Tarih boyunca pek çok medeniyete şahit olan Kıbrıs, mutfak kültürü ve yöresel lezzetleriyle de öne çıkmaktadır. Farklı uygarlıklardan etkilenen Kıbrıs mutfağında ağırlıklı olarak et, sebze, meyve ve deniz ürünleri taze olarak tüketilmektedir. Adaya özgü farklı tatları ve yüzlerce yemek çeşidi olan Kıbrıs lezzetlerinde her kültürden izler bulabilirsiniz. 

Dilerseniz Kıbrıs’ın lezzet festivallerine yakından bakalım:

Kuzey Kıbrıs Yemek Festivali

Kıbrıs kültürünün önemli bir parçası olan Kuzey Kıbrıs Yemek Festivali’nin amacı, Kıbrıs mutfağını bir bütün olarak ortaya koymak, genç neslin kendi yemek kültürünü tanımasını sağlamak, pişirme tekniklerini öğrenmesine destek olmak. Aynı zamanda yerel üreticileri destekleyip yerel ürünlerin tanıtılması amacında olan festivalde Kıbrıs’a özgü yüzlerce yemeğin yer aldığı standlar, yemek yeme yarışmaları ve çeşitli eğlenceler ve atölyeler yer alır. 

Geçitkale Hellim Festivali

Hellim festivali, hellim peynirinin Kıbrıs Türk kültürüne ait olduğunu dünyaya tanıtmak amacıyla düzenlenmektedir. Sarımsı beyaz bir renkte olan hellimin içinde keçi sütü veya inek sütü, tuz ve nane bulunur. Yağsız bir tavada ya da ızgarada kızartılarak tüketilir. Festivalde hellim peynirlerinin tanıtılmasının yanı sıra “En Lezzetli Taze Hellim Yarışması” ve “Hellim Güzellik Yarışması gibi eğlenceli etkinlikler düzenlenmektedir.

Ozanköy Pekmez Festivali

Harnup ve pekmez üretiminin devam etmesini ve pekmez tüketimini teşvik etmek amacıyla düzenlenen Ozanköy Pekmez Festivali’nde kurulan stantlarda harnup ürünlerinin sunumu ve satışı, pekmezden hazırlanan ve buz gibi içilen özel içkiler, “Pekmezli Tatlılar Yarışması”, kültürel etkinlikler, dans gösterileri ve konserler gerçekleştirilmektedir. 

Lefke Ceviz Festivali

Yerel üretime katkı sağlamak ve yerel üreticiyi desteklemek amacıyla düzenlenen Lefke Ceviz festivalinde Kıbrıs’a özgü bir tatlı olan gollifa ve ceviz macunu ikram edilir. Kurulan stantlarda yerel ürünlerin satışı yapılır. 

Kıbrıs’ın Öne Çıkan Lezzetleri

Kıbrıs lezzetleri, kendine has lezzetli yemekleri ve tatlıları ile öne çıkar. Bu nefis tatlardan bazıları ilk olarak Kıbrıslıların çok sevdiği ve en çok tükettiği Hellim peyniridir. Hellim peyniri ve kavrulmuş soğandan yapılan bir kek türü olan Hellimli, sabah kahvaltılarında ve beş çaylarında atıştırmalık olarak tüketilir. 

Diğer bir lezzet olan içinde şeftali bulunmayan, kıyma, soğan ve baharatla yoğrularak kıymanın bir çeşit iç yağına sarılı köfte haline getirilerek kömürde pişirilen Şeftali kebabı, Kıbrıslıların vazgeçilmezleri arasında yer alır. 

Bir diğer öne çıkan lezzet Molehiya bitkisinden yapılan et veya tavukla harmanlanan Molehiya sebze yemeği yer alır. Genellikle pilavla birlikte servis edilir. 

Lalangı, küçük parçalar halinde olan hamurun içine tavşan eti konulup kızartılarak yapılır ve Kıbrıs mutfağında ayrı bir yere sahiptir. Damak tadınıza hitap edecek diğer bir lezzet geçmişi Osmanlı mutfağına uzanan Pirohu mantısıdır. İçine lor peyniri veya tulum peyniri, tereyağı ve ceviz koyulur. 

Kıbrıs Otelleri

Akdeniz’in incisi Kıbrıs, lüks otelleri, gözalıcı plajları, renkli gece hayatı, casinoları, kültürel mirası, doğal güzellikleri ve kendine has yemekleri ile gidebileceğiniz en güzel tatil rotaları arasında yer almaktadır. Bir tatilden çok daha fazlasını sunan Kıbrıs otelleri ayrıcalıklarına Holimax ile ulaşabilirsiniz.

Her şey dahil oteller, her zevke göre konsept otellerin yer aldığı Kıbrıs’ta her bütçeye hitap eden konaklama seçeneklerini bulabilirsiniz. Otel bölgeleri olarak öne çıkan Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Lefke ve Güzelyurt destinasyonlarında birbirinden farklı fırsatlar sunan otelleri tercih edebilir, avantajlı paketlerden yararlanabilirsiniz. 

Unutulmaz bir Kıbrıs tatili deneyimlemek için Holimax sitesinde yer alan şık ve konforlu otel seçeneklerine detaylı bir şekilde ulaşabilirsiniz.