Alaçatı tutkunlarının bahar aylarında gitmekten keyif aldıkları göze ve gönüllere şenlik bir festivalden söz etmek istiyoruz. Alaçatı Ot Festivali, Türkiye’de yetişen otları tanıma, onları usulünce toplamayı öğrenme ve bu otların nerelerde kullanılacağı ile ilgili detaylı bilgi alma yolunda son derece keyifli bir etkinlik. Bir nevi seminer olarak da kabul edilen Alaçatı Ot Festivali, geziler, yürüyüş kortejleri, yemek pişirme serüvenleri ve keyifli konserlerden oluşuyor.
Festivale Ankara’dan, İstanbul’dan, Bursa’dan, Ege şehirlerinden ve yurdun hemen her köşesinden ot tutkunu pek çok ziyaretçi geliyor. Daracık taş sokakları, taş evleri, salaş ve samimi mekanları, pırıl pırıl güneşi ve yaşama sevinci veren enerjisiyle Alaçatı, Ot Festivali ile haklı ününü daha da perçinlemiş oluyor.
Adeta Bir Ot Karnavalı
Festival kapsamında acı ot, şevketi bostan, hindiba, kuzukulağı, turp otu, kaz ayağı, kaymakçı otu, Alaçatı nanesi, arapsaçı, ebegümeci, kuşkonmaz, biberiye, radika, tembel avrat otu, deniz börülcesi başta olmak üzere birbirinden farklı ve lezzetli otlar satışa sunuluyor, otlu yemekler pişiriliyor ve yerli halkın yaptığı el işi ürünlerin satışı yapılıyor.
Otları tanıma ve toplama gezileri, yemek atölyeleri, yemek yarışması, bitkilerle beslenme seminerleri ve konserlerin gerçekleştirildiği Alaçatı Ot Festivali sadece festival değil adeta bir yaşam tarzı olarak da adından söz ettiriyor.
Yine renkli görüntülere sahne olan 2022 yılı Alaçatı Ot Festivali evelik otu olarak da bilinen Labada temasıyla gerçekleştirildi. Ünlü müzisyen, gezgin ve televizyon programcısı Ayhan Sicimoğlu’nun da kurucularından birisi olduğu Alaçatı Ot Festivali her sene festival korteji ve diğer etkinliklerle son derece renkli görüntülere sahne oluyor.
Alaçatı girişinde kadınların kurduğu standlarda yabani ot ve bitkilerle yapılan birbirinden lezzetli ürünler satışa sunuluyor ve hepsinin ortak özelliği içlerinde mutlaka bir çeşit ot barındırması zorunluluğu. Sadece Çeşme’ye bağlı noktalarda yaşayanların stand açabildiği Ot Festivali’nde her yaştan katılımcıyı görmek mümkün oluyor.
Nanelerin, bereket çiçeklerinin, fesleğenlerin ve envai çeşit otun baş döndüren kokusu arasında ilerleyen festivalde bir tarafta kurulan sahnelerde halk oyunları, çeşitli etkinlikler ve yarışmalar tertip edilirken, diğer bir köşede workshop’lar düzenleniyor ve zaman adeta su gibi akıyor. Kalabalık yürüyüşler, kortejler ve cıvıl cıvıl bir ortamla karakterize olan Alaçatı Ot Festivali’nde birbirinden leziz menüleriyle kafe ve restoranlar misafirlerini ağırlıyor.
Alaçatı’nın Bayramı Ot Festivali
Yemek yapan, yemek tadan, fotoğraf çeken, alışveriş yapan keyifli kalabalıklar arasında düğün fotoğrafı çektiren çiftler bile göze çarpabiliyor. Festivalde sebze, ot ve bitkinin satışından ziyade coşkulu bir etkinlik düzenleniyor ve bu otlara atfedilmiş bu özel gün kutlanıyor. 150’ye yakın otun ortama yaydığı ferahlatıcı koku özellikle damak zevki otlara ve yaban bitkilerine alışkın olanlar için son derece keyifli bir atmosfer oluşturuyor.
Tezgahların olduğu alan geride bırakıldığında dar sokaklarında adeta ses ve renk cümbüşü yaratan kalabalıklar daha da yoğunlaşıyor.
Festival zamanı burada karın doyurmak hem pratik hem de çok zevkli. Ev yapımı yemekler sunan restoranlar ve stantlarda satılan otlu lezzetler damağınızda eşsiz tatlar bırakabilir. Hatta füzyon mutfağına ilişkin özel lezzetleri bile tadabilirsiniz. Dillere destan Ege zeytinyağlılarının lezzetinden bahsetmeye gerek bile yok. Alaçatı Ot Festivali’nin dönüşünde ev yapımı reçel, sakızlı macun gibi yöreye has lezzetlerden satın alabileceğiniz gibi Alaçatı’yı anımsatacak magnet ve benzeri hediyelik eşyalardan da satın alabilirsiniz.
Alaçatı’ya her festival döneminde yurt içi turlar düzenlenmektedir. Festivalin güzel havasını solurken yorgunluğunuzu atabileceğiniz birbirinden konforlu ve her bütçeye uygun olan Çeşme otellerini Holimax sitesinde inceleyebilirsiniz.