Karadeniz’in kıymetlisi olarak bilinen ve Karadeniz bölgesinde turizm konusunda en gelişmiş şehirlerden biri, Trabzon’dur. Liman Şehri olması sebebiyle geçmişten günümüze kadar dayanan köklü bir tarihe mevcuttur. Trabzon, yıllar önce çok büyük imparatorluklara ev sahipliği yapmıştır.

Günümüze kadar sağ sağlim gelebilmiş eserleri az sayıda olsa da, hem yerli hem de yabancı turistin dikkatini çekebilecek kadar farklı kültür miraslarını bünyesinde barındırmaya devam ediyor. Trabzon Büyükşehir olmasının avantajını turizm yatırımlarında kullanmaktadır. Trabzon gezi rehberimizde sizlere Trabzon gezilecek yerler ile alakalı bilgiler vereceğiz.

trabzon 4

Trabzon Gezilecek Yerler Listesi

Trabzon’un Ayasofya mahallesinde yer alan, 1250 ile 1260 yılları arasında yaptırılan Ayasofya Camii, önce Kilise olarak inşa edilmiş Bizans yapısı,  sonrasında ise 1584 yılında camiye dönüştürülmüştür.  Bizans dönemi mimarisine sahip olan Ayasofya Camii, 1964 yılında müze olarak ziyaretçilerine açılmıştır. Daha sonrasında 28 Haziran 2013 yılında Cuma namazının kılınmasıyla 49 yıl sonra tekrardan kullanıma açılmıştır. Ayasofya Caminin ufak bir kısmı tekrar Camii olmuş ve görevini yerine getirmeye başlamıştır. Trabzon Ayasofya Camii günümüzde hala aktif olarak kullanıma açıktır.

sumela 2

Sümela Manastırı

Maçka’nın Altındere köyünde yer alan Sümela Manastırı, 1923 yılına kadar manastır olarak amacını sürdürmüştür. Ortodoks kilisesi olan manastırın bir diğer adı ise Meryem Ana manastırıdır. Sebebi ise Meryem Ana’nın göğe yükseldiği kabul edilen günde bu alanda ayin düzenlenmesidir. Dik bir dağın yamacında yapılan ve endamıyla gözlerinizi Sümela Manastırından alamayacaksınız. Bu manastırı Bizans İmparatorluğu döneminde Atina’dan gelen iki rahibin yaptırdığı bilinmektedir.

sumela manastiri

Sümela manastırının dışı olduğu kadar içi de oldukça ilgi çekici.  Öğrenci odaları, şapelleri, kütüphanesi, misafirhanesi, mutfağı ve kutsal bölümleri ile turizm açısından bölgenin en önemli noktası olmayı başarmıştır.  Bu altı katlı manastırın içerisinde farklı dünyaların kapılarını aralayan eserler bulunmaktadır.  İnce işçilikle yapılmış freskler, farklı detayları içinde barından resimlere baktıkça bakasınız gelecek.  Trabzon gezilecek yerler listesinin vazgeçilmez bir parçası olan Sümela Manastırı, mutlaka uğramanız gereken bir rota.  Sümela manastırına şehir içinde düzenlenen günübirlik turlara katılabilirsiniz.

trabzon kalesi

Trabzon Kalesi

Trabzon Kalesi Trabzon’un meşhur simgelerinden biri haline gelen ve günümüze kadar da kendini korumayı başaran yapılardandır. Trabzon’un Araklı ilçesine bağlı olan ve köklü bir tarihe sahip olan kale, şehrin en yüksek noktalarından birine yapılmıştır.  Deniz kıyısından başlayanlar dağların tepelerine kadar uzanan bu tarihi kale, Evliya Çelebi tarafından şu şekilde tasvir edilmiştir;

“ Dağ tarafında cehennem kuyusuna benzer bir derin hendeği vardır ki yetmiş yedi adam girer.  Safi kesimi kayadır. İçinde camii, mahzenleri, cephaneleri ve muhafazacı evleri vardır.“

Canınız hem doğa turu atmak hem de tarihi bir gezintiye çıkmak isterseniz bu yoğun ilgi gösterilen Trabzon Kalesi’ni ziyaret edebilirsiniz.  Trabzon gezilecek yerler adına Kale, Trabzon şehri için önem taşımaktadır. Ek olarak da kalede yer alan Ortahisar, Aşağı Hisar ve Yukarı Hisar surlarının Roma döneminde M.Ö. 4. Yüzyıla kadar dayandığını size aktarmak istedik.

Trabzon turizm açısından kendini geliştirmiş ve hala geliştirmekte olduğu için bu şehirde pek çok konaklama seçeneği mevcuttur. Şehir merkezine yakın veya şehir merkezinden uzak doğa ile iç içe konaklamak isteyenlerin veya farklı seçenek arayanların holimac.com sitesini ziyaret edim Trabzon otellerini incelemelerini tavsiye ederiz.

ataturk kosk

Trabzon Atatürk Köşkü

Trabzon denildiği zaman Atatürk Köşkü, ziyaret edilmesi gereken öncelikli yerlerden biridir.  Yemyeşil bir tepede bulunan bembeyaz, sade bir mimarisi ile gözlerinizi dolduracak bir köşk. Atatürk Köşkü 1980 yılında Konstantin Kabayanidis tarafından yazlık olarak yaptırılan bir köşk.  Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Trabzon ziyaretlerine geldiği zaman genelde bu köşkte konakladığı ve ölümünden bir yıl önce vasiyetini bu köşkte yazdığı için tarihi açıdan önemli bir yer taşımaktadır. Atatürk köküne, şehir merkezinden toplu taşıma araçları ile rahatça ulaşım sağlayabilirsiniz.