Kıbrıs’ta gezilecek mekânlar gezi türüne göre farklılık gösteriyor. Hem plajları ile kendinizi maviliklere bırakabileceğiniz hem tarihi mekânları ile hayrete düşeceğiniz hem de doğal güzellikleri ile günlük yaşamın stresinden arınacağınız Kıbrıs her yıl milyonlarca turisti ağırlamaya devam ediyor. 

Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu yer bu coğrafyada yaşamanın bir sonucu olarak pek çok tarihi yapıyı da adeta kucaklıyor. Farklı kültürlerin izlerini taşıyan Kıbrıs’ta Gotik’ten Osmanlı mimarisine kadar pek çok eser bulunuyor.

Geniş bir yelpaze içerisinde bulunan tarihi alanlar yılın her döneminde ziyarete de açıktır. Yüzyıllardır turist çeken ilginç bir cazibeye sahip olan bu bölge arkeolojik alanları ile de ünlüdür. 

Kıbrıs’a deniz tatili dışında farklı anlamlar yüklemek isteyen tarih meraklılarına açılan pek çok kapı bulunmaktadır. Her yanı muhteşem olan Kıbrıs’a rotasını çevirenler arkalarına yaslanarak bizlerle ufak çaplı bir gezi turuna çıkabilir.

Kıbrıs Kaleleri

Kıbrıs kaleleri, tarihi özellikleri ile savunmanın en önemli parçası olarak eşsiz eserler arasında yer alır. Kıbrıs, medeniyetler ve krallıklar ile yönetilmesinden dolayı tarihin en önemli detaylarına şahitlik etmiştir. Akdeniz’de yer alan, her ülkeye eşit mesafedeki konumu ile savunma bakımından pek çok kale inşası gerçekleştirilmiştir. 

Kıbrıs, kale tarzı yapılar bakımından da zengin olup Aziz Hilarion, Paphos Harbour, Kyrenia, Larnaka Medieval, Limasol, Kolossi, Saranta Kolones, Buffavento Othello Kalesi gibi pek çok kaleye sahiptir. Her kalenin eşsiz bir manzarası bulunmaktadır. 

Salamis

Kuzey Kıbrıs’ta gezilecek yerler arasında ilk durak Salamis ya da Salamis Harabeleri olacaktır. Gazimağusa’ya 6 km kadar uzaklıkta bulunan bu antik kent Trodos dağlarından doğmakta ve Pedios nehrinin denize döküldüğü noktada kurulmuştur.

19. yüzyıl itibari ile ağaç ve toprak tabakası ile örtülmüş ve keşfi yapılmış olan bu alan kazılar ile birlikte 1974 yılına kadar ortaya çıkarıldı. Bu kazı çalışmaları 1998 yılında Ankara Üniversitesi tarafından tekrarlandı. 

Soli

Roma dönemine ait olan bu harabelerde sur, agora, tiyatro ve villa gibi pek çok yapıya rastlandı. Yine antik kent olma özelliği taşıyan Soli M.Ö. 13. yüzyılda Truva savaşları döneminde Atinalılar tarafından kurulduğu kabul edilen bir yapıdır ve Lefke kentinde yer almaktadır. 

Girne Kalesi

Kıbrıs tarihi yerler arasında muhakkak görmeniz gereken Girne Kalesi Kıbrıs’ın güneyinde bulunmaktadır. Arap ve İslam akınlarına karşı 7. yüzyılda Bizanslılar tarafından yapılan bu kale dikdörtgen bir plana sahiptir. 

Akdeniz’in mavi sularında yer alan limana hâkim olmak için pek çok uygarlık savaştı. Bu sebeple kale Bizans, Fransız, Venedik, Osmanlı, İngiliz vb. mimari izlerini taşıyor. Kesin inşa tarihi belli olmasa da milattan sonra 7. yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor. 

Venedikliler döneminde son halini alan bu kalenin büyük bir kısmı Kral john Dibelin tarafından yaptırıldı. Luzinyan krallarının da barış ve dinlenme dönemlerine ev sahipliği yapmakta olan bu kale Ceneviz akınlarında büyük zararlar gördü. 1570 yılına kadar direniş gösterse de Osmanlıların eline geçti ve 3 asır boyunca Osmanlı Devleti elinde kaldı. Ancak İngiliz sömürge döneminde hapishane ve polis okulu gibi farklı kullanım alanlarına tanıklık etti.

Lefkoşa Sur İçi

Kıbrıs’ın başkenti olan Lefkoşa’yı çevreleyen bu surlar aslında korunma alanı olarak kullanılıyor. İlk surlar Orta Çağ döneminde inşa edilmiş. Ancak Venedik Cumhuriyeti tarafından 16. yüzyılın ortalarında yeniden inşa çalışmalarına başlanmış. 

Doğu Akdeniz bölgesinde en iyi korunmuş Rönesans surları arasında yer alan bu yapı ilk günkü görünümünden de çok şey kaybetmemiş. Önemli cazibe merkezleri arasında yer alan Sur İçi Kıbrıs tarihi yerler gezisinde rota çevrilecek yerler arasında yer alıyor. 

Holimax ile Kıbrıs’ta konforlu konaklama seçeneklerine ve avantajlara ulaşırken rotanızı bu tarihi noktalara çevirebilir, geçmişte inşa edilmiş bu alanlarda yaşamış farklı kültürleri yakından tanıma fırsatı elde edebilirsiniz.