Eyüp; İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Eyüp; bilhassa tarihi eserler bakımından oldukça zengin bir yerdir. Bu bağlamda, özellikle yerli ve yabancı turistlerin Eyüp’e akın ettiğini belirtmek gerekir. Eyüp; Avrupa yakasının en popüler ilçelerinden birisidir. Haliç kıyılarında başlaması ve Karadeniz kıyılarına kadar uzanması dolayısıyla Eyüp’ün oldukça geniş bir alana yayıldığını ifade etmek gerekir.

Eyüp gezisi yapmak isteyenlerin birçok sebebi bulunmaktadır. Eyüp’te bilhassa Osmanlı döneminden kalma sayısız tarihi eser yer almaktadır. Bunun sebebi, Eyüp’ün Osmanlı dönemindeki en önemli yerleşim yerlerinden birisi olmasıdır. Bir başka deyişle, yapacağınız Eyüp gezisi, aslında tarihi Eyüp gezisi olarak nitelendirilebilir.

Pierre Loti

Eyüp’te görülmesi gereken yerler denilince akla Pierre Loti tepesi gelmektedir. Pierre Loti; hiç şüphesiz İstanbul’un en meşhur tepeleri arasında bulunmaktadır. Söz konusu tepenin adını Türkiye’yi çok seven Fransız şair Pierre Loti’den aldığı bilinmektedir. Pierre Loti; Türkiye’de yaşadığı zaman diliminde söz konusu tepeyi çok sevmiş ve ziyaret etmiştir.

Pierre Loti’nin kahvehanesiyle meşhur olduğunu eklemek gerekir. Eyüp Sultan’dan yaklaşık yirmi dakika yürüyerek bu kahvehaneye ulaşmak mümkün olmaktadır. Bu yürüyüş sırasında yol üzerinde işlemeli ve tarihi mezar taşlarına rastlamak söz konusu olmaktadır. Bu mezar taşlarından en dikkat çekici olanları ise Osmanlı cellatlarına ait olanlardır.

Pierre Loti kahvehanesinde çalışan kişilerin 19.yy dönemine ait kıyafetler giymesi söz konusudur. Ayrıca, mekanda bu döneme ait mobilyalar yer almaktadır. Pierre Loti’nin sevdiği kadını görmek adına sürekli olarak bu tepeye geldiği iddiası bulunmaktadır. Eyüp’te görülmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda bulunan Pierre Loti kahvehanesinde yer bulmak istiyorsanız erken saatlerde gitmelisiniz.

Eyüp gezisi yapmak isteyenlerin mutlaka uğraması gereken yerler arasında bulunan Pierre Loti tepesi; manzarası başta olmak üzere birçok özelliğiyle eşsiz bir mekandır. Yemyeşil ağaçlar ve rengarenk çiçekler arasında dinlenmek için Pierre Loti’den daha uygun bir mekan bulmak mümkün değildir.

Pierre Loti; Eyüp sırtlarında ve Haliç’e oldukça hakim bir noktada bulunmaktadır. Pierre Loti’ye mutlaka uğradığınız bir Eyüp gezisi sırasında burada bulunan hediyelik eşya satan dükkanlara uğrayarak alışveriş yapabilirsiniz. Buna ek olarak, Pierre Loti’de birçok butik, cafe, otel ve restoran yer almaktadır. Pierre Loti gezisi sırasında nargile kafeye uğrayarak aradığınız nargileyi içme şansına sahip olabilirsiniz. Çünkü, buradaki nargile kafede sayısız nargile alternatifi bulunmaktadır.

Ulaşım bakımından birçok farklı alternatifiniz vardır. İstanbul içinden otobüs, vapur veya metrobüsle Eyüp’e gelerek Eyüp Sultan Camii’ne ulaşmanız gerekmektedir. Ardından, teleferik veya yaya olarak Pierre Loti tepesine çıkabilirsiniz.

Feshane

II.Mahmut tarafından 1826 yılında inşa ettirilmiştir. Yeniçeri ordusunun üniformalarının dikilmesi amacıyla Feshane’nin inşa ettirilmesi söz konusudur. Ancak, Feshane, günümüzde farklı amaçlara hizmet etmektedir. Uluslararası fuar ve kongre merkezi olarak kullanılmaktadır. Bu bağlamda, Eyüp’te görülmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda Feshane gelmektedir. Feshane’de bilhassa Ramazan aylarında iftar yemekleri düzenlenmektedir. Ayrıca, ramazan şenliklerinin de düzenlenmesine rastlanmaktadır.

Santral İstanbul

Eyüp gezisi esnasında mutlaka görülmesi gereken yerler arasında Santral İstanbul bulunmaktadır. 1911 yılında İstanbul’un elektriğini sağlamak amacıyla kurulan Santral İstanbul; 1983 yılına kadar aynı hizmeti vermeye devam etmiştir. Bu yıldan sonra ise restore edilmesi sayesinde farklı amaçlara hizmet etmeye başlamıştır.

Santral İstanbul; Türkiye’nin ilk endüstriyel arkeoloji müzesi olmasından dolayı farklı bir öneme sahiptir. Buna ek olarak, Santral İstanbul; açıldığı günden bu yana sayısız etkinliğe ev sahipliği yapan bir merkez olma niteliğine sahiptir. Eyüp’te görülmesi gereken yerler arasında Santral İstanbul ilk sıralarda gelmektedir.

Eyüp Sultan Camii

1458 yılında inşa edilen bu cami; Müslüman dünyası için oldukça önemlidir. Dünyanın her yerinden insanların bu camiyi görmek adına Eyüp gezisi yapması mümkün olmaktadır. Hazreti Eyüp; İslam tarihinin en önemli isimleri arasında bulunmaktadır. Bilhassa önemli günlerde Eyüp Sultan Camii’nin ziyaretçi akınına uğradığını belirtmek gerekir.

Buna ek olarak, Eyüp Sultan Türbesi; Eyüp Sultan Camii’nin hemen yanında bulunmaktadır.

Göktürk Göleti

Eyüp’te görülmesi gereken yerler arasında huzur ve rahatlık vaat etmesiyle Göktürk Göleti bulunmaktadır. Hem yeşillik hem de rengarenk çiçekler, Göktürk Göleti’nde sizleri beklemektedir. Dinlenmek ve keyifli vakit geçirmek adına buraya gelen insan sayısı bir hayli fazladır. Ayrıca, burası oldukça sakin bir yerdir. Yürüyüş yapmak isteyenler için ise ideal bir yer olduğunu vurgulamak gerekir.

Ayvat Bendi

Ayvat Deresi’nde bulunan Ayvat Bendi’nin 1765 yılında yapıldığını belirtmek gerekir. III.Mustafa dönemine ait olan bir yerdir. Bu alanın günümüzde mesire alanı olarak kullanılması mümkündür. Ayrıca, Ayvat Bendi’nin piknik alanı olarak kullanılmasına rastlanmaktadır.

Eyüp Sultan Türbesi

Eyüp Sultan Camii’nden bahsederken söylediğimiz gibi Eyüp Sultan Türbesi, Eyüp Sultan Camii’nin yanında bulunmaktadır. Eyüp Sultan Türbesi’nin İslam dünyası için önemli bir anlama sahip olduğunu vurgulamak gerekir. İlk Müslümanlardan olan Hazreti Eyüp’ün türbesinin Müslümanlar tarafından sıklıkla ziyaret edildiği bilinmektedir.

Caferpaşa Medresesi

Bu medrese, Mimar Sinan’ın eserleri arasında bulunmaktadır. Cafer Paşa; Osmanlı tarihinin önemli isimleri arasında bulunmaktadır. Cafer Paşa’nın Kanuni Sultan Süleyman’ın son savaşında silahtar olarak onun yanında görev yaptığı bilinmektedir. Bu yüzden, Caferpaşa Medresesi; Cafer Paşa’nın anısına yapılmıştır.

Zalpaşa Camii

Eyüp gezisi esnasında mutlaka görülmesi gereken yerler arasında Zalpaşa Camii bulunmaktadır. Bu cami; Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılmış bir camidir. Camiyi Zal Mahmut’un yaptırmasından dolayı Zalpaşa Camii adını alması söz konusudur. Zalpaşa Camii’nin külliye, medrese, çeşme ve türbeden oluştuğu bilinmektedir.

Zalpaşa Camii’nin mimarisiyle dikkat çektiği aşikardır. Buna ek olarak, camiyi yapan kişinin Mimar Sinan olduğunu söylemek gerekir. Caminin yapılış tarihi ise 1577 yılı olarak bilinmektedir.

Sultan Reşat Türbesi

5.Mehmet; Osmanlı tarihinin önemli isimleri arasında bulunmaktadır. Bilhassa, meşrutiyetin güçlenmesinin simge isimlerinden birisi olduğunu vurgulamak gerekir. 5.Mehmet; Sultan Reşat veya Mehmet Reşat olarak anılmaktadır. Sultan Reşat; yaşadığı dönem içerisinde Eyüp’ü çok sevmesiyle bilinmektedir.

Eyüp’te bulunan camilere ve türbelere sıklıkla uğrayan Sultan Reşat’ın türbesi bu sebepten dolayı burada yer almaktadır. Sultan Reşat Türbesi’nin sultan henüz hayattayken yapıldığı bilinmektedir. 1913 yılında Mimar Kemalettin tarafından yapılan türbe, önemli bir ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Sultan Reşat Türbesi’nin Eyüp’te yapılma sebebi, hiç şüphesiz Eyüp Sultan Türbesi’ne yakın olma isteğidir. Sultan Reşat Türbesi’nin turistik açıdan oldukça etkileyici olduğunu yinelemek gerekir. Ağaçlarla çevrili olması ve şehir hayatının dışında kalması, türbenin etkileyici tarafları arasında bulunmaktadır.

Vialand

Eyüp’te görülmesi gereken yerler arasında mutlaka Vialand bulunmaktadır. Disneyland olmasa dahi Vialand’ın bilhassa çocuklar için çok etkileyici bir yer olduğunu söylemek gerekir. Vialand; eğlence amaçlı gidilebilecek bir yer olmakla beraber ulaşımı kolay değildir. Ulaşım imkanları kısıtlıdır. Gitmek isteyenlerin özel araçlarıyla gitmesi gerekir. Bilhassa roller coasterlara meraklı olanların çocukları olmasa bile buraya gitmesi mümkün olabilir. Vialand; haftanın yedi günü açık olan bir yerdir.

Yorum Yazın