Bozburun’un Tarihi Mirası: Etkileyici Antik Kentleri

Muğla ilinin Marmaris ilçesine bağlı kıyı kasabası Bozburun, gürültüden uzak, sakin ve huzur dolu bir ortam sunan eşsiz doğal güzelliklere sahiptir. Masmavi denizi ve bakir koylarıyla tatilcilerin gözdesi, mavi yolculuk yapanların uğrak noktasıdır. 

Tarih boyunca birçok farklı uygarlığın yaşadığı coğrafyanın bir parçası olan Bozburun’da gezilecek tarihi yerler arasında pek çok antik kent yer alır. 4000 yıllık tarihi geçmişe sahip bu beldenin kendine has mimarisi, zeytin ve badem ağaçlarıyla çevrili etkileyici antik kentleri görülmeye değerdir.

phoneix antik kenti

Phoenix Antik Kenti

Phoenix Antik Kenti, Bozburun’a yakın bir konumda bulunan Taşlıca köyüne 4 km uzaklıkta konumlanan Asar Tepesi üzerinde yer alır. Marmaris merkeze 45 km uzaklıkta bulunur. 

12 bin yıllık antik kent Phoenix’in kalıntıları iyi korunarak günümüze kadar ulaşmayı başarır. 2021 yılında yapılan kazı çalışmaları sonucu çok sayıda konut, mezar, eski cami gibi tarihi yapılar bulunmuştur. 500 metrekarelik bir alanda yer alan antik kent eşsiz manzarasıyla göz doldurur. 

bozukkale antik kenti

Loryma Antik Kenti (Bozukkale)

Tarihi dokusuyla dikkat çeken Loryma Antik Kenti, Bozburun Yarımadası’nın güneybatı ucunda yer alan Bozukkale Koyu’nda yer alır. Bozukkale Koyu’na hakim geniş bir alana yayılan antik kentin günümüze ulaşan en dikkat çekici sağlam yapı Burunbaşı üzerinde bulunan kaledir. 

Koy girişini korumak için yapılan kale 20 metre uzunluğa, 10 metre genişliğe ve 3 metre kalınlığında duvarlara sahiptir. Tarihte stratejik bir konumda yer alan antik kent Loryma’da 1412 yılında Atina Donanması’nın konakladığı bilinmektedir. 

kasara antik kent

Kasara Antik Kenti

Kasara Antik Kenti, Bozburun Yarımadası’nın güney ucunda konumlanan Serçe Limanı’nda bulunur. Kasara, Karia dilinde “Büyük Güzel Köy” anlamına gelir. Herhangi bir araştırmanın yapılmadığı antik kentin tarihi hakkında hemen hemen hiç bilgi bulunmamaktadır. Eşsiz bir manzaraya sahip antik kentin içerisinde günümüze kadar ulaşan Helenistik ve Roma dönemine ait birkaç duvar parçası yer alır. 

hydas antik kent

Hydas Antik Kenti (Selimiye)

Hydas Antik Kenti, Bozburun Yarımadası’nın kuzeyinde bulunan Selimiye koyunda yer alır. Marmaris merkeze 35 km uzaklıkta bulunur. MÖ 4. yüzyılda savunma amaçlı inşa edildiği bilinen antik kent içerisinde kare planlı mezar anıtı ve sur kalıntıları yer alır. 

Savunma duvarlarının günümüze kadar ulaştığı antik kentin 3 ayrı kale kalıntısı yer alır. Bu tarihi kalıntıların ilki Selimiye’nin en yüksek tepesinde, ikincisi Sarıkaya Tepesi’nde ve üçüncüsü Kızılköy Mahallesi’nde bulunur. Antik kent Hydas’a 3 kilometre uzaklıkta konumlanan sahilde bir gözetleme burcu ve bu burç üzerinde birkaç mezar bulunur. 

Bybassos Antik Kenti

Bybassos Antik Kenti, Bozburun Yarımadası’nın Hisarönü köyünde yer alır. Bozburu’nda görülmesi gereken antik kentler arasında yer alan Bybassos içerisinde sur kalıntıları, sarnıçlar ve kaya mezarları bulunur. 

Erken Hellenistik dönemde liman olduğu anlaşılan antik kent Bybassos’un adı Antik Dönem’in yazarlarından Heredot’un yazılarında geçtiği bilinmektedir. Antik kentin içerisinde ayrıca Erken Hellenistik Dönem’e ait dairesel planlı bir yapıya sahip kilise ve Kalkolitik Dönem’e ait tarihi buluntular yer alır. 

Denize Sıfır Marmaris Otelleri 

Planlamakta olduğunuz yaz tatili için Marmaris’te deniz sıfır konumda biribirinden konforlu otellerde konaklayabilir, eşsiz güzelliğe sahip koyların ve plajların tadını çıkarabilirsiniz. Çam ağaçlarıyla çevrili Marmaris’in gözalıcı koylarında, berrak ve tertemiz denizinde eşsiz doğa manzaralarına şahit olabilirsiniz. 

Deniz, kum ve güneş tatili bir arada sunan sakin tatil beldesinde 5 yıldızlı her şey dahil otellerin yanı sıra apart ve butik otelleri tercih edebilirsiniz. Bütçenize ve zevkinize uygun konaklama imkânlarından yararlanabilir, Marmaris’in dilediğiniz lokasyonlarında dört mevsim tatil yapma fırsatı bulabilirsiniz.  Holimax sitesinde yer alan her bütçeye uygun denize sıfır Marmaris otellerini yakından inceleyebilirsiniz. 

Yorum Yazın