Türkiye’nin en güzel konumlarından biri olan İzmir, farklı güzelliklere sahip olan köyleriyle ön plana çıkan isimlerden biridir. Doğa ve tarihi manzaraları ile beğenileri kazanan bu adresler kısa bir tatil planı yapmak için en uygun adresler arasında gösteriliyor. İşte İzmir’e yolu düşenlerin gezi planını biraz daha zengin bir hale getirmek için mutlaka ziyaret etmesi gereken o noktalar:

Barbaros Köyü

Denizden uzak olduğundan dolayı genel olarak adı pek bilinmeyen bu köyde yörükler yaşıyor. Köyün girişinde bir anıt bulunurken, bu anıtın üzerinde 36 farklı isim yazılıdır. Bu isimlerin ise Çanakkale Savaşında şehit düşen askerlerin isimleri olduğu biliniyor.

Eşsiz doğası ile ön plana çıkan bu köy, özellikle kısa bir doğa tatili yapmak isteyenler için uygun seçeneklerden biridir. Bu köyü diğerlerinden daha ilginç kılan tarafı ise, her yıl düzenlenen Oyuk Korkuluk festivali olmaktadır. Geleneksel olarak düzenlenmeye devam edilen bu festival üç gün boyunca devam eder. Özellikle festival zamanında buraya gelerek oldukça farklı bir zaman aralığı geçirebilirsiniz.

Her açıdan zengin bir coğrafyaya sahip olan bu köy İzmir merkeze 55 km uzaklıkta bulunuyor. Urla’dan köye gelmeyi düşünenler ise 22 km yol kat etmelidir. Buraya özel araç veya minibüs üzerinden erişim sağlamak kolaydır. Urla’dan minibüsle buraya gelmek için merkezden kalkan minibüslere binmek yeterlidir.

Germiyan Köyü

Bu küçük ve sevimli köy, İzmir’in en ünlü köyleri arasında yer alıyor. Tarihi ve doğa açısından pek çok şey vaat eden bu köy aynı zamanda yöresel lezzetleri ile de adından sıklıkla bahsettiriyor. Buraya gelenlerin ise bölgenin ünlü lezzetleri arasında bulunan ekşi mayalı ekmeği mutlaka tatmalıdır.

Bunun yanında köyün kahvesinde bir hayli meşhur olan bitki çaylarını deneyebilir ve köyde kısa bir yürüyüşe çıkmayı düşünebilirsiniz. Sessiz sakin bir yapıya sahip olan köy, özellikle kafa dinlemek isteyenler için ideal noktalardan biri olmaktadır. İzmir köyleri arasında önemli bir yere sahip olan bu köye ulaşımda son derece basittir.

Buraya otobüs üzerinden erişim sağlayacak olanlar Çeşme Otogarından kalkan otobüsler aracılığıyla buraya gelebilirler. Eğer özel aracınızla bu köyü ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, İzmir ile Çeşme karayolundaki köy yoluna geçiş yaparak bu köye ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bademler Köyü

Tarihi neredeyse 300 yıl öncesine dayanan bu köy, ailecek sakin bir tatil yapmak için tercih edebileceğiniz konulardan biri olacaktır. Köyün tanınmasına en büyük etkenlerden birinin de ünlü Susuz Yaz filminin burada çekilmiş olmasından kaynaklı olduğu biliniyor. Buranın diğer dikkat çekici yönü ise 1969 yılında inşa edilen bir tiyatrosunun olmasıdır. Buranın oyuncuları ise köylülerden başkası değil. Dünya Tiyatrolar gününde köylüler tarafından verilen oyunun izlenmesi mümkün bir hale geliyor. Ayrıca köyde müzede bulunurken, oyuncaklara dair her türlü detayın burada bulunması söz konusu bir hale gelmiş oluyor.

Lübbey Köyü

Diğer adı hayalet kasaba olan Lübbey köy mutlaka görülmesi gereken ilk sıralarda bulunuyor. Köye bu yakıştırmanın yapılmasının asıl nedeni ise nüfusunun çok az olmasıdır. Köyde günümüz itibariyle yalnızca 10 kişi yaşıyor. Oldukça sessiz olan bu köy, özellikle fotoğraf çekmek için en ideal noktalardan biri olarak ön plana çıkıyor. Özellikle köye sadece fotoğraf çekimi yapmak için gidenlerin sayısı son zamanlarda nüfusu üçe beşe katlamış durumdadır. İzmir’e kadar yolu düşenler hoş bir gezi planı oluşturmak için gezilecek yerler arasına bu adresini eklemeyi düşünebilirsiniz. Ödemiş’e olan uzaklığı 13 km olan bu köye Ödemiş merkez’den kalkan minibüslerle erişim sağlayabilirsiniz.

Birgi Köyü

Ödemiş’te bulunan bu köy, adeta masallardan kopup gelmiş bir görüntüye sahiptir. Ahşaptan yapılmış konakları, asırlık ağaçları ve taş sokakları ile bölgenin en dikkat çekici köylerinden biri olma özelliği taşıyor. Dönemin sanat ve eğitim merkezi olan bu köyde var olan eserler ise büyük bir hayran toplayan cinstendir. Eski zarafetini halen sürdürmeye devam eden bu köy, özellikle tarihi ve doğa açısından zengin bir tatil yapmayı düşünenler için idealdir.

Nüfusu az olduğundan dolayı sessiz sakin bir gezi planı yapmanıza imkan tanır. Buraya yolu düşenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken adresler arasında ise İmam-ı Birgüvi türbesi, Ulu Cami, Çakırağa konağı yer alıyor. Bunun yanında köyün yöresel lezzetleri arasında bir hayli ünlü olan töngül pidesinin tadına bakmanızı öneririz. İzmir merkeze yaklaşık olarak 1.5 saat uzaklıkta bulunan bu köy, Ödemiş’e ise 10 dakika uzaklıktadır.

Bu köye ulaşım sağlamak için Ödemiş merkezden kalkan minibüsleri tercih edebilirsiniz. Yeri son derece kolay bir yerde olduğundan dolayı buraya ulaşım konusunda herhangi bir sıkıntı çekmeden gelebilirsiniz.

Saip Köyü

Karaburun’a yaklaşık olarak 3 km kadar uzaklıkta bulunan bu köy oldukça köklü bir geçmişe sahip olan köyler arasında bulunuyor. Bir dönem Türklerin ve Rumların beraber yaşadıkları bu köy, ticaret merkezlerinden biri haline gelmeyi başarmıştı. Zamanla bu özelliğini kaybeden köyde nüfusta hızlı bir şekilde erimeye başladı.

Bugün köyde yaşayan kişiler ise geçimini daha çok tarım ve hayvancılıktan sağlıyor. Bu köyün en meşhur yerlerinden biride kır kahvesidir. Burada 40 farklı reçel çeşidi, köy kadınları tarafından yapılan el emeği yöresel yemekler ve Osmanlı şerbetleri ziyaretçileri bekliyor. Öte yandan burada sunulan kahvaltının bir hayli ünlü olduğunu belirtmek gerekiyor.

Yolu buraya kadar düşenler köyün eşsiz manzarası eşliğinde kahvaltı yapmayı düşünebilirler. İzmir merkeze 1.5 saat uzaklıkta bulunan bu köy, Karaburun’dan sadece 6 dakika uzaklıkta bulunuyor. Bu köye erişim sağlamak isteyenler ise Karaburun merkezden kalkan minibüslerle bu köye ulaşabilir.

Kösedere

İzmir köyleri arasında önemli bir yere sahip olan Bademli, Seferhisar ve Güzelbahçe arasında bulunuyor. Tepelik bir alana kurulmuş olan bu köyün geçmişi eskilere dayanıyor. Antik köyler arasında ön plana çıkan bu köyde, her yıl düzenli olarak üzüm festivali yapılır. Köy aynı zamanda pek çok dizinin çekildiği adresten biri haline gelmiştir.

Bu nedenle ününü biraz daha arttırmayı başaran köye, dizilerin hayranları da yoğun bir ilgi gösteriyor. İzmir merkeze 93 km uzaklıkta bulunan bu köy, İzmir gezisine çıkanların mutlaka ziyaret etmesi gereken noktalar arasında yer alır. Buraya ulaşımda son derece kolay bir şekilde yapılabilirken, ulaşım konusunu hiç düşünmenize gerek kalmadan bir geziye çıkabilirsiniz.

ÖZBEK

İzmir köyleri arasında en çok bilinenlerden biri olan Özbek köyü, balıkçı köylerden biri olma özelliği taşıyor. Halkın çoğu geçimini balıkçılıktan karşılar. Geçmişi oldukça köklü olan bu köy, İzmir’e olan ziyaretiniz sırasında es geçmemeniz gereken yerler arasında bulunur. İzmir köylerinde neler yapılır sorusuna ise farklı cevaplar vermek mümkündür. Yolu bu köye düşenler bölgenin ünlü pazarlarını kısa bir tura çıkabilir, ünlü Özbek katmerinin tadına bakmayı düşünebilirler. Ayrıca İzmir köyleri fotoğraf çekmek isteyenler içinde en ideal yerler arasında ön plana çıkacaktır. Bunun yanında tarih ve doğanın içi çe geçtiği köylerde kısa bir yürüyüşe çıkabilir ve ailenizle birlikte piknik yapmayı düşünebilirsiniz.

Yorum Yazın