Şirince, İzmir’in Selçuklu ilçesine bağlı olan bir mahalledir. Tepeli ve dar sokaklarıyla ünlü olan Şirince’nin asıl adı ‘’ Kırkınca’’dır. Fakat bu isim Cumhuriyetin ilk yıllarında Kazım Dirik tarafından Şirince olarak değiştirilip resmileştirilmiştir.
Ülkemizin en turistik mekânlarından biri olan Şirince, tarihi ve etnik güzelliğinin yanında 2012 yılında ‘’kıyametin kopmayacağı tek yer’’ olarak da adını duyurmuştur. Şirince’nin tarihi M.Ö 5. Yüzyıla kadar uzanmaktadır. 1922 yılına kadar Ortodoks Rumların yaşadığı bir bölge olan Şirince, bir mübadele köyüdür. Derin bir geçmişe sahip olan bu köy, mimarisi ve otantik atmosferiyle İzmir’de görülmeye değer turistik yerler arasında. Köyde sadece tarihi evler değil; fırınlar, çeşmeler, kahveler ve şarap mahzenleri de oldukça dikkat çekmektedir.
Köyün sokaklarında, arabayla dolaşmaya izin verilmemektedir. Eğer özel aracınızla geldiyseniz köyün girişinde bulunan otoparklara aracınızı bıraktıktan sonra en rahat ayakkabılarınızı giyip bu masalsı köyü keşfetmeye çıkabilirsiniz!
Bu yazımızda, Şirince’de gezilecek yerler, Şirince’nin meşhur yemekleri gibi konulara yer vereceğiz. Hazırsanız, Şirince’yi keşfetmeye başlıyoruz!
Şirince’de Gezilecek Yerler
Ünlü yazar Paulo Coelho’nun Zahir adlı kitabını yazdığı yer olan Şirince, estetik yapısı ve ambiyansıyla insana ilham veren kıymetli mekânlar arasında bulunuyor. Şirince’yi gezmek ve burada muazzam fotoğraflar çekip unutulmaz hatıralar yaratmak için bir gününüzü ayırmanız yeterli olacaktır.
- Köyün Sokaklarını Keşfedin
Şirince’nin sokaklarında dolaşırken kendinizi bambaşka bir dünyada gibi hissedeceğinize eminiz. Bu yüzden köyün her sokağını karış karış gezmenizi öneririz, çünkü Şirince’de her bir sokak farklı dünyalara açılıyor. Köy merkezinde bulunan; doğal el sabunları satan dükkanlar, şarap evleri, zeytinyağı ve zeytinyağından elde edilen pek çok ürünün satıldığı köy pazarları görülmeye değer yerler arasında bulunuyor.
- Aziz John Baptist Kilisesi
Aziz John Baptist Kilisesi, Şirince’de gezmenizi önerdiğimiz önemli değerlerden biri. Kilisenin tam olarak hangi tarihte inşa edilmiş olduğu bilinmese de bu tarihin 1805 yıllarına kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Kilisenin içerisinde, şarap tadımı yapabileceğiniz küçük bir şarap mahzeni, kafe ve dilek havuzu bulunmaktadır. Bu havuz iki bölümden oluşur. Büyük havuzun içerisinde küçük bir havuz daha bulunur. Bu küçük havuz, dilek havuzu olarak bilinir. Dileğinizin kabul olması için bu küçük havuzun içerisine bozuk para atmanız gerekir. Aziz John Baptist Kilisesi, Şirince seyahatinizde mutlaka görmeniz gereken duraklardan biridir.
- Şarap Mahzenleri
Meyve şaraplarıyla ünlü olan Şirince’de, şarap mahzenlerini görmeden gezinizi bitirmemenizi öneririz. Şarap tadımı yapabileceğiniz şarap mahzenleri köyün merkezinde bulunuyor. Burada birbirinden farklı meyvelerden yapılan pek çok şarap keşfedebilir ve sevdiklerinize bu benzersiz tatlardan oluşan bir şişe şarap hediye edebilirsiniz.
- Nesin Matematik Köyü
Matematik köyü, Şirince’nin simgesel yapılarından biridir. Burada her türlü matematiksel etkinlikler, matematik kampları ve matematiğe bağlı bilimsel çalışmalar düzenlenmektedir. Matematik köyünde herkes eşit şartlar altında çalışır. Bu bağlamda, köydeki işler köy sakinleri tarafından el birliğiyle yapılır. Değişik bir atmosfere sahip olan Nesin Matematik Köyü, Şirince’de gidip görmeniz gereken ve farklı deneyimler yaşayabileceğiniz mekanlar arasında bulunuyor.
Şirince’de Nerede Kalınır
Şirince’de konaklamak isteyenler için, köyün merkezinde pansiyonlar ve birçok butik otel bulunmaktadır. Fakat eğer Şirince yakınlarında lüks otellerden birinde konaklamak isterseniz önerebileceğimiz otelleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Suess Alaçatı Otel
- Altın Yunus Resort & Thermal Hotel
- Mitte Port Hotel
- Colophon Beach
- Grand Şahins Gümüldür Resort
- Notion Kesre Beach Hotel
- Le Monde Beach Resort & Spa
- Alaçatı XL Luxury
- Erta Soyak Beach Alaçatı
- Mara Köyiçi Otel Alaçatı