Günümüzde pek çok kişi otel tatilleri yerine doğa tatillerini tercih etmeye başlamıştır. Trekking ise doğa ile baş başa kalıp keyifli zamanlar geçirmek için ideal bir sportif etkinliktir. Özellikle seviyenize uygun bir rota seçerseniz unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz. Birlikte Türkiye’nin en iyi trekking rotalarını incelemeye ne dersiniz?

Likya Yolu

Akdeniz’in sevilen yürüyüş parkurlarından birisi olan Likya Yolu, her sene binlerce trekking sever tarafından tamamlanmaktadır. Muhteşem manzarası ile ön plana çıkan parkur dünyanın en iyi 10 yolundan birisi seçilmiştir. Yaklaşık 555 kilometre uzunluğunda olan parkur Fethiye Ovacık bölgesinden başlar. Bitişi ise Antalya Geyikbayırı köyündedir. İsterseniz rotaya tersten başlama imkânınız da bulunur.

İçerisinde Ölüdeniz, Kabak Koyu, Kalkan, Kaş gibi pek çok bölgeyi de barındıran Likya Yolu’nu tamamlarken mola verebileceğiniz pek çok kamp alanı ve otel bulunur. Ayrıca yüzebileceğiniz alanlar da mevcuttur.

Her ne kadar uzunluğu nedeniyle zorlayıcı gözükse de Likya Yolu parkurları oldukça kolaydır. Hemen herkes tarafından tamamlanabilir. Kıvrımlı yollarda 50’şer düz yollarda ise 200 metre aralıklı uyarı çizgileri bulunur. Bu sayede yolu bulmak çok daha kolay olur.  Yine de Likya Yolu’nda trekking yapmayı planlıyorsanız yanınızda bir harita ya da GPS bulundurmanızda fayda vardır.

Kaçkarlar

Kaçkarlar trekking yapabileceğiniz en kapsamlı parkurları barındır. Karadeniz’in yeşilliği ve bol oksijeninin eşlik edeceği bölgede 8 farklı parkur bulunur. Farklı zorluk düzeylerine uygun rotaları tamamlamanız oldukça uzun sürebilir.

Kolay ve orta seviye parkurlar keyifli bir trekking deneyimi yaşamak isteyen herkese uygundur. Ancak zorlu rotalar için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. 40 günden daha uzun süren parkurlarda haziran ayında dahi kar bulunur. Ayrıca geçmeniz gereken buzul göller de mevcuttur. Kaçkarlar’da yapacağınız trekkingler esnasında dilerseniz yürüyüş gruplarına katılabilirsiniz. Ayrıca rota boyunca karşınıza çıkan köylerde konaklamanız da mümkündür.

Ihlara Vadisi

Kapadokya bölgesinde yer alan ve Aksaray il sınırlarında yer alan Ihlara Vadisi, ülkemizdeki en güzel trekking parkurları arasında yer alır. Pek çok doğa severin günü birlik turlarla geldiği parkurda ter alan yeraltı şehri büyük ilgi görür.

Volkanik bir vadi olan vadi yaklaşık 120 metre derinliğindedir. Uzunluğu ise 14 kilometre civarındadır. Otobüslerle de ulaşımın olduğu Ihlara Köyü, parkurun başlangıç noktasıdır. Bitiş ise; Selime’dedir. Ayrıca dilerseniz parkurun yaklaşık yarısında yer alan Belisırma Köyü’nden de çıkış yapmanız mümkündür. Yaklaşık 5 saat süren parkur her seviyede için uygundur.

Parkur esnasında Melendiz Çayı da size eşlik eder. 30 menderes çizerek keyifli zamanlar geçirmenizi sağlayan Çay, Tuz gölüne dökülür.

Ihlara Vadisi’nin çevresinde trekking sonrasında dinlenip konaklayabileceğiniz otel seçenekleri mevcuttur. Ayrıca dilerseniz bitiş noktasına 3-4 km uzaklıkta bulunan kaplıcaya giderek vücudunuzu toksinlerden temizleyebilirsiniz.

Ballıkayalar Milli Parkı

Ballıkayalar Milli Parkı, başlangıç ve orta seviyeye hitap eden bir trekking rotasıdır. İstanbul’a yakın olması sayesinde bölgedeki doğa severler tarafından sıkça tamamlanan rota doğası ile ön plana çıkar. İstanbul’a 60 km, İzmit’e ise 45 km uzaklıkta olan bölgeye özel araçlarınızın yanı sıra otobüslerle de ulaşabilirsiniz.

Ballıkayalar Milli Parkı yürüyüş parkuru 10 km uzunluğundadır. Yaklaşık 4-5 saatte tamamlayabileceğiniz parkurda karşınıza zorlu bitki örtüleri çıkmaz. Ancak yer yer su üzerinden geçiş yapmanız gerekir.

Ağırlıklı olarak yokuş bir parkur olan Ballıkayalar Milli Parkı’nda karşınıza çok sayıda ufak göl ve şelale çıkar. Yol boyunca atmaca, tavşan, domuz, köstebek, kirpi gibi hayvanlarla karşılaşma ihtimaliniz bulunur.

İki farklı rota izleyerek tamamlayabileceğiniz parkurun sonunda konaklayabileceğiniz oteller de bulunur. Trekking planınızı yapmadan önce zengin seçenekler ve uygun fiyat avantajları sunan Holimax.com üzerinden tek tıkla rezervasyonunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Yorum Yazın