Havaların ısınmasıyla birlikte içimizde kıpır kıpır! Yaz tatili planları yapıldı bile. Uzun bir kıştan sonra denizin ve güneşin tadını doyasıya çıkarabileceğimiz yaz, sonunda geldi. Yeni yerler keşfetmek, dostlarla serin yaz akşamlarında keyifli sohbetler etmek, güneşin sıcağından bunalınca denize girip serinlemek yaza dair özlenen aktiviteler arasında. 

Eğer daha önce bir uçak yolculuğu deneyimi yaşamadıysanız; ne yapacağınızı bilmiyor ve kaygılıysanız bu yazımız umarız sizleri rahatlatır. İlk kez uçak yolculuğu yaparken izlenmesi gereken adımlar nelerdir, uçağa binerken yapılması gerekenler nelerdir gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulacaksınız. 

Havaalanına Gitmeden Önce Halledilmesi Gereken İşlemler

  • Uçak biletinizi aldıktan sonra, uçağınızın kalkış gününü ve saatini mutlaka kontrol edin. Şehirlerarası uçuşlarda, uçağın kalkış saatinden bir saat önce havaalanında bulunmanız yeterli olacaktır. Uluslararası yolculuklarda ise uçağın kalkış saatinden 3 saat önce havaalanında bulunmanız gerekmektedir.
  • Havaalanına gitmeden önce check-in işleminizi online olarak yapmanız sizlere kolaylık sağlayacaktır. Online check-in işlemini, biletinizi satın aldığınız uçak yolu acentasının internet sitesine girerek yapabilirsiniz. Online check- in işlemleri uçuş saatinden 24 saat önce başlamaktadır. İnternet sitesindeki check- in adımlarını izleyerek kolaylıkla işleminizi tamamlayabilirsiniz. Fakat online check-in yapmayı tercih etmiyorsanız, havaalanına gittiğinizde havayolu acentanızın bulunduğu yerde de bu işlemi yapabilirsiniz. 

Havaalanına Ulaştıktan Sonra İzlenmesi Gereken Adımlar

  • Havaalanına ulaştığınızda girişte sizleri bir x-ray cihazı karşılayacaktır. Havaalanındaki güvenliğin sağlanması adına, bagajınızı ve diğer eşyalarınızı cihazdan geçirmeniz gerekmektedir. Ayrıca x-ray cihazından geçerken üzerinizde bulunan takılarınızı, kemerinizi ve metal algılanabilecek diğer eşyalarınızı da çıkarmanız gerekecektir. 
  • Bunlara ek olarak eğer bot giymeyi tercih ettiyseniz bazı botların üzerinde bulunan metaller dolayısıyla ayakkabınızı da çıkarmak zorunda kalabilirsiniz. Böyle bir durumda, ayaklarınıza galoş geçirerek ayakkabınızı bir kutunun içerisine koyup x-ray cihazındna kolaylıkla geçebilirsiniz. 
  • X-ray cihazından geçtiyseniz sıra check-in işlemine geliyor. Eğer online check-in yapmadıysanız havayolu acentanızın bulunduğu yere giderek check-in işleminizi tamamlayabilirsiniz. 
  • Bagajınız varsa, check-in işlemi sırasında bagajınızı teslim etmeniz gerekmektedir. Çoğunlukla kişi başı 15 kg bagaj hakkınız bulunur. Bu kilo sınırını aştığınız durumda ekstra bagaj ücreti ödemeniz gerekmektedir. Eğer yalnızca kabin bagajıyla seyahat edecekseniz check-in işleminizi tamamladıktan sonra uçağınızın bulunduğu kapıya doğru yol alabilirsiniz. 
  • Eğer yurtdışına seyahat ediyorsanız dış hatlar kısmında yurt dışı harç pulu almanız gerekmektedir. Yurtdışı harç pulunu, pasaport kontrolünden geçmeden almanız lazım. 
  • Check-in ve bagaj işlemlerinizi tamamladınız ve şimdi sıra, uçağınızın bulunduğu kapıyı bulmakta. Uçağınızın bulunduğu kapıyı, biletinizin üzerinde bulunan kapı numarasından veya havaalanında bulunan uçuş bilgi ekranından kontrol edebilirsiniz.
  • Uçağınızın kalkacağı kapıyı da bulduktan sonra geriye yalnızca tatilinizi geçireceğiniz harika anları düşünerek uçağınızı beklemek kalıyor. Şimdiden iyi yolculuklar dileriz! 

Yorum Yazın