Türkiye’nin en ikonik manzaralarından birine ev sahipliği yapan Nemrut Dağı, büyüleyici gün doğumu ve gün batımı ile yerli, yabancı binlerce turisti cezbeder. Adıyaman iline bağlı Kahta ilçesinin Kayadibi köyü yakınlarında  Nemrut Dağı, Toros Dağları üzerinde yer alır. 1987 yılından itibaren 2.150 metrelik yüksekliği ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alır. Kommagene Kralı I. Antiochus’un kendi mezarı için yaptırdığı devasa tanrı heykelleri Nemrut’u görkemli bir dünya harikası yapar. 

Nemrut Dağı Tarihi 

Nemrut Dağı, 1988’de milli park olarak ziyaretçilerine açılmıştır. MÖ 1. yüzyılda Kommagene Krallığı tarafından devasa tanrı-tanrıça heykellerle bezenmiş sönmüş bir volkanik dağ olan Nemrut Dağı, Tanrıların Dağı olarak anılır. Nemrut Dağı, Kommagene Kralı I. Antiochos’un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için yaptırılmıştır. Pek çok farklı uygarlığa ev sahipliği yapan Nemrut Dağı’nda yer alan gövdesi yaklaşık olarak 10 metre yüksekliğe sahip olan heykellerin Apollon, Hermes, Zeus, Mitra, Herakles, Ares ve Antiochos adlı mitolojik tanrıları temsil eder. 

Nemrut Dağı Heykelleri

nemrut dağı 1

Helenistik Dönem’de Kral Antiochos Theos’un Nemrut’ta Yunan ve Pers tanrılarının heykellerinin yanında kendisine ait mezar ve tapınak inşa ettirmiştir. Dağda popüler olan taş heykelleri; Kral Antiochus (Theos), Herakles (Ares-Artagnes), Zeus (Oromasdes), Fortuna (Kommagene tanrıçası) ve Apollo’yu (Mithras) temsil eder.

Nemrut Dağı Gezilecek Yerler

Nemrut Dağı tepesinde kuzey, doğu ve batı teraslarından oluşan tepeler yer alır. Kommagene Kralı I. Antiochos‘un kendisine özel inşa ettirdiği anıt mezar, mezar odasının üzerinde kırma taşlardan oluşan bir tümülüs mezarlar ve tümülüs mezarların üç tarafını çevreleyen kutsal alanlar yer alır. Tümülüsler etrafında devasa heykeller, kabartmalar ve yazıtlar bulunur. 

Nemrut Dağı tepesinde krallığı temsil eden aslan heykeli yer alır. Kartal heykeli ise tanrısal gücü temsil eder. Nemrut Dağı Milli Parkı’nda bulunan hayvan heykellerinden sonra Kral 1. Antiochos, Fortuna, Zeus, Apollo ve Heracles’e ait kral ve tanrı heykelleri yer alır. 

Nemrut Dağı’nda Yer Alan Heykellerin Keşfi

Helenistik Dönem’in en görkemli kalıntılarından biri olan Nemrut Dağı tepesinde yer alan harabeler 1881 yılında keşfedilmiştir. Diyarbakır çevresinde gerçekleşen yol çalışmaları sırasında yöreyi görevli olarak gezen Alman mühendis Karl Sester tarafından Kommagene Krallığı’ndan kalmış olan eserlere ulaşmıştır. İlk araştırmalarda Asurlulara ait olduğu düşünülen bu kalıntıların sonraki kazı çalışmaları sırasında bulunan Grekçe kitabelerden Kommagene Krallığı’na ait olduğu keşfedilmiştir. 

Nemrut Dağı Özellikleri

nemrut dağı

Eşsiz manzarasıyla ziyaretçilerini büyüleyen Nemrut Dağı, doğu ve batı medeniyetlerinin kesiştiği noktada yer alır.  Boyutu 10 metreyi bulan heykellerin bir kısmı güneşin doğuşunu bir kısmı da güneşin batışını selamlayacak şekilde konumlandırılmıştır. Her yıl binlerce turisti ağırlayan bu görkemli Nemrut Dağı’nda Kommagene Krallığı’na ait 50 metre yüksekliğinde 150 metre çapında tümülüs ile pek çok dev eser yer alır. Eşsiz eserlerinin yanında “güneşin doğuşunun ve batışının en güzel izlendiği yer” olarak anılan Nemrut Dağı, sunduğu manzarayla görenleri kendine hayran bırakır. 

Nemrut Dağı Yakınında Görülecek Yerler

Nemrut Dağı yakınında gezilmesi ve görülmesi gereken pek çok farklı yer bulunur. Bu yerler arasında Nemrut Dağı Ulusal Parkı, Cendere Köprüsü, Arsemia Antik Kenti ve Kahta Kalesi yer alır. Adıyaman bölgesinden günlük turlara katılarak veya farklı ulaşım yolları üzerinden eşsiz güzelliğe sahip Nemrut Dağı’nı ve görülmesi gereken tarihi yerleri, doğal güzellikleri yakından görebilirsiniz. 

Holimax’te yer alan her bütçe ve zevke hitap şehir otellerini değerlendirebilir, avantajlı kampanyalardan yararlanabilirsiniz. 

 

Yorum Yazın