Mezopotamya’nın izlerini taşıyan, büyüleyici şehir Mardin’de tatil anlatılmaz yaşanır türde bir tecrübedir. Mardin’de kendinizi bambaşka bir enerjide hissedersiniz ve bu his öyle sadece tarihi ya da turistik yerlerde olacak türden değildir, şehrin en ücra köşesinde bile otantik dokunun etkisi azalmaz. Biz Türkler için tatilde nereye gidersek gidelim bir lezzet turuna da çıkmadan olmaz! Bu yazımızda Mardin mutfağı keşfine çıkacağız ve bakalım hangi lezzet durakları bizi karşılayacak?

mardin kahvalti mekanlari

Sabahları Şenlendirecek Mis Kokan Mardin Mekanları

Mardin’de kahvaltı yapabileceğiniz klasik birçok kahvaltı mekanı tabii ki bulabilirsiniz. Kahvaltıcı Kadri, Seyr-i Merdin, Günova Cafe Restaurant, Mardin İstanbul Börekçisi, Delmar Cafe Restaurant, İnciraltı Kahvaltı & Kafe, Al Hayaal Cafe ve Antik Sur Restoran en iyi seçenekler arasında yer alıyor.

Kahvaltıdan sonra mis kokulu bir fırına doğru rotanızı çevirin… Kardeşler Odunlu Ekmek Fırını altın renkli tahinli çörekleriyle meşhur. Bu tadı unutmayacağınızı garanti edebiliriz. Çöreklerinizi alıp hemen mideye indirmeyin çünkü harika manzaraya karşı bunu yapmak çok daha keyifli olur değil mi? Mezapotamya Aile Çay Bahçesi bu keyfi yaşayacağınız en iyi yer. Çörekleri ister demli bir çayla ister kahveyle afiyetle yiyebilirsiniz.  

Kahve keyfinin yeri benim için ayrıdır diyenler arasındaysanız Mardin’in meşhur mırrası için Atilla Çay Parkı’na da gidebilirsiniz.

Film günlerinin, akustik müzik performanslarının olduğu daha genç bir mekan olan Sinek’i de anmış olalım. Belki Mardin gezinizde farklı aktivitelere de katılmak istersiniz.

mardin restorantlari

Doğu’nun Et Kültürüne Yakışan Mardin Restoranları

Doğal beslenen yöre hayvanlarının etlerinden hazırlanan tabaklar Rido’nun Yerinde kebap severlerle buluşuyor. Tazelik konusunda iddialı olan mekanda dürümler tam geleneğe uygun şekilde etin yağıyla ıslatılan lavaşlarla hazırlanıyor. Et yemekleri yanında tabii ki bol köpüklü yayık ayran da sofraların tamamlayıcısı oluyor!

Mardin restoranları arasında öyle bir yer olsun ki hem midemiz hem gözlerimiz bayram etsin, şöyle Doğu kültürü ihtişamında bir sofrada yemek yediğimizi iliklerimize kadar hissedelim diyorsanız Bağdadi sizi bekliyor! Hafta sonları canlı müzik ve fasılın da olduğu mekanda müzikle ruhunuzu da besleyebilirsiniz. Bağdadi’nin popüler tatları ise antik mezelerden reyhani, frik salatası, Bağdadi atom, şemsıl yakudi ve tahinli patlıcan salata; ana yemeklerden kaburga dolması, düğün kavurma, Bağdadi kavurma, kara erik kebabı ve ekmekli oğlak kavurma.

Harika Mezopotamya manzarasına karşı kallavi bir akşam yemeği için Cercis Murat Konağı’nda geleneksel tariflerin en mükemmel halini bulabilirsiniz. Süryani mutfağının incileri olan dobo ve içli köfte Cercis’in en sevilen lezzetleri arasında yer alıyor. Menüde öne çıkan diğer tarifler ise şöyle; kişk çorbası, tarçınlı mahlepli patlıcanlı pilav, ekşili erik yahnisi alluciye, pekmezli erik tavası, ekşili nohut yemeği hımmısiye, kazan kebabı ve kaburgada sarımsaklı yaprak sarması.

mardin tatlicilari

Mardin Gezisine Renk Katan Mardin Tatlıcıları

Eski Mardin’de ufak bir tura çıktığınızda sıra sıra yöresel tatlıcılar görebilirsiniz. Biri diğerinden daha iyidir demek biraz zor bu yüzden seçimi yüreğinizin sesine göre yapabilirsiniz. Baklava, kadayıf ve sarma tatlısını tadabilirsiniz.

Künefe, kadayıf ve dondurmanın eşsiz örneklerini sunma konusunda iddialı bir mekan olan Sadık Künefe de Mardin’in sevilen tatlıcıları arasındadır diyebiliriz.

Eğer Adana, Hatay, Mardin gibi mutfak konusunda tabiri caizse “aşmış” şehirlere yolunuz düştüyse ufak bir uyarımız olacak. Restoranlarda yemek öncesi gelen ezme ve salata gibi ikramlara gömülüp karnınızı doyurmayın ki kebaplara midenizde yer kalsın!

İştahınız kabardıysa ve bir gurme tatili fikri hayalinizde dönmeye başladıysa, konaklama yerleri ile ilgili araştırmayı Holimax üzerinden yapabilir, en uygun fiyatlı seçenekleri değerlendirip hemen rezervasyonunuzu yaptırabilirsiniz.

 

Yorum Yazın