Antik kentleri gezerken keyif alıyorsanız bu yazımız sizin için. Denizli’de bulunan Hierapolis antik kentini birlikte keşfedeceğiz.

Hierapolis, Denizli’nin yakınlarında konumlanıyor. Söz konusu antik kentin, Karia bölgesine sınırı olması ve Tripolid kentlerine yakın olmasından dolayı bir Frigya kenti olduğu düşünülmektedir. Hierapolisin kuruluşu hakkında tam olarak net bir bilgi yoktur. İsmini,  Pergamon krallığı zamanında, Bergama’nın kurucusu Telephos’un karısı olan amazon kraliçesi Hiera’dan aldığı öne sürülmektedir.

Unesco dünya mirası listesinde bulunan bu antik kent, fay hatlarının geçtiği bölgede bulunduğundan Neron döneminde yaşanan depremden büyük zarar görmüştür. Bundan dolayı antik kent, tamamen restore edilmiştir.

Bütün bu bilgilere ek olarak; antik kentin içersinde, antik tiyatro, nekropoller, antik havuz, kleopatra havuzu, apollon tapınağı, cadde ve kapılar, hamamlar bulunmaktadır.

hierapolis nerede

Hierapolis Antik Kenti Nerede ve Ulaşım Nasıl Sağlanır

Hierapolis antik kenti, Denizli’de bulunan Pamukkale travertenlerinin hemen yanında konumlandırılmıştır. Denizli’nin merkezine 18 km uzaklıkta yer almaktadır. Hierapolis antik kentine, özel aracınızda veya şehir merkezinden kalkan otobüs veya dolmuşlarla ulaşım sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda rehber eşliğinde bir tur gezisiyle de ziyaret edebilirsiniz.

 

Hierapolis Antik Kenti 2022 Giriş Ücreti

Hierapolis antik kentine giriş ücreti kişi başı 110 TL’dir. 18 yaş altı öğrencilere giriş ücretsizdir. Müze kartınızın bulunması durumunda antik kenti ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Hierapolis, Pamukkale travertenleriyle aynı konumda bulunduğundan dolayı  Pamukkale travertenlerini gezmek için ayrı bir ücret ödemiyorsunuz.

Hierapolis antik kenti ziyaretçilere ; sabah 06.30 itibariyle açılıyor ve akşam 19.00’ da kapatılıyor.

hierapolis bolumleri

Hierapolis Antik Kenti Bölümleri

 

Antik Tiyatro:  Dört ada üzerine inşa edilmiş olan antik tiyatro, muazzam görüntüsüyle ziyaretçilerin ilgisini çeken bölümler arasında yer alıyor. Antik dönem tiyatrolarında oturulan bölümlere verilen ad olan Cavea’da 50 adet oturma sırası bulunuyor. Bu oturma sıraları, 8 merdivenle 7 bölüme ayrılmıştır. Sütunların üzerine işlenen kabartmalardan anlaşıldığı üzere, bu motifler farklı dönemlerde değişik sanatçılar tarafından yapılmıştır. Otantik bir havaya sahip olan bu görkemli yapı, Bergama sanat ekolünün etkilerini de göstermektedir.

 

Antik Havuz (Pamukkale Travertenleri) : Pamukkale’nin en önemli simgelerinden biridir. Şifalı termal suyu ile  yerli-yabancı birçok turistin ilgisini çekmektedir. Söz konusu termal suyun, ciltteki hastalıklara, akne oluşumuna, kalp ve sinir hastalıklarına, tansiyon, depresyon gibi hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir.

apollon tapinagi 1

Apollon Tapınağı: Kutsal kent olarak da bilinen Hierapolis’in ilgi çeken bir başka bölümü de Apollon Tapınağıdır. Plutonion adı verilmiş, dini ve eski bir mağaranın üzerine kurulmuştur. Söz konusu tapınağın arka kısmında bulunan merdivende, tapınaktan alınan parçalar, başlıklar ve kaidelerle doldurulan bir alan göze çarpar. Bağları ve üzüm şaraplarıyla ünlenmiş bir tapınak olarak da bilinir.

 

Hamamlar: Hierapolis antik çağlarda temizliğe büyük önem verilirdi. Burada inşa edilmiş hamamlar, yolcuların şehre girdikleri anda temizlenmesi amacıyla yapılmıştır. Hamam kilise, Bizans hamamı, Büyük hamam olmak üzere 3 adet hamam bulunmaktadır. Bu hamamların içerisinde yer alan Hamam kilise, tarihi dokusunu günümüze kadar korumayı başarabilmiştir.

nekropoller 1

Nekropoller: Antik kentlerde mezarlıkların bulunduğu bölge olan nekropol, Yunanca’da mezarlık anlamına gelmektedir. Hierapolis antik kentinin bir bölümünü oluşturan nekropoller, daha çok seçkin ailelere aittir. Buradaki en eski mezarların Helenistik döneme ait olduğu ileri sürülür. Mezar anıtlarının yapısı da oldukça çeşitlidir ve bu bağlamda ziyaretçilerin ilgisini çeker. Söz konusu mezar yapıları, selvi ağaçları ve çiçeklerle süslü bahçelerin içerisinde yer alır. Tüm bu bilgilere ek olarak; nekropolisteki bu yapılar günümüze kadar en iyi şekilde korunmuş, değerli tarihi yapılar arasında yer almaktadır.