portakal dışında bergamot, limon, greyfurt gibi narenciye ürünleri de bulunuyor. 

Diğer Geleneksel KKTC Festivalleri 

Hellim Festivali, Kıbrıs’ın en meşhur hellim peynirinin binbir çeşitteki lezzetleri ile her yıl Ağustos ayında geleneksel festivaller arasında yer alıyor. Kıbrıs’ın turistik güzelliğini yansıtan İskele Festivali, Haziran ayında başlıyor. Haziran ayında gerçekleşen Lefke Ceviz Festivali’nde de yöre halkının yaptığı ceviz macunların tadına bakabilirsiniz. Yeşilırmak Çilek Festivali ise pek çok sürpriz etkinlikle Nisan ayının son günlerinde gerçekleşiyor.  

Festival Zamanı Nerede Kalabilirsiniz?

Kıbrıs tatilinizi festival zamanlarına denk getirerek daha keyifli bir hale getirebilirsiniz. Holimax, konforlu otel seçenekleriyle bütçenize ve zevkinize uygun büyük kolaylıklar sunuyor. Konforlu otel seçeneklerini, avantajlı paketleri Holimax ayrıcalığıyla inceleyebilirsiniz. Kıbrıs otelleri hakkında detaylı bilgilerileri Holimax sitesinde bulabilirsiniz.