Muğla iline bağlı Fethiye, doğal güzellikleri, eşsiz koyları, göz alıcı plajları, tekne turları, tarihi yapıları doğa ve su sporları ile her zevke hitap eden bir tatil merkezidir. Antik çağın en eski yerleşim yerlerinden biri olan olan Fethiye’de tarihi yerler arasında her yıl binlerce ziyaretçiyi kendine çeken pek çok tarihi yer bulunur. 

Görülmeye değer tarihi yapılar arasında özellikle antik kentler ve Rum mimarisiyle dikkat çeken Kayaköy bölgesi öne çıkmaktadır. Tlos, Araxa, Amintas gibi pek çok antik kenti, Fethiye’nin tarihine ışık tutan Kayaköy bölgesini keşfedebilir, Fethiye’nin tarihi mirasına yakından şahit olabilirsiniz.  

tlos antik kenti

Tlos Antik Kenti

Tlos Antik Kenti, Fethiye’nin doğusunda bulunan Yaka köyünde yer alır. Fethiye merkeze 42 km uzaklıkta bulunur. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde önemli bir yeri olan antik kentte pek çok medeniyet ve imparatorluğun izleri yer alır. 

Günümüze kadar iyi bir bir şekilde korunarak ulaşabilmiş Akropol ve antik kent, Kanatlı Pegasus’un yaşadığı yer olarak bilinir. Kaya mezarlarının üstünde yer alan tepeden manzarayı seyredebileceğiniz Tlos Antik Kenti’nde kaya mezarları, tiyatro ve kemerler yer alır. 

araxa antik kent

Araxa Antik Kenti

Araxa Antik Kenti, Fethiye’ye bağlı Ören köyünde yer alır. Likya kenti olarak bilinen Araxa Antik Kenti, Fethiye merkeze 40 km uzaklıkta bulunur. 

Tarihi ve doğal güzelliklerin içe içe olduğu antik kentin içerisinden Xanthos Çayı geçmektedir. Antik kentin olduğu bölgede Bizans Dönemi’nden kalma su yolları, hamamlar, surlar, mezarlar, lahit mezarlar ve ev kalıntıları yer alır. 

amintas kaya mezarlari

Amintas Kaya Mezarları

Amintas Kaya Mezarları, Fethiye’nin Kesikkapı mevkiinde yer alır. İlçe merkezine 5 km uzaklıktadır. Görülmeye değer mimarisiyle Fethiye bölgesinin büyüleyici tarihi yerleri arasında bulunur. 

Dönemin yüksek statüsüne sahip kişiler için yaptırılan Amintas Kaya Mezarları yeşille mavinin buluştuğu muhteşem Fethiye manzarasına sahiptir. Yer alan yüze yakın basamağı kullanarak Amintas’a ulaşabilir, mezarların ihtişamına yakından şahit olabilirsiniz. 

telmessos antik kenti

Telmessos Antik Kenti

Telmessos Antik Kenti, Fethiye’nin Kesikkapı mevkiinde yer alır. Fethiye merkeze 5 km uzaklıkta bulunur. Tarihteki ilk yerleşim yeri olan Telmessos, ismini tanrı Apollon’un oğlu Telmessos’dan alır. 

Tarih boyunca sayısız savaşa ve depreme tanık olmuş antik kentin günümüze kadar ulaşmayı başaran en eski tarihi kalıntısı Amintas Kaya Mezarları’dır. Telmessos Antik Kenti içerisinde 1957 yılında yapılan arkeolojik kazılar ile ortaya çıkarılan Helenistik döneme ait Telmessos Antik Tiyatrosu yer alır. 5 bin kişi kapasiteli, 20 basamaktan oluşan bu tarihi yapı tarih severlerin ilgisini çekmektedir. 

kayakoy

Kayaköy

Kayaköy, Fethiye’ye 13 km uzaklıkta eski bir Rum Köyü olarak yer alır. Zamanında 25 bin kişinin yaşadığı Kayaköy mübadele sürecinde bir daha dolmamak üzere boşaltılır. 

Likya uygarlığından kalma eski adı Levissi olan köy, daracık sokakları, üst üste dizili evleri, taş duvarları dikkat çeken yapıları ve muhteşem deniz manzarasıyla Fethiye’nin görülmesi gereken tarihi değerleri arasında bulunur. UNESCO tarafından Dünya Dostluk ve Barış Köyü olarak olarak adlandırılan Kayaköy’ün içerisinde 500 hane, kiliseler, şapeller, okul ve ticarethaneler bulunur. 

letoon antik kenti

Letoon Antik Kenti

Letoon Antik Kenti, Fethiye yakınlarında Seydikemer mevkiinin Kumluova köyünde yer alır. Antik Dönem’de din merkezi olan Letoon Antik Kenti, Fethiye merkeze 62 km uzaklıkta bulunur. İsmini tanrıça Leto’dan alır ve tanrıça Leto’yu onurlandırma içim inşa edilir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan antik kentin içerisinde Letoon, Apollon ve Artemis tapınakları ve 2. yüzyılda yapılan antik tiyatro bulunmaktadır. 

Fethiye’nin tarihi güzelliklerini yakından keşfetmek için tatil planınızı Holimax ayrıcalığı ile gerçekleştirebilirsiniz. Fethiye otelleri arasından her bütçeye ve zevke uygun otel ve lokasyon seçimlerini Holimax’te yapabilir, avantajlı kampanyalar ve erken rezervasyon seçenekleri ile konaklama fırsatını yakalayabilirsiniz. 

 

Yorum Yazın