Kıbrıs, antik kültürleri öğrenmek, geçmişin gizemlerine tanık olmak ve geçmiş uygarlıkların ihtişamını yaşamak isteyenler için ideal bir kültürel ve turistik bölgedir. Her kentin simgesi olan heykel ve anıtlar, çevre, mimari ve insan arasındaki ilişkileri simgelemeleri açısından önemli bir yere sahiptir. Kıbrıs’ın kültürel yerleri arasında bulunan bu sanat eseri anıtlar yerli, yabancı onlarca turistin ilgisini çekmektedir. 

Kıbrıs geziniz için tarihi anıtların yer aldığı bu kültürel rotalara gelin birlikte bakalım.

Özgürlük Anıtı

Özgürlük Anıtı, başkent Lefkoşa’da Başpiskoposluğu’nun yakınında yer almaktadır. 1973 yılında Başpiskopos III Makarios’un başkanlığı döneminde I. Notara tarafından yapılır. Anıt, İngiliz sömürgelerine karşı gelerek bağımsızlıkları için savaşan Kıbrıs Rumlarını korumak için dikilir. 

Birkaç heykelden oluşan bu büyük anıtın tepesinde özgürlüğü temsil eden bir heykel yer alır. Diğer pirinç heykeller farklı yaşlardaki kadın ve erkeklerin yıllarca yattıkları hapisten çıktıktan sonra gün ışığını gördüklerini ayrıntılı bir şekilde temsil eder. Günümüze kadar ulaşan Özgürlük Anıtı, Kıbrıs halkı için özgürlük ve mücadele umudunun bir simgesidir. 

Kıbrıs’ın İlk Cumhurbaşkanı Başpiskopos Makarios III Anıtı 

Kıbrıs’ın Birinci Cumhurbaşkanı Başpiskopos Makarios III Anıtı, Lefkoşa’dan 80 km uzaklıkta bulunan Kykkos Manastırı’na yaklaşık 3 km uzaklıkta Thrones tepesinde yer almaktadır. Başpiskopos Makarios III, 1977 yılında ölmeden önce bu manastıra defnedilmek istediğini söyler. Taş mezarın üzeri siyah mermer ve yuvarlak taş işlemeli bir kubbe ile örtülüdür. 

Kıbrıs halkı tarafından sevgiyle karşılanan Makarios’un anısına yapılan 10 metre boyundaki bu devasa bronz heykel 2008 yılında Lefkoşa’daki Başpiskoposluk Sarayı’ndan Throni tepesine taşınır. Taşınan heykelin yerine Makarios’un gerçek boyutlu mermer bir heykeli getirilir.

Kitionlu Zeno Heykeli

Kitionlu Zeno Heykeli, Kıbrıs’ın Larnaka kentinde İngiliz sömürge binalarının bulunduğu Avrupa Meydanı’nda yer alır. Yunan filozof Zeno, M.Ö. 334’te antik çağda Kition olarak bilinen günümüzdeki Larnaka kentinde doğar. İyiliğe ve erdemliğe önem verdiği ve öğreticisi olduğu stoacı felsefe okulunun kurucusudur. 

Anıt, Zeno’yu giydiği uzun bir elbiseyle ayakta durmuş bir şekilde ciddi ve düşünceli bir yüzle tasvir etmektedir. Marinaya yakın konumda yer alan Zeno Heykeli, fotoğraf çekmek ve sonrasında marinada yürüyüş yapmak için idealdir. Larnaka kentinde Filozof Zeno’nun onurlandırdığı iki heykeli bulunmaktadır. Biri az önce bahsettiğimiz Avrupa Meydanı, diğeri Belediye Bahçesi’nin karşısıdır.

Ardıç Ağacı

Ardıç, bazı bölgelerde kötü ruhları kovmak için kapılara asılan bir bitkidir. Ardıç Ağacı, Kıbrıs’ın doğusunda yer alan ünlü tatil beldesi Ayia Napa’da 160 yılı aşkın bir süredir yer almaktadır. Dört mevsim harikası olan bu yalnız ağaç Ayia Napa bölgesinin en çok fotoğrafı çekilen ağacıdır.  

Ardıç Ağacı, portre çekimleri ve düğün çekimleri için ideal bir yerdir. Yaz aylarında Samanyolu ağacın arkasından yükselir ve etkileyici bir görüntü sunar. Bölge halkı ve turistler tarafından ilgi gören Ardıç, her mevsim cezbedici bir görünümdedir.

Ayia Napa’nın Deniz Kızı Heykeli

Ayia Napa’nın Deniz Kızı Heykeli, Kıbrıs’ın Ayia Napa beldesinde yer alır. Liman merkezine konumlanan bu bronz heykel 3 metre boyundadır. 30 Mayıs 2015 yılında açılışı yapılır.   

Deniz Kızı Heykeli, Büyük İskender’in kız kardeşinden esinlenerek tasvir edilir. Boynunda antik Helenistik sanatında güneşi simgeleyen Vergina Güneşi kolyesi taşır ve iki kuyruğu bulunur. Ayia Napa bölge halkının köklerine ve atalarına tanıklık eden bir Bizans yapısıdır.

 

Kıbrıs seyatinizde kültürel rotalara yakın otellerde konaklamak istiyorsanız Holimax sitesinde istediğiniz oteli kolaylıkla bulabilirsiniz.