Türkiye’nin İzmir iline bağlı olan Bergama ilçesi, Pergamon Antik Kenti’ne ev sahipliği yapmaktadır. İlçe; antik dönem kalıntıları, tarihi cami, kilise, tapınakları ve müzelerde sergilenen eserleri ile görülmesi gereken mekânlarla doludur.
Eski Bergama Evleri
Yerleşimi oldukça eski dönemlere dayandığı bilinen Bergama ilçesinin hemen her sokağında tarihi Bergama evleri ile karşılaşmanız mümkündür. Bergama’nın özellikle kuzey ve doğu tarafları, ahşap ve eski taş evlerin ağırlıkta olduğu bir bölgedir. İlçe tarihine fener tutan eski Bergama evlerine Bergama sokaklarını gezerken rastlayabilirsiniz. Bergama gezilecek yerler listesinde olan bu evler özel yapıları ve görünümleri ile gidenler tarafından oldukça beğenilen yapılardır.
Bergama Antik Kenti
Burası Bergama’nın en önemli yeri olarak bilinir. Antik dönemde Yunan Pergamon’u olarak bilinen Bergama antik kenti, Bakırçay’ın geniş vadisinin kuzey tarafındaki bir tepede yer alıyor. Ege denizine 25 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. İzmir şehrine bağlı modern Bergama ilçesinin sınırları içinde yer alan bu antik kentin tarihi yukarıda da belirttiğimiz gibi M.Ö. 5. Yüzyıla kadar uzanıyor.
Helenistik Çağ’da çok önemli bir hanedanın yaşadığı alan olarak M.Ö. 3. Yüzyılda önemli hale gelmiş olan bu kent, roma İmparatorluğu döneminde de önemli bir yere sahipmiş. Bergama antik kenti, yerden yaklaşık 350 metre yükseklikteki bir tepenin üzerinde yer alıyor ve model olarak da Atina’da bulunan antik kent alınmıştır.
Şehrin yukarıdaki bölümünde kraliyet sarayları, tapınaklar, kutsal alan, kütüphane ve tiyatro harika yapılar bulunmaktadır. Antik kentte bulunan kütüphane, Antik Yunan medeniyetinin en iyi 2. Kütüphanesi olarak bilinmektedir. Şehrin aşağıdaki bölümünde yer alanlar ise, tapınaklar, Attalus Evi Agora ve Eumenes Kapısı ile Gymnasium bulunuyor.
Bergama Antik Kenti, yaz döneminde 10.00 ile 19.00, kış döneminde 08.30ile 17.00 saatleri arasında misafirlerine açık oluyor. Müze kart geçerlidir.
Kızıl Avlu
Bergama şehir merkezinin en gösterişli yapısı Mısır Tanrılarına ithaf edilerek yapılmış bir tapınaktır. Anadolu’nun en görkemli dini anıtsal yapılarından sayılan Kızıl Avlunun asıl adı Sarepeion Tapınağı olsa da tamamının tuğladan yapılması ve büyük ön avlusu sebebiyle halk arasında Kızıl Avlu olarak isimlendirilmiştir. İmparator Hadrian döneminde M.S. 2. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Kızıl Avlu, Mısır tanrıları İsis ve Serapis adına yaptırılmıştır. Burası, kızıl tuğlalı yüksek duvarları, Mısır tarzı heykelleri, bazilikası, sütunları ve devasa kapısı ile dikkat çekiyor.
Bergama Arastası
Osmanlı tipi arşı yapısına Arasta denmektedir. Bergama Arastası da yüzyıllar boyunca farklı zanaatlara ev sahipliği yapmış bir çarşıdır. Geçmişte çizmeciler, manifaturacılar, zahireciler, pabuççular gibi farklı iş dallarının bir araya gelmesinden oluşan arastada günümüzde çok az sayıda dükkân kalmıştır.
Eski zamanlarda Bergama’nın meşhur dokuma halıları, kilimleri Bergama köylerinde yapılır ve arastada sergilenirmiş. Bu sebeple Bergama arastası Bergama gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunmalıdır.
Kale Mahallesi
Bakırçay Ovası ile Selinos çarşısı olan Bergama, eski kültürlülüğünü kaybetse de, ara sokaklarında kalan eski evleri ile hala etkileyici bir havaya sahiptir. Burası tarihi dönemlerin hikâyelerini öğrenmek ve bolca fotoğraf çekilmek için ziyaret edilmesi gereken bir yerlerden biri olarak bilinir. Eskiden Rumların yaşadığı eski taş evlerin bulunduğu Kale Mahallesi’nin dar sokakları tarihi bir ruha sahiptir. Mahalle meydanı ise eski zamanlarda domuz alışverişi yapıldığı için Domuz Meydanı olarak bilinmektedir.