Muğla’nın en sevilen bölgelerinden biri olan Sedir Adası, diğer adıyla Kleopatra Adası, adeta Türkiye’nin Maldivleri. Adaya ilk ayak bastığınızda tabi ki sizde bizim gibi önceden araştırırsanız, Kleopatra efsaneleri ve adada yaşanan olayları düşünerek hareket etmek ve orada bulunmak sizi mutlu edecek. Nasıl etmesin ki beyaz ve mavi karışımı bir su, sıcaklığı normal seviyede ve bu sebeple de suya girdiğin zaman çıkmak çok güç oluyor.
Sedir adasında Kedrai Antik Kentine ait M.Ö 5. Yüzyıldan kalma antik şehre ait agora şehir surları, su sarnıçları, kilise ve tiyatro kalıntılarını da görebilirsiniz.
Sedir adası, geçmişte adada bulunan sedir ağaçlarından gelmektedir. Maalesef günümüzde bu ağaçları bulmak mümkün değil. Ancak bir o kadar güzel olan bitki örtüsüyle maki, zeytin ağaçları ve çam ağaçları yerini doldurmuştur. Bir diğer adı da Kleopatra olmasının sebebi, zamanında bu adada Kleopatra’nın yüzdüğüne inanıldığı içindir. Bu yazımızda size Sedir adasının nerede olduğunu, Sedir Adası’nın görkemli geçmişinden ve sedir Adasının muhteşem denizinden bahsedeceğiz.
Sedir Adası Nerede?
Sedir adası nerede konusu, internetten bu adanın görsellerine bakınca direk aratılan sorulardan bir tanesidir. Çünkü gördüğünüz gibi bu adanın muhteşem atmosferi ve her şeyden öte denizinin benzersiz olması Sedir Adasını çekici kılıyor. Sedir Adası Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Gökova Körfezinin doğusunda, Akyaka’ya 27 km, Marmaris’e ise 23 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Sedir Adası’na gidebilmek için sabah erkenden kalkın ve Marmaris Çamlı köyüne ulaşın. Bekleme süresi bile heyecanlı olacak emin olabilirsiniz. Çamlı Köyü’nün belki de bir numarası yok fakat oradan küçük teknelere binerek Sedir Adası’na doğru yolculuk yaparken muhteşem manzaralar ve koylar göreceksiniz. Ayaklarınızı küçük teknenin kenarından sarkıp bu koyları izlemek insana farklı bir keyif veriyor.
Sedir Adası Efsanesi
Efsaneler, şarkılar, şiirler… Pek çoğu aşk hakkındadır. İnsanlık tarihinin başından beri hayatımızın önemli parçası olan bu güçlü duygu uğruna yapılmayan, göze alınmayan şey yok. Antik çağlarda adanın ismi Kadrea veya Cedrae olarak anılıyordu.Cedrae, Türkçe çevirisi olarak Sedir anlamına gelmektedir. Bu ada antik çağlarda sedir ağaçları ile kaplıymış. Bu sebeple ismini bu güzel kokulu ağaçlardan almaktadır. Gelelim şimdi de Kleopatra ve Marcus Antonius’un hikâyesine.
Marcus Antonius, Antik Roma’nın üçlü hükümdarlık döneminde doğu yönetimini ele alarak Tarsus’a gider. Efsaneye göre, o gün hayatının aşkı olan Mısır Kraliçesi Kleopatra ile buluşup hayatı değişecektir. Ancak Antonius bunun henüz farkında değildir. Başlangıçta Antonius ve Kleopatra için önemli olan tek şey siyasi çıkarlar olsa da zamanla birbirlerine aşık olmuşlardır. Evlenmeye karar verip Sedir Adası’na giden çift, burada muhteşem zamanlar geçirip güzel bir tatil geçirirler. Doğası, denizi her şeyi muhteşemdir fakat bir şey eksiktir kum.. Kleopatra bu durumdan yakındığı ve adayı çok sevdiği için. Romalı Komutan Antonius, Kendisiyle evlenmeyi kabul eden Kleopatra’ya hediye vermek istemiş ve balayını geçirmek için tam olarak 60 gemi ile Mısır’daki kumu Sedir Adası’na getirmiştir. Efsanelere göre Sedir Adası ve Kleopatra Plajı bu şekilde oluşmuştur ancak Sedir adasının eşsiz olmasının farklı bir sebebi de sahilde yer alan kumun özellikleridir.
Sedir Adası’nın Mucize Kumu
Her yıl 250 bin kişinin ziyaret ettiği Sedir Adası Antik Kent olduğu için koruma altındadır. Bu nedenle müze kartla giriş yapmanız mümkün. Sedir Adası kumu yerli ve yabancı turistlerin dikkatini fazlasıyla çekiyor. Bir başka benzerinin Kızıldeniz’de olduğu bilinen yani Dünyada sadece Sedir Adası ve Kızıldeniz’de olan bu özel kumun kıymetini siz düşünün. Kum özellik bakımından elinize aldığınızda burada da görüldüğü gibi gerçekten her tanesi aynı boyda ve aynı şekilde olması dikkat çekiyor. Bu özelliğinden ve daha fazlasını biraz sonra sayacağım. Şimdi özelliklerinden dolayı alınan bazı önlemlerden bahsedeceğim;
Sedir Adası kumu 24 saat boyunca korunmaktadır. Yani anlayacağınız bu Adada cankurtaran değil gerçekten Kum Kurtaran vardır. Sahilin kumsal kısmı iplerle çevrilmiştir içine girmesi yasaklanmıştır. Kumsalda güneşlenmek yasak, kumdan bir avuç dahi olsa almak yasaktır. Öyle ki sudan çıktığınızda bile hemen yandaki dul bölümünde duş almanız ve üzerinizde kum kalmaması alandan alınmaması için önlemler alınmıştır.
Sedir Adası’nın kumu mucizeleri bir tek bunlarla sınırlı kalmıyor. Kum soda ile tepkimeye girerek çoğalabiliyor ve plajı genişletebiliyor. Aynı zamanda kum ateşte yanmama ve büyüteç ile incelendiğinde hareket edilebildiği incelenip tespit edilmiştir. Turkuaz rengindeki denizi, özel kumu ve efsaneleriyle Sedir Adası görülmeye değerdir.