Türkiye; gezilip görülecek yerler bakımından bir hayli zengin bir ülkedir. Bodrum, Marmaris ve daha birçok tatil yerine gitmek isteyebilirsiniz. Ancak, deniz, kum ve güneş üçlüsünden farklı bir şey yapmak istiyorsanız size ısrarla Kapadokya’yı öneriyoruz. Kapadokya gezilecek yerler sayesinde tam da hayalinizdeki gibi bir tatil yapacaksınız.

Kapadokya’yı gezip görmek adına o kadar çok sebebiniz var ki… Doğaüstü güzelliği ile dikkat çeken peri bacaları için yolunuz günün birinde mutlaka Kapadokya’ya düşmeli! Bunun yanı sıra, Kapadokya’nın her bir köşesinde hayran olacağınız türden tarihi ve kültürel güzelliklerle karşılaşacaksınız. Müslümanlığa ve Hristiyanlığa ait yazıtlar başta olmak üzere kilise ve camilerin de Kapadokya sınırları içerisinde kendisine yer bulduğunu söyleyebiliriz. Bölgede bulunan Derinkuyu, Özkonak ve Kaymaklı gibi yeraltı şehirlerinin gizemi çözülmeyen yerler olduklarından kesinlikle bahsetmeliyiz. Kapadokya’ya gelmişken balon turu yapmadan dönmek olmaz. Bunun yanı sıra, istediğiniz takdirde tarihi kayalıklarda konaklama şansına da erişebilirsiniz. Otantik bir atmosferde SPA keyfi yapabilir veya safari turlarına katılabilirsiniz. Son olarak, Kapadokya’nın kendine özgü mutfak lezzetlerini tatmadan dönmeyin!

Kapadokya’ya neden gitmeniz gerektiğine dair fikirler verdikten sonra şimdi bir de Kapadokya gezilecek yerler hakkında tavsiyelerde bulunalım!

Uçhisar Kalesi

Kartpostallardan fırlamış bir güzelliğe sahip olan Kapadokya’ya adım attığınız takdirde yolunuz ilk olarak Uçhisar Kalesi’ne düşmeli! Her şeyden önce, buranın Nevşehir merkeze beş km mesafede olduğunu söylemeliyiz. Uçhisar Kalesi; Nevşehir’in her yerinden görülebilen en büyük ve güzel peri bacası oluşuyla öne çıkar. Bu kalenin zirvesine çıktığınız takdirde Kapadokya’yı kuşbakışı olarak görme şansına erişirsiniz. Bir başka deyişle, tüm Kapadokya ayağınızın altında olacaktır.

Uçhisar Kalesi’nin zirvesinde çok sayıda oyma küp ve mezar bulunur. Ayrıca, büyük bir sarnıca da şahitlik edebilirsiniz. Ayrıca, kaleden kuzeye doğru aşağılara bakınca Cevizli peribacalarının yanı sıra Nevşehir’i ve Oylu Dağı’nı da görebilirsiniz. Buna ek olarak, uzaklardaki Hasan Dağı zirvesini dahi görme şansınız bulunuyor. Uçhisar Kalesi; haftanın her günü ziyaret edilebilen bir yerdir. Günbatımını izlemenin yanı sıra tüm vadilerin renk değişimlerine şahit olmak adına da mutlaka burayı ziyaret etmelisiniz.

Uçhisar Kalesi; Ürgüp ve Göreme yolu üzerinde bulunur. Nevşehir’den 07.30 ila 19.00 saatleri arasında kalkan araçlarla gidilebilecek bir yerdir.

Güvercinlik Vadisi

Kapadokya gezilecek yerler denildiği zaman akla ilk gelenlerden birisi de Güvercinlik Vadisi! Her yıl sayısız yerli ve yabancı turistin geldiği Güvercinlik Vadisi; ilgi çeken tarihi ile geçmişten bu yana göz önündedir. Güvercinlerin öyküsü birçok kişi tarafından merak edilir. Cennetten farksız bir manzara karşısında bu büyülü vadinin havasını solumak isteyenler için birebirdir. Güvercinlik Vadisi’nin içerisinde bir de şelale bulunur. Bunun yanı sıra, zorlayıcı bir yürüyüş parkuru vardır. Ancak, bisikletle seyahat etmek mümkündür.

Güvercinlik Vadisi; bilhassa bahar aylarında ziyaret edilmelidir. İsteyenler kar manzarasına şahit olmak adına buraya kışın da gelebilirler. Küçük meyvelikler ve daha birçok özelliği ile dikkat çeker. 4100 metre uzunluğa sahip olan bir yer olmakla beraber Uçhisar ile Göreme arasında konumlanmıştır.

Hayal Vadisi

Burası hiç şüphesiz Kapadokya’nın en ilginç ve dikkat çekici peri bacalarının bulunduğu yerdir. İnsan ve hayvan şekillerine benzeyen peri bacalarının görüntüsüne hem yerli hem de yabancı turistler hayranlıkla bakar. Hayal Vadisi; sürrealist şekilli peri bacaları ile insanların kendilerini Ay’da hissetmelerine neden olur. Sizin de yolunuz Hayal Vadisi’ne düştüğünüz takdirde ilk olarak deve şeklindeki peri bacasını ziyaret etmelisiniz. Buna ek olarak, trekking, safari ve doğa yürüyüşü yapma şansınız da mevcut! İstediğiniz takdirde tost ve gözleme gibi atıştırmalıklar tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra, birkaç hediyelik eşya satan dükkandan alışveriş yapma şansınız da var.

Paşabağ Rahipler Vadisi

Göreme ve Avanos arasında bulunan Paşabağ Rahipler Vadisi; bilhassa peri bacalarını yakından görmek isteyenlere hitap ediyor. Buraya geldiğiniz takdirde siz de peri bacaları arasında yürüyüş yaparak doğanın ve eşsiz güzelliklerin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca, burada bulunan kiliseleri, manastırları, şapelleri ve yerleşim yerlerini görmeden dönmemelisiniz.

Paşabağ Rahipler Vadisi’ne gitmek istiyorsanız önünüzde farklı seçenekler var. Şahsi aracınızla veya araç kiralayarak gidebilirsiniz. Buna ek olarak, minibüslerle de ulaşım imkanı bulunuyor. Göreme Açık Hava Müzesi; yılın her döneminde ziyaretçilere açıktır. Belirli bir giriş ücreti vardır.

Üç Güzeller Seyir Tepesi

Ürgüp ilçesine beş dakikalık mesafede bulunmasıyla öne çıkar. Siz de hem peribacalarının hem de Erciyes Dağı’nın eşsiz manzarasına yakından tanık olmak istiyorsanız yolunuz mutlaka buraya düşmeli! Üç Güzeller Seyir Tepesi; iki büyük ve bir küçük peribacasından oluşur. Yolu Kapadokya’ya düşenlerin mutlaka uğradığı yerlerden birisidir. Her yıl iki milyona yakın insan tarafından ziyaret edilir. Burada bulunan peribacalarının Kapadokya’daki diğer peribacalarına kıyasla birtakım farkları vardır. Şapkalı oluşumların dikkat çektiğini söylemeliyiz.

Güllüdere Vadisi

Göreme’de yer alan Güllüdere Vadisi; harika manzarasıyla sizi de büyüleyecektir. Mevsime ve hava şartlarına göre değişen renkleriyle dikkat çeken kayalıklarından adını alan bir yer olmakla beraber insanların gün batımının peribacalarındaki yansımasını izlemesine imkan verir. Ayrıca, içerisinde birçok kilise ve manastır vardır. Yolunuz Güllüdere Vadisi’ne düştüğü takdirde trekking yapma şansına erişirsiniz. Beş farklı kilisenin bulunduğu bu vadiye farklı ulaşım seçeneklerini kullanarak rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.