Güneş şehri olarak bilinen Antalya, gerçek bir turizm cenneti olmasının yanında oldukça köklü ve zengin bir tarihe sahip. Yaz aylarında dünyanın birçok farklı yerinden gelen turistlere unutulmaz bir deniz tatili deneyimi yaşatan Antalya, antik yapılarıyla da göz dolduruyor. Tarih boyunca burada yaşam kurmuş birçok farklı uygarlığın izlerine rastlayacağınız Antalya’da görülmesi gereken 5 antik kenti sizin için bir araya getirdik.

aspendos antik kenti 1

  1. Aspendos Antik Kenti

Türkiye’nin en değerli antik kentlerinden biri olan Aspendos, Antalya’nın Serik ilçesine bağlı olan Belkıs köyünde konumlanıyor. M.Ö 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulduğu düşünülen Aspendos, bu bölgede yaşayan uygarlıklara dair fikir edinebileceğiniz yapılar arasında. Bulunduğu konuma göre düşünüldüğünde Helenistik ve Roma dönemine ait birçok esere ev sahipliği yapan Aspendos Antik Kenti’nin oldukça önemli bir ticaret kenti olduğunu söyleyebiliriz.

Aspendos’lu mimar Zenon’un önderliğinde inşa edilen bu antik kentin en meşhur yapılarından biri antik tiyatro olarak kabul ediliyor. Bir açık hava tiyatrosu olarak inşa edilen bu tiyatro, günümüze sağlam olarak ulaşan nadir tiyatrolardan biri. Agora, Su Kemeri, Akropol ve Bazilika gibi farklı birçok yapıyı da görebileceğiniz Aspendos’u ziyaret etmeniz gereken antik kentler listesine mutlaka eklemenizi tavsiye ederiz.

side antik kenti

  1. Side Antik Kenti

Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Side mahallesinde bulunan Side Antik Kenti, bu bölgede ziyaret etmenizi önerdiğimiz bir diğer antik kent. Lidya uygarlığı ve Helenistik dönemle ilgili büyük ipuçları bulabileceğiniz Side Antik Kenti, tarih boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapmış bir yapı.

Zafer Takı, Antik tiyatro ve Su Yolu gibi farklı yapıları içinde barındıran Side Antik Kenti’nin en önemli eserlerinden biri olarak Apollon Tapınağı’nı göstermek yanlış olmayacaktır.

M.Ö 8. yüzyıla kadar uzanan zengin bir tarihle karşımıza çıkan Side Antik Kenti’ni bu bölgeye yolunuz düştüğü takdirde keşfetmenizi öneririz.

olimpos antik kenti 1

  1. Olimpos Antik Kenti

Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı bir antik liman kenti olan Olimpos, hem konumu hem de sahip olduğu tarihi mirasla göz dolduruyor. Helenistik ve Bizans döneminden kalan birçok tarihi yapıyı görebileceğiniz bu kent, Likya uygarlığının da yaşam alanlarından biridir.

Bir liman kenti olması sebebiyle bölgede yaşayan uygarlıkların ticari anlamda güç sahibi olmasına imkan veren Olimpos, Olimpos Beydağları Milli Parkı’nın sınırları içinde yer alıyor. Bu bölgede yaşayan uygarlıklara ait Lahit Mezarları bulabileceğiniz Olimpos Antik Kenti’nde Sarnıç ve Akropol gibi yapılar da dikkat çekiyor. 

myra antik kenti

  1. Myra Antik Kenti

M.Ö 168 yılında kurulduğu düşünülen Myra Antik Kenti, Antalya’nın Demre ilçesine bağlı bir antik kent. Likya Uygarlığı’na ait olduğu düşünülen bu kent, bir alüvyon ovası üzerine kurulmuştur. Antik tiyatro, kaya mezarları ve lahit mezarlar gibi birçok esere ev sahipliği yapan Myra Antik Kenti, bu bölgede yaşayan uygarlıkların sosyal ve kültürel hayatlarına dair izlere rastlayabileceğiniz oldukça değerli bir kent.

Bazilika’da bulunan Aziz Nikolaos’un gerçek mezarı ve aynı adı taşıyan kiliseyle ünlü olan bu kenti Antalya yolculuğunuza dahil etmenizi tavsiye ederiz.

perge antik kent

  1. Perge Antik Kenti

Antalya’nın doğusunda bulunan Aksu ilçesinin sınırları içinde görebileceğiniz Perge Antik Kenti’nin Tunç Çağı’nda kurulduğu düşünülüyor. Pamfilya Bölgesi’nin önemli rotalarından biri olan Perge Antik Kenti’nde Karain ve Öküzini gibi farklı mağara ve yerleşim alanları bulunuyor.

Hitit İmparatorluğu ve Roma İmparatorluğu’na ait olan birçok tarihi yapıyı görebileceğiniz Perge’de, Antalya’nın ne denli zengin bir tarihi mirasa sahip olduğunu bir kez daha görme şansı yakalayabilirsiniz.

Antalya’nın benzersiz güzelliklerini ve kültürel mirasını keşfedebileceğiniz bir tatil için Holimax’i ziyaret edebilir ve otel rezervasyonunuzu hemen yaptırabilirsiniz.

Yorum Yazın