Geçmişte birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış bir ilçe olarak yer alıyor Demre. Antalya’nın Kaş ve Finike beldeleri arasında konumlanmış ve Likya birliğinin ilk yerleşim yerlerinden biri olan Demre, Roma Döneminde ün kazanmış bir liman kenti olarak yer almıştır. 

Tarihte ünü artan şehir idari ve dini merkez haline gelmiştir. Eski adı Myra olan Demre gezilecek yerler arasında tarihi kalıntıları ve doğal güzellikleri içinde barındırıyor. Farklı medeniyetler tarafından birçok tarihi yapının yer aldığı Demre antik kentleri ile ziyaretçilerini tarihi gezintiye çıkarıyor. Günübirlik gezebileceğiniz Demre’de yer alan antik kentleri sizler için derledik. 

myra antik kenti 1

Myra Antik Kenti

Myra Antik Kenti, Antalya’ya bağlı Demre’nin Karabucak mevkiinde yer alıyor. İlçe merkezine 2 km uzaklıkta bulunuyor.

Tarihte Likyalılar tarafından kurulmuş olan antik kent M.Ö. 5.yüzyılda inşa edilmiştir. Adını Yunanca’da ‘Ana Tanrıça’nın Yeri’ kelimesinden almış olan Myra Antik Kenti, St. Nicholas’ın piskoposluk yaptığı kent olarak önemli bir yere sahiptir. Antik kent içerisinde Roma Dönemine ait inceleyebileceğiniz pek çok tarihi kalıntı bulunuyor. 

simena antik kenti

Simena Antik Kenti (Kaleköy)

Kaş-Demre arasında konumlanan Simena Antik Kenti (Kaleköy), Demre ilçesinin Üçağız Köyü içerisinde yer alıyor. İlçe merkezine 6 km uzaklıkta bulunuyor. 

Tarihi adı Simena olan antik kent günümüzde Kaleköy olarak biliniyor. Likya dönemine ait kalıntıların yer aldığı antik kent Demre’nin popüler tarihi yapıları arasında bulunuyor. Oldukça yüksek bir konumda bulunan Simena Antik Kenti, eşsiz Akdeniz manzarası ile göz kamaştırıyor. Birinci derece arkeolojik sit alanı olarak yer alan antik kent içerisinde Simena Kalesi, antik tiyatro, kaya mezarlar ve surlar yer alıyor. 

soura antik kenti

Soura Antik Kenti 

Soura Antik Kenti, Demre’nin Sura Köyü’nde yer alıyor. Tarihteki adı Sourai olan antik kent, ilçe merkezine 6 km uzaklıkta bulunuyor. 

M.Ö. 4.yüzyılda inşa edildiği bilinen bu antik kent, döneminde kehanet merkezi sayılmıştır. Harabe şeklinde olan antik kent içerisinde Apollon Tapınağı kalıntıları, kaya mezarları, akropol ve lahitler bulunuyor. Soura Antik Kentinde yer alan lahitler, Likya döneminin en büyük lahitleri olarak yer alıyor. 

theimussa ucagiz antik kenti

Theimussa(Üçağız) Antik Kenti

Theimussa Antik Kenti, Demre’nin Üçağız Köyü içerisinde yer alıyor. İlçe merkezine 20 km uzaklıkta bulunuyor. 

Bölgedeki teknelere ev sahipliği yapan antik kent doğal bir liman görünümünde yer alıyor. Geniş bir alan üzerinde yer alan antik kent içerisinde Hellenistik ve Roma Dönemine ait lahit mezarlar dikkat çekiyor. 

andriake antik kenti

Andriake Antik Kenti

Andriake Antik Kenti, Demre’nin Çayağzı mevkiinde yer alıyor. İlçe merkezine 5 km uzaklıkta bulunuyor. Likya döneminin en önemli liman kentleri arasında bulunan Andriake Antik Kentin tarihi M.Ö. 197’ye dayanıyor. 

Demre’nin liman kenti olarak kullanılmış olan bu antik kentin içerisinde hamam, kilise, agora, sarnıç, sinagog ve anıtlar bulunuyor. Antik kent içerisinde devam eden kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkarılan eserler bölgede ziyarete açık durumda bulunan Likya Medeniyetler Müzesi’nde sergileniyor. 

trysa antik kenti

Trysa Antik Kenti

Trysa Antik Kenti, Demre ile Kaş arasında, Davazlar Köyü sınırlarında bulunuyor. Demre merkeze 40 km uzaklıkta bulunuyor. Heroon anıtına ait kalıntılarla ünlü olan antik kentin tarihinin M.Ö. 2. yüzyıla ait olduğu düşünülüyor. 

Yemyeşil bir alanda yer alan Trysa Antik Kenti, eşsiz manzarasıyla göz kamaştırıyor. Mitolojik olarak tasvir edilen Heroon kalıntıları ve surların çevrelediği antik kent içerisinde Likyalılara ait lahit mezarlar, Heroon anıtına ait kalıntılar ve su duvarları bulunuyor. Tapınağa ait olan Heroon anıtı 1882-1884 yılları arasında Viyana Sanat Müzesi’ne götürülmüştür. 

Antalya’nın en güzel tatil beldelerinden biri olan Demre’de antik kentleri yakından keşfetmek ve mükemmel bir konaklama deneyimi yaşamak için Holimax’te yer alan Antalya otellerini inceleyebilirsiniz. 

Yorum Yazın