Damak zevki gelişmiş olanlar bilir, seyahat demek aynı zamanda değişik lezzetleri de yerinde tatmak demektir. Ülkemizin her bölgesi kendine has lezzetlerden oluşan bir mutfağa sahip ve yemek yemek karın doyurmanın ötesinde başlı başına bir kültür. 

Ülkemizin en meşhur ve sevilen mutfaklarından biri olan Ege mutfağı da festivallere, gastronomi yazılarına, şölenlere konu olacak kadar derin ve zengin bir mutfak. Eğer tatil için Ege’yi tercih edecekseniz yöreye has pek çok lezzeti de yerinde tadabileceksiniz demektir. Çeşit çeşit otlarla ve sızma zeytinyağı ilave edilerek hazırlanan yemekler, mezeler ve deniz mahsulleri bu mutfağın demirbaş lezzetleri arasında geliyor. 

Gelin Ege mutfağına has zeytinyağlı lezzetlere bir göz atalım.

   kabak cicegi dolmasi

Kabak Çiçeği Dolması

Ege’ye has lezzetler denildiğinde ilk akla gelen lezzet o kuşkusuz. Kabak çiçeği dolması. Ege mutfağı menüsünün demirbaşı olan kabak çiçeği dolması hem meze hem yardımcı yemek hem de ana yemek olarak tüketilebilen hafif ve doyurucu bir lezzet. Kabak çiçeği dolması bir kez tadıldığında tadı asla unutulamayacak bir lezzet. Mayıs ve haziran aylarından ekim ayı sonlarına kadar rahatlıkla bulunabilen kabak çiçekleri, sabahın çok erken saatlerinde, güneş ışınları henüz tabiata dokunmadan toplanarak ayıklanıyor. Ege’de ve Ayvalık’ta gideceğiniz pek çok noktada bu özel lezzeti tadabilirsiniz.

sevketi bostan yemegi

Şevketi Bostan 

Ege’nin kıdemli ve popüler otları arasında yer alan şevketi bostan hem zeytinyağlı hem etli hem de çiğ şekilde salata olarak hazırlanıyor. Tire, Foça, Urla, Seferihisar başta olmak üzere Ege sofralarında kendine hep özel bir yer ayrılan şevketi bostan kasım aylarında çıkan ve ilkbahara kadar tüketilen bir ot. Ege’ye gelmişken mutlaka denenmesi gereken lezzetlerin başında gelen şevketi bostanın tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek.

borulce

Börülce

Birden fazla çeşidi olan börülce Ege sofralarının vazgeçilmezlerinden biri. Çorbası ve tencere yemeği de yapılan börülce, zeytinyağı ve limonla birleştiğinde nefis bir salataya dönüşebiliyor. Kuru börülce, taze börülce ve deniz börülcesi gibi çeşitleri olan bu lezzetli bitki iştah açıcı özelliği ile de öne çıkıyor. Özellikle deniz börülcesi balık sofralarının en aranılan mezeleri arasında yer alıyor.  

izmir kofte

İzmir Köfte

Ege’nin en meşhur ve köklü lezzetlerinin başında gelen İzmir köfte, esnaf lokantaları ve lüks lokantalarda da servis edilen klasik bir lezzet. Bol salça sosunda pişen köfte, patates ve biberden oluşan İzmir köfte her ne kadar her evde pişen bir yemek olsa da onu bir de anavatanı olan Ege’de ve özellikle İzmir’de tatmanızı öneririz. 

fava

Fava

Ege mutfağının en sevilen lezzetlerinden birisi olan fava çoğunlukla meze olarak tüketilse de börek, gözleme, soğuk sandviç, ordövr, kanepe gibi atıştırmalıklarda da kullanılan bir tat olarak öne çıkıyor. İçeriği kuru bakla, soğan, dereotu. Maydanoz ve zeytinyağından oluşan fava Yunan mutfağının da en gözde sakinlerinden biri. En leziz favayı ise İzmir, Ayvalık, Cunda, Kuşadası başta olmak üzere pek çok Ege kasabası ve şehrinde tadabilirsiniz.   

turp otu

Turp Otu Salatası

Ege’nin ünlü tatlarından biri olan turp otu salatası da hem iştah açıcı görüntüsü ve lezzeti hem de yüksek besin değeri ile peşine düşülecek tatlar arasında yer alıyor. Turp otunun haşlanıp sarımsak, tuz, limon ve zeytinyağı ile harmanlanmasıyla elde edilen bu lezzet, otun en lezzetli hallerinden biri olarak adlandırılıyor.

otlu borek

Otlu Börek  

Hamur işi sevenlerin otlarla zenginleşmiş bir lezzet olan otlu böreği mutlaka denemesi gerekir diyoruz. Özellikle vejetaryenlerin çok seveceği bir alternatif olan otlu börek; ıspanak, pazı, kuzukulağı, ebegümeci gibi otlar ve lor peyniri ile hazırlanıyor. Şirince, Sığacık, Bademli, Alaçatı gibi Ege beldeleri ve köylerinde, buranın yerli halkından olan teyzelerin elinden yemenizi öneririz.  

Ege tatilinizde konaklama için belirlediğiniz lokasyonda yer alan otel seçeneklerini Holimax sitesinde kolayca bulabilirsiniz.       

 

Yorum Yazın