Kuşadası, Türkiye’nin Ege kıyılarında, denizin, tarihin ve eğlencenin bir arada olduğu bir tatil merkezidir.
Şehir geçmişte önemli bir ticaret merkeziydi ve klasik dönemden beri Doğu ve Batı arasındaki kavşak rolünü üstleniyor. Yunanlılar, Romalılar, Bizanslılar, Venedikliler, Cenevizliler ve sonunda Osmanlılar bugünkü kenti çevreleyen alana yerleşmişlerdir.
Bugün ise Kuşadası, eğlence seven tatilcilerin denizin ve kulüplerin tadını çıkardığı bir beldedir. Yapılan istatistikler Türkiye ve Kuzey Avrupa’dan gelen turistler tarafından çok ziyaret edilmektedir.
Kuşadası gezisi için iklimi şartlarına göz atmamız gerekirse; sıcaklıklar Mayıs-Ekim ayları arasında idealdir. Özellikle yaz ayları ciddi şekilde güneş banyosu yapabilirsiniz. Ancak yaz sezonunda kalabalık olacağını göz önüne almalısınız.
Deniz, tarih ve eğlence arasında bir Kuşadası gezisinde mutlaka görülmesi gereken yerleri ve en ilgi çekici yerleri keşfedeceğiz.
Kuşadası’nın en ilgi çekici yeri, suyun güzelliği ve berraklığı nedeniyle yıllardır “Mavi Bayrak” kazanan harika plajlarıdır.
En güzel plajlar, Kuşadası’na yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta; ünlü Kadınlar Plajı, şehrin kuzey ve güneyinde kolaylıkla ulaşılabilir. Kısa bir mesafede bulunmaktadır. Bu güzel plaj, tüm sahilin en çok arananlarından biridir.
Diğer güzel plajlar, cennet plajı ve deniz kaplumbağalarının sıklıkla yumurta bırakacak uygun bir yer arayışı içinde olduğu uzun plajlardır. Ne yazık ki, aşırı kentleşme, Kuşadası sahillerinin birçoğunun büyük otellerle tam anlamıyla çevrelenmesine neden olmuş ve böylece sahili çerçeveleyen muhteşem manzarayı yitirmiştir.
Suda eğlence dolu bir gün geçirmek için, Adaland veyaAquafantasy’e, Türkiye’nin hatta Avrupa’nın en büyük su eğlence parkını değerlendirebilirsiniz. Slâytlar, şelaleler ve macera parkurları, parklarda bulunabilecek sayısız cazibe merkezinden sadece birkaçıdır ve çocuklarla seyahat ediyorsanız üç yıla kadar ücretsiz giriş olduğunu unutmayın.
Denizde macera arayanlar, dalış ekipmanı kiralayabilecekleri Dalış Merkezlerine gidebilir ya da Kuşadası koyunun muhteşem sularında su sporları yapmak için her türlü kursu bulabilirler.
Kuşadası’nın tarihini keşfetmek için, geçmişte kentin limanının ana savunması olan uzun bir panoramik yolla anakaraya bağlanan güvercinlerin adasındaki muhteşem kaleyi ziyaret edebilirsiniz. Adadaki kale, 16. yüzyılda Venedikliler tarafından inşa edilmiştir ve bugün sanat sergileri ve yerel el sanatlarının da sergilendiği kentteki en önemli kültürel mekânlardan birini temsil etmektedir.
Duvarların tepesinden, Kuşadası körfezinin ve hemen ötesindeki küçük limanın muhteşem manzarasının keyfini çıkarabilir, sallanan teknelere hayranlıkla bakabilirsiniz, rüzgârı okşayan, günbatımında en iyisini sunan romantik bir gösteri arıyorsanız doğru noktadasınız.
Tarihi merkezde kalarak, şimdi kısmen lüks bir otele dönüştürülmüş, yüce bir Porta ordusu onuruna 1600 yılında inşa edilmiş, güçlü bir mimariye sahip, Osmanlı döneminden kalma bir yapı olan Mehmed Paşa Kervansarayı yapısını ve büyük camiyi ziyaret edebilirsiniz. Beyaz Minaresi ile kentin tamamına hâkim olan Kaleiçi Camii artı bir seçenektir.
Bunun yerine, eğer modern Türkiye’yi kutlayan bir anıtı ziyaret etmek için, Kemal Atatürk’ün büyük anıtını bulmak için merkezin hemen güneybatısındaki dağa tırmanabilir ve bu konumdan kuzeydeki manzaraya hayran olabilirsiniz.
Şehrin güneyinde yer alan bölgede, Kuşadası’nın alışveriş merkezinin kalbi olan Kapalı Çarşı’ya ve bölgenin tipik ürünlerinden, bölgedeki tipik ürünlere kadar her türlü ürünü satın almanın mümkün olduğu Türkiye’nin her yerinden alışveriş yapabileceğiniz ünlü merkeze ulaşabilirsiniz.
Kuşadası ayrıca, Efes, Priene, Milet ve antik yapıların öne çıktığı muhteşem Pamukkale gibi Türkiye’nin en görkemli arkeolojik alanlarına yakınlığı göz önüne alındığında, kenti çevreleyen alanları keşfetmek için ideal bir kamptır. İnanılmaz kireçtaşı oluşumları üzerindedir.

Yorum Yazın