Midyat, yerli ve yabancı olmak üzere turistlerin akın ettiği noktalardan biri olarak ön plana çıkıyor. Midyat gezisini biraz daha zengin bir hale getirmek isteyenler için mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktalar bulunuyor. İşte Midyat’a yolu düşenlerin uğramadan dönüş yapmaması gereken o adresler:

Beyazsu

Midyat’ta uğranması gereken ilk yerler arasında Beyazsu yer alıyor. Özellikle gurme gezginlerin incelemesi gereken Beyazsu, bölgenin yöresel lezzetlerini deneyimlemek isteyenler için ideal olacaktır. Burada eşsiz doğa manzarası eşliğinde ailenizle birlikte yemeğinizi yiyebilir ve doğa sporları yapma fırsatı elde edebilirsiniz. Özellikle Midyat’ı daha yakından keşfetmek isteyenlerin mutlaka görmesi gereken adreslerden biri olarak ön plana çıkacaktır.

Belediye Kültür Evi

Midyat gezilecek yerler arasında yer alan Belediye Kültür Evi, eşsiz mimarisi ve dokusuyla uzun süre akıllarda yer edecek bir yapıya sahiptir. Taş evin restore edilmesinden sonra yeniden ziyarete açılan bu binanın aynı zamanda geniş bir terası da bulunuyor. Ferah ve eşsiz bahçede kahvenizi yudumlama fırsatı elde edebilir ve terasta Midyat’ın manzarasını izlemeye koyulabilirsiniz. Özellikle bölgeyi en ince detayına kadar gözlemlemek için teras tam olarak aradığınızı sunmuş olacaktır.

Mor Gabriel Kilisesi

Bizans dönemine ait olan bu kilise bölgenin en önemli eserlerinden biri olarak ön plana çıkıyor. Sahip olduğu mozaikler ve kulelerle dikkat çekici bir yere sahip olan bu kiliseye özellikle Midyat gezisi sırasında mutlaka uğranması tavsiye edilen şeyler arasında bulunur. Bol vaktiniz varsa ve daha zengin içeriğe sahip olan bir gezi planı oluşturmayı düşünüyorsanız tercihinizi bu adresten yana kullanmayı düşünebilirsiniz.

Meryem Ana Kilisesi

Pek çok farklı medeniyetin beşiği haline gelmiş bu kilise akılda kalıcı bir mimariye sahiptir. 2 bin yıllık bir tarihe sahip olan bu kilisede pek çok dikkat çekici detay bulunuyor. Özellikle haç üzerinde yer alan güvercin figürü kilisede en çok ilgi çeken noktalardan biri olarak gösterilir. Bu figürün Dünya üzerinde bir benzeri olmadığından dolayı mimari olarakta farklı bir yerde bulunuyor.

Cevat Paşa Camisi

İlçenin merkezinde yapılan bu caminin kurulma tarihinin 1900’lü yılların başı olduğu biliniyor. Cevat Paşa tarafından inşa edilen bu cami farklı mimari özelliği nedeniyle ilgi çekici bir yerde bulunuyor. Caminin yapımında Midyat taşı tercih edilirken, kalın duvarlı olup bitkisel motiflerle süslenmiştir. Midyat’a yolu düşenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bu cami, bölgenin sembollerinden biri olarak ön plana çıkıyor.

Midyat Kent Müzesi

İlçenin merkezinde yer alan Midyat Kent Müzesi, pek çok döneme ait tarihi yapıları içinde bulunduruyor. Babil, Pers, Bizans, Arap, Hitit, Akad, Sümer, Asur gibi onlarca farklı medeniyetin eserlerinin görülebileceği bu adreste ayrıca günlük yaşama dair eserlere de kolay bir şekilde rastlanabilir. Bunun yanında Midyat’ın el emeği kilim, halı gibi ürünleri de Midyat Kent Müzesinde sergilenmeye devam ediyor. Yerli yabancı pek çok turistin ilgi odağı haline gelen Midyat Kent Müzesi merkezi bir yerde bulunduğundan dolayı ulaşımda son derece kolaydır.

Midyat’ta Yapılabilecekler

Midyat’ta yapılabilecek aktiviteler buraya ziyarete gideceklerin sorduğu sorular arasında yer alıyor. Çok sayıda aktivite imkanı sunan bu adres, bu sayede gezinin biraz daha zengin bir şekilde tamamlanmasına olanak sağlıyor. Midyat sokaklarını keşfe çıkabilir, Mor Gabriel manastırını ziyaret etmeyi düşünebilirsiniz. Ayrıca ünlü Süryani şarabının tadına bakabilir ve Telkari işi alarak ziyareti sonlandırmaya karar verebilirsiniz.

Öte yandan yürüyüş yapmak içinde ideal noktalardan biri olduğundan dolayı, Midyat’ın temiz havası eşliğinde yürüyüş planı yapmayı düşünebilirsiniz. Yani her açıdan renkli bir gezi planı oluşturmanız için gerekli olan her şeye sahip durumdadır.

Midyat’a Nasıl Gidilir?

Midyata ulaşım çeşitli yollar üzerinden yapılabilir. Mardin’e hava veya karayolu üzerinden ulaşılabilir. İstanbul’a 1451 km uzaklıkta bulunan Mardin, Ankara’ya 988 km, İzmir’e ise 1430 km uzaklıkta bulunuyor. Mardin’e ayrıca çok sayıda uçak seferi düzenleniyor. Mardin ile Midyat arasındaki uzaklık ise 55 km’dir.

Shmayaa

1600 yıllık bir tarihe sahip olan Shmayaa yeniden restore edilerek kullanıma sunulmuştur. Midyat’ın en gözde adreslerinden biri olarak gösterilen bu yapı, muhteşem yapısı ve ihtişamlı mimarisiyle ziyaretçilerin beğenisini kazanıyor. Konaklamak için en uygun yerlerden biri olarak gösterilen Shmayaa, Midyat kültürünü daha yakından tanıma fırsatı veren adreslerden biri olacaktır.

Burada gün doğumu ve gün batımı da oldukça iyi bir şekilde izlenebilir. Ayrıca sakin doğası ve kafa dinlemek için ideal bir nokta olması dolayısıyla tatilciler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Hafta sonları daha eğlenceli olan bu konaklama yeri, ayrıca merkeze yakın bir konumda olduğundan dolayı ulaşım konusunda da sıkıntıları ortadan kaldırıyor. Ailecek kalmak için uygun olan noktalardan biri olan Shmayaa, bu nedenle tatilcilerin ilk olarak göz attığı yerlerden biri olarak ön plana çıkıyor.

Kasr-ı Nehroz Midyat

Midyat’ta kalacak yer arayanlarında bu konuda epey seçeneğinin olduğunu belirtmek gerekiyor. Özellikle Midyat kültürüne daha yakından tanık olmak isteyenler için pek çok sayıda otele sahip olan Midyat, yüzyıllar boyunca korunan ve yeniden restore edilerek kullanıma açılan otellere sahiptir. Kasr-ı Nehroz oteli de bunlardan biri olurken, Midyat’ın zengin kültürünü ve kendine has dokusunu en iyi şekilde deneyimleyebileceğiniz adreslerden biri olarak ön plana çıkıyor.

1600 yıllık bu yapı, sıcak atmosferi ve ev yaşantısını anımsatan yapısı nedeniyle kalacak en uygun yerlerden biri olarak gözüküyor. Yöresel lezzetlerin sunulduğu mutfağa sahip olan otelde aynı zamanda Süryani şarabının tadına bakma şansını da elde edebilirsiniz. Bölgenin otantik havasına şahit olmak isteyenlerin incelemesi gereken bu adres bu nedenlerden dolayı yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Midyat’ta Diğer Yapılacaklar

Midyat, medeniyetler beşiği olarak biliniyor. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış Midyat, günümüzde görülmeye layık olan pek çok tarihi ve doğal güzellikleri bünyesinde topluyor. Özellikle bunların en başında kendine has yapısıyla tüm dikkatleri üzerine toplayan Midyat evleri bulunur. Midyat sokaklarında dolaşırken bu ilgi çekici evlerden fazlasıyla etkilenebilir ve oldukça farklı bir mimariye sahip olduklarını görebilirsiniz.

Bunun yanında Midyat’ta çok sayıda bulunan kilise, manastır ve camiyi ziyaret etmeyi düşünebilirsiniz. Dünyanın en eski manastırı olarak bilinen Mor Gabriel Manastırını mutlaka ziyaret edilecek yerler arasına yazmalısınız. Ayrıca Anıtlı Köyünü ziyaret etmeyi düşünebilir ve burada bölgeyi daha yakından tanıma şansı elde edebilirsiniz. Öte yandan mağara evleri, kent müzeleri, Dara Harabeleri gibi mutlaka görmeniz gereken çok fazla noktaya sahip bir yerdir. Mardin’in güzelliklerini daha geniş bir şekilde bunlar sayesinde görebilir ve her açıdan yapmış olduğunuz geziyi daha özel ve anlamlı kılma şansı yakalayabilirsiniz.

Yorum Yazın