Yaklaşık 5 milyonluk nüfusuyla İzmir, Türkiye’nin İstanbul’dan sonra en büyük ikinci şehridir ve Türkiye’nin Ege Bölgesi’nin en büyük ilidir. Yunanistan’a bir adım uzaklıkta Ege’nin incisi şehri ziyaret etmeye karar verdiyseniz size kısa bir gezi rehberi sunacağız. İzmir ege mutfağı dediğimiz yunan ve Türk hatta onlarca eski medeniyetten etkilenmiş sağlıklı bir mutfaktır.
İzmir ismi muhtemelen size çok az şey söyleyecektir, daha önce kullanılan Smyrna olarak bilinen antik zamanlardan beri stratejik bir noktadır. Doğu ile ayrıcalıklı bir değişim noktalarına sahip olan Romalılar için çok önemli bir liman olan Smyrna, şehir merkezinde antik geçmişinin bazı anılarını barındırıyor, burası Smyrna’nın arkeolojik alanı diyebiliriz.
Bayraklı’da yer alan höyük, Smyrna’nın ilk kurulduğu yerdir. Bayraklı Höyüğü (İÖ 3. bin-300) kayalık bir tepe ve üzerindeki yerleşme tabakalarından oluşur. Burada ele geçen en erken buluntular İÖ 3. bine ait seramik parçalarıdır. İlk yerleşme Eski Tunç Çağı’na aittir. Tunç Çağları’ndaki yerleşmeler höyüğün küçük bir bölümünü kaplıyorken, Hellen çağlarında yerleşim, bugün modern duvarlarla çevrili sit alanının çok daha dışına taşmaktadır.

Çarşı Kemeraltı

Arkeolojik alandan uzak olmayan antik pazarın kalbi büyük çarşıdır. Kesişen yüzlerce dar sokaktan ve binlerce dükkânın bulunduğu büyük bir labirentten bahsediyoruz. Giyim, damat ve gelin giyimi, tatlılar, ev eşyaları, iş eşyaları, antika satıcıları, kuyumcular, aklınıza ne gelirse var. Kesinlikle aradığınız her şeyi burada bulabilirsiniz.
Pazarın içinde antik sinagogun kalıntıları var. Ayrıca pazarın içinde küçük ama hoş bir kapalı pazar, bir kahvehanede hizmet veriyor. Dinlenmek ve çay ya da Türk kahvesi içmek için doğru noktadasınız.

Saat Kulesi

İzmir, antik bir bölgeye sahip olan çok büyük bir şehirdir. Tüm şehir boyunca süren sahil şeridi ve çok şık konutlu modern alanları ile çok yönlü bir şehirdir.
Kentin sembolik yerlerinden biri; Saat Kulesi’nin meydanıdır. Merkezde yer alan saat kulesi 1900’lerin başlarında yapılmıştır. Aynı zamanda bir çeşme olarak hizmet veren ve kentin bir sembolü haline gelen bu görkemli saat kulesi aydınlatmalarıyla özellikle geceleri meydana çok derin bir anlam katıyor. Küçük ama güzel Yalı Camii ve Hükümet binası meydanı çevreliyor.

Bergama

İlin kuzeyine doğru ilerlerken, Bergama kentinde, Bergama olarak daha iyi bildiğimiz bir yerde durmamak imkânsızdır.

Bergama Akropolisi

Bergama’nın en önemli cazibesi kesinlikle Pergamon’un akropolisidir. Şehirin, manzaralı tepesinin üzerinde yer alan ve konforlu bir teleferikle ulaşılabilen akropolde, Yunan tapınaklarının kalıntılarını koruyor, ancak hepsinden önemlisi, çok özel bir tiyatroda var.
Bergama Akropolü’nün tapınaklarının bir kısmı ünlü Berlin’deki Bergama Müzesi’nde. Bu önemli alan, Kırmızı Bazilika ile birlikte, UNESCO mirasının varlıkları arasında yer aldı.
Bir Roma bazilikasına dönüştürülmeden önce yani başlangıçta Başlangıçta Mısır tanrılarına adanmış bir yerdi. Çok büyük duvarları ve iki dairesel kulesinin olağanüstü bir şekilde korunduğu dev bir Roma binasıdır.
Merkezi kırmızı bazilikadan kısa bir mesafede olan Bergama şehrini gezmeye değer çünkü gerçekten otantik bir yer. Sabahları sokaklarda tavuk pazarını bulacaksınız, kadınların burada neredeyse hepsinin şalvar giydiğini göreceksiniz. Bergama’da kaçırmamanız gereken birkaç şey daha var.
İlk şey, parşömen satan bir mağaza. Parşömenlerin bu şehirde icat edildiğini biliyor muydunuz? Aslında antik çağlarda, şöhreti Mısır’daki İskenderiye kütüphanesini aratmayacak kadar büyük bir kütüphanesi vardı.
Bu nedenle bir noktada Mısırlılar papirüs’ü Bergama’ya vermeyi reddetti ve bu nedenle papirüs üzerine yazmak için bir destek olarak bir alternatif oluşturmak gerekli hale geldi ve böylece zengin oldukları ve icat ettikleri koyun derisinden istifade ettiler.
Görülmesi gereken bir diğer özellik ise Anadolu halılarının imalatı. Ziyaret ederek, ipek ve yün ipliklerinin doğal renklerle nasıl boyandığını, ipek kozasından liflerin nasıl elde edildiğini, kadınların tezgâhlara nasıl bağlandıklarını ve halıyı tamamlamanın ne kadar sürdüğünü öğreneceksiniz.

Efes ve Çevresi

İzmir ilinin güneyinde hareket ederek, belki de tüm bölgedeki en ünlü cazibe merkezini, bir UNESCO miras bölgesini ve her yıl milyonlarca ziyaretçinin geldiği yer Efes şehri.
Efes şehri, yüzyıllar boyunca mucizevî bir şekilde terk edilmiştir. Mucizevî çünkü bu şekilde bozulmamıştır. Hala antik yapısını korumaktadır. Görünen Efes’teki devasa arkeolojik kazıların yalnızca bir bölümüdür.
Efes kazıları kesinlikle türünün eşsiz bir cazibesi olan görkemli kütüphaneye sahiptir, görkemli tiyatro, muazzam sokaklar, heykeller ve tapınaklar ve özel konutların bulunduğu bölgenin geri kalan kısmını küçümsememeliyiz. Dikkate değer mozaiklerin bulunduğu ancak hepsinden öte, sadece Pompei’ye hayran olmak için duvar resimlerinin bulunduğu noktaya ekstra bir bilet olarak ziyaret etmelisiniz.

Meryem Ana Evi

Efes kazı alanından çokta uzak olmayan, dindar Hıristiyanlar için çok önemli bir yer var. Meryem Ana Evi, Havari Yuhanna tarafından buraya getirildiği ve günlerini bu evde bitirdiği düşünülüyor. Küçük bir şapel bulunan alanı mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.

Yorum Yazın