Türkiye’nin gezilecek en güzel tatil yerlerinden biri olan Marmaris, deniz, kum, güneş keyfi için en ideal yerlerdendir. Marmaris hem aile hem de arkadaş grupları için farklı konaklama çeşitleriyle yıllardır tercih edilen tatil beldesi olmuştur. Özel olarak otel konaklaması açısından oldukça popüler bir yer olarak bilinir.

Marmaris, büyük bir ilçe olmasıyla beraber etrafında bulunan altın değerindeki el değmemiş koyları masmavi denizleriyle kendine hayran bırakmayı başarıyor. Sizde tatile gitmeden önce gideceğiniz koyları önceden araştırıp kusursuz bir tatil yapmayı planlıyorsanız doğru yazıyı okuyorsunuz demektir. O halde size Marmaris’in en güzel 10 Koy’dan bahsedelim:

1.Sedir Adası Kleopatra Plajı:

Gökova Körfezi’nde yer alan küçük bir ada olan Sedir Adası, Marmaris’e yakınlığından dolayı gezginlerin, tatilcileri ve turistlerin görmek istediği ilk yerlerden biridir. Öyle ki Sedir Adası’na Türkiye’nin hazinesi diyebiliriz. Turkuaz denize sahip olan bu koy, özel kumu ile de dikkat çekiyor.

Sedir adası Ula ile sınırı içerisinde yer alıp, adaya en yakın köy olan Çamlı Köyü, Marmaris’e yakınlığından dolayı Marmaris’e bağlı olduğu düşünülür. Müze Ada adı altında ola Sedir Adası, 1. Derecede arkeolojik ve doğal sit alanı ilan edilmiştir. Aynı zamanda özel çevre koruma bölgesi ilan edilmiştir. Bu sebeple Sedir Adası’na girişleri müze kart ile gerçekleştirebilmeniz mümkün.

İsmini sedir ağacından alan bu ada da geçmiş zamanlarda sedir ağaçları bulunduğu biliniyor. Ancak günümüzde bulmak mümkün değildir. Kleopatra’nın özel adası olarak bulunan bu adanın denizinde bulunan özel kumuyla girdiğiniz denize kendinizi Maldivler ’de hissedeceksiniz.

ciftlik koyu 1

2. Çiftlik Koyu

Çoğu kişi tarafından pek çok bilinmese de ben ilk sıralarda bu koydan size bahsetmek isterim. Çünkü çok fazla bilinmeyen ve cennet gibi bir yer burası. Henüz popüler olmamış fakat denizin berraklığı ve neredeyse Marmaris’in en sessiz yer olarak gönüllerde taht kuruyor. Çam ormanları ile kaplı masmavi deniziyle iri kumlarla kaplı bir koydur. Parıltılı ve berrak denizi sayesinde tekne turlarının uğrak noktasıdır. Koyda yer alan bir adet otel ve birkaç pansiyon bulunmaktadır. Gün boyunca güneşlenip deniz girerek vakit geçirmek ve dinlenmek için olukça ideal bir yer.

kumbuluk koyu

3.Kumlubük Koyu

Marmaris’e 24 kilometre mesafe de yer alan Kumlubük Koyu, doğanın içinde nefes kesen deniziyle gidenleri büyülüyor. Yerleşim fazla olmasına rağmen deniz korunmuş ve hala muhteşemliğini korumaktadır. Bisiklet parkurları, jet-ski ve doğa yürüyüşleri gibi çeşitli aktiviteleri yapabildiğiniz bir yerdir. Ayrıca Kumlubük Koyu, etrafındaki balık restoranları ile oldukça ünlüdür. Bu koyda 500 yıl öncesine ait olduğu düşünülen fazlasıyla büyük bir mağara bulunur. Günübirlik tekne turlarıyla gezmeye gittiğinizde mutlaka bu mağarayı ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

 

4.Bördübet Koyu

Çam ormanlarının içinde yolculuğunuzu yaparken karşınıza Bördübet Koyu çıktığında, yeşilin ve mavinin muhteşem uyumunun manzarasını izlemelere doyamayacaksınız. Yörenin yerlilerinin söylemlerine göre; zamanında bu koya gizlenen İngiliz askerleri bu bölgenin kuşlarının fazla olmasından ve bölgenin güzelliğinden dolayı bu koya ‘ bird the band’ ismini vermişlerdir. 1 kilometrelik bir kıyıya sahip olan bu koy, sessizliğin başkenti gibidir. Bördübet koyunda yerliler hariç yabancı kimseleri görme olanağınız oldukça düşüktür. Hala bakir kalabilmiş bu koyda tatil yapmak, adeta huzur ve dinginlik içinde dinlenmeniz için var olmuş bir yer.

 

5.Selimiye Koyu

Marmaris’e 45 kilometrelik mesafede yer alan bu koy, aynı zamanda Ege Bölgesi’nin de en güzel koyu olarak bilinmektedir. Tarih boyunca önemli bir yerleşim bölgesi olan Selimiye Koyu günümüzde gezginler en çok uğradıkları yer olarak bilinmektedir. Denizin ortasında hamağınızı kurup kitap okuyarak keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. Denizi sığı olmasıyla beraber oldukça berraktır. Bu sebeple çocuklu aileler için fazlasıyla ideal bir tatil beldesidir. 2 km’lik sahil kıyısı boyunca fazlasıyla çeşitli kafe ve restoran bulunur.

 

6.Turunç Koyu

Turunç ile Kumlubük arasında bulunan Turunç Koyu, tertemiz ve akvaryum koyları olarak bilinenlerden biridir. Bir diğer adı Amos Koyu olan bu şaheser yere toplu taşıma olmadığından dolayı buraya özel araçla veya tekne ile gelmeniz gerekmektedir. Çakıl ve taşlıklardan oluş Turunç Koyuna gelirseniz deniz gözlüğü ve şnorkel almayı sakın unutmayın. Burada denizin altını izlemek oldukça keyifli. Ayrıca Amos antik kentinin kıyı içindeki kalıntıları da bizce buranın en kıymetli yanlarından biridir.

gebekse koyu

7.Gebekse Koyu

Gebekse Koyu, Çiftlik Koyu’nun hemen yan tarafında bulunan ve ara ile ulaşımı olmayan bakir ve cennet gibi bir koydur. Herkesin keşke orada yaşasam diye hayal ettiği bir yer olduğuna emin olabilirsiniz. Gebekse Koyu’na günübirlik tekne turlarıyla veya Çiftlik Koyu’ndan kalkan sandallarla ulaşım sağlayabilirsiniz. Duru böyle olunca da pek fazla tercih edilen bir yer olmadığı sessiz sakin tek tük kişinin durduğu kafa dinlemeli, huzurlu bir koydur. Bahsetmemiz gereken bir diğer önemli nokta ise Gebekse ’de dalış yaparak denizin tadını çıkardıktan sonra oradaki tarihi kalıntıları mutlaka görmeniz gerektiğini de belirtelim.

8.Cennet Koyu

Şehir gürültüsünden uzak, insandan uzak, kuş sesleri ve cam gibi deniziyle emin olun ki sizde stres ve sıkıntıdan eser kalmayacaktır. Arabayla belirli bir yere gelip ormandan patika yol ile 10 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz gerçekten de cennet gibi bir koy.  Bakir bir alan olduğu için yanınıza yiyecek ve içecek almayı unutmayınız. Çünkü burada herhangi bir işletme bulunmuyor. İhtiyacınız olan her şeyi yanınızda getirmeniz gerekir. Çok az kişi tarafından bilinen bu koyda kamp malzemelerinizi de yanınıza alarak birkaç gün kamp yapabilirsiniz.

abdi reis koyu

9.Abdi Reis Koyu

Bir diğer adıyla akvaryum Koyu olarak bilinen bu koy adı gibi akvaryum özelliğine sahiptir. Sizlere çeşitli balıklarla beraber yüzmeyi ve muhteşem su altı manzaraları açısından en zengin koydur.  Abdi Reis Koyu’nda dalış eğitimlerine katılmanızı mutlaka tavsiye ederiz. Ulaşım açısından kara yolu ile gitmenin mümkün olmadığı bu koya deniz yoluyla ulaşıp denizin keyfini dilediğiniz gibi çıkarabilirsiniz.

 

10.  Boncuk Koyu

Adını tahmin ettiğiniz gibi boncuk maviliğinden almıştır. Bu koy Marmaris’in en güzel doğasına sahip bölgesidir. Masmavi denizi ile görenleri kendine hayran bırakan koy, doğal güzellikleri ile parlamaktadır. Aynı zamanda Kum köpek balıklarının da üreme merkezi olmasıyla da önem taşıyan ve koruma altına alınan koydur. Boncuk Koyu’nun bazı yerlerine giriş yasaklanmıştır. Bu sebeple konulan uyarıcı tabelalara dikkat ederek gezmek oldukça önemlidir. Denizin berraklığı ve temizliği sayesinde 20 metre derinliği ve dibi görebiliyorsunuz. Dalış merkezi olmasının temel sebeplerinden biri de denizin temizliğidir.