Doğu Karadeniz’in doğayla ve tarihle harmanlanmış eşsiz dokusunu keşfetmek istiyorsanız seyahat planlarınıza Gümüşhane’yi de eklemenizde yarar bulunuyor. Binlerce yıllık tarihi yapıları, gölleri ve yaylalarıyla ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim sunan Gümüşhane, unutamayacağınız pek çok doğal güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Siz de Türkiye’nin birbirinden değerli şehirlerini ve kültürel miraslarını ziyaret etmeyi planlıyorsanız gidilecek şehirler listenize Gümüşhane’yi de ekleyebilirsiniz. Gümüşhane ziyaretinizde mutlaka gezmeniz gereken birbirinden etkileyici tarihi ve coğrafi güzellikleri ise aşağıdaki listede bulabilirsiniz.

Karaca Mağarası

Torul ilçesine bağlı Cebeci köyüne giden yolda yer alan Karaca Mağarası, Gümüşhane’nin en önemli doğal güzellikleri arasında kabul ediliyor. “Göğe Bakma Durağı” olarak da isimlendirilen mağarada, dolomitik kireç taşlarından meydana gelen ve her biri ayrı bir heykeli andıran çok sayıda doğal oluşum bulunuyor. Doğanın mucizevi güzelliğini keşfetmek isteyenler için son derece etkileyici bir durak olan Karaca Mağarası, 1996 yılından bu yana bölgenin en turistik durakları arasında yer alıyor.

Limni Gölü Tabiat Parkı

Gümüşhane’nin Zigana köyü, turistik açıdan büyük önem taşıyor. Zigana’da yer alan Limni Gölü tabiat parkı ise doğayla baş başa vakit geçirmekten hoşlananların ilk durakları arasında yer alıyor. Bungalov evlerde konaklayabileceğiniz ve muhteşem Karadeniz doğasının tadını doyasıya çıkarabileceğiniz Limni Gölü tabiat parkı, göl ve orman manzarasını bir araya getirmesiyle ziyaretçilerden tam puan alıyor.

Örümcek Ormanı Tabiatı Koruma Parkı

Gümüşhane gezisi, elbette ki bol bol yeşillik ve orman ziyaret etmek anlamına geliyor. Şehrin en önemli ormanlık arazileri arasında Örümcek Ormanı Tabiatı Koruma Parkı da bulunuyor. Kürtün ilçesi sınırlarında yer alan Örümcek Ormanı, 2.630 dekarlık bir alana yayılan eşsiz bir doğa harikası. Köknar ve ladin ağaçlarıyla adeta bir açık hava ağaç müzesini andıran park, her yıl çok sayıda turist tarafından ziyaret ediliyor.

Taş Köprü Yaylası

Hazır Gümüşhane’nin dillere destan doğal güzelliklerini keşfetmeye başlamışken Taş Köprü Yaylası’nı da anmamak olmaz. Yağmurdere sınırları içinde yer alan ve Trabzon’a yakınlığıyla son derece geniş bir ziyaretçi kitlesi bulunan Taş Köprü Yaylası, Karadeniz’in karakteristik doğasını yakından görmek isteyenlere eşsiz bir fırsat sunuyor. Yaklaşık 2140 metrelik bir rakıma sahip olan yaylada, başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz kır çiçekleri, eşsiz lezzette soğuk su kaynakları ve nefes kesici doğa manzaraları sizi bekliyor.

Santa Harabeleri

Tıpkı Taş Köprü Yaylası gibi Yağmurdere sınırları içinde kalan Santa Harabeleri, şehrin turistik açıdan en değerli noktaları arasında gösteriliyor. 15. yüzyılda pek çok Doğu Karadeniz şehrinin Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesi sonrasında bir madenci kasabasına dönüşen Santa’da, dönemin mimari ve kültürel yapısını gözler önüne seren çok sayıda harabe bulunuyor. Osmanlı Devleti dönemine adeta bir zaman yolculuğu yapmanızı sağlayan harabeler, çevrelerindeki eşsiz doğal güzelliklerle de ziyaretçilerin hayranlığını kazanıyor.

Tohumoğlu Köprüsü

Gümüşhane’deki kültürel yapıların tarihi Osmanlı Devleti’nden daha da eskiye, Selçuklu dönemine dayanıyor. Selçuklu imzası taşıyan en önemli yapılardan biri ise Tohumoğlu Köprüsü. Kemerli tasarımı ve küçük taşlardan örülmüş olması sebebiyle ziyaretçilere görsel bir zenginlik sunan Tohumoğlu Köprüsü’nün yapım tarihi 1575. Ferruh Zad oğlu Halebi tarafından yaptırıldığı bilinen köprü, aradan geçen yüzlerce yıla rağmen bugün dimdik ayakta duruyor ve mistik görünümüyle Gümüşhane gezinizi benzersiz bir deneyime dönüştürüyor.

Siz de Doğu Karadeniz’i keşfetmek, doğa ve tarihle iç içe unutulmaz bir seyahat yaşamak isterseniz Gümüşhane’yi hemen ziyaret edebilirsiniz. Gümüşhane’de konaklayabileceğiniz en kaliteli ve uygun otelleri ise holimax.com’da kolayca bulabilirsiniz.

Yorum Yazın