Gaziantep’in Anadolu medeniyetinin en önemli beşiklerinden biri olduğu tartışılmaz bir konudur. Turistlerin ajandasında Gaziantep’in gezilecek yerleri, yenileceklerinin yanında küçük kalsa da tarih bakımından yine de gezilecek pek çok yeri vardır.

Tabi,  Gaziantep’te ilk olarak yapacağınız şey gurme keşiflerdir.  Gaziantep’in gurme keşifleri de kültürel gezintiler arasında yer alır. Ancak biz sizin için gurme keşifleriniz sonrasında kültürel olarak gezmeniz ve görmeniz gereken yerleri anlatacağız.

Zeugma Mozaik Müzesi

zeugma mozaik m195188zesi 1 1

Gaziantep gezilecek yerler ilk sırasına, kentin tarihi hakkında en detaylı bilgileri bulabileceğiniz Zeugma Müzesi’ni yazabilirsiniz. Hatay’da benzeri kurulana kadar dünyanın en büyük kültürel tesisi özelliğini taşıyan bu yer, 2011 senesinde kapılarını ziyaretçilerine açılmıştır. Bu müzede Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler sergilenmektedir.

Zeugma Mozaik Müzesi’nin büyük bir bölümü, 3 bin metrekareyi kaplayan bu mozaiklere ayrılmıştır. Bu eserler içerisinde en yoğun ilgi ve alakayı, tesisin adeta simgesi haline gelmiş olan “Çingene Kızı” görmektedir. Aynı zamanda bu müze içerisinde Roma sütunları, çeşmeleri, stelleri, heykelleri ve lahitleri yakından inceleme fırsatı yakalayabilirsiniz.

Gaziantep Bakırcılar Çarşısı

bakırcılar çarşısı

Otantik ürünler için Gaziantep Bakırcılar Çarşısı’na gezi planınızda yer ayırabilirsiniz. Kökenleri 500 yıl öncesine dayanan bakır işlemeciliğinin en özel örneklerini bulabileceğiniz çarşıyı oluşturan dükkânların yapılış tarihi maalesef ki bilinmiyor. Ancak mimari özelliklerine bakıldığı zaman pek çoğunun yapımının 19. Yüzyılda gerçekleştirildiği tahmin edilmektedir.

Hanlar Bölgesi’nin en çok ziyaretçi çeken bölümlerinden biri konumundaki çarşıda bulunan tek katlı dükkânları dolaşırken aynı zamanda kentte asırlar boyunca kök salmış esnaf kültürüne dair de ilgi çekici detaylarla karşılaşmanız  mümkün. Hatta birçok işletmede, bakırların nasıl işlendiğini de deneyimleyebilirsiniz.

Zincirli Bedesten

zincirli bedesten

Tarihi atmosfere sahip bir yerde alışveriş yapmaktan keyif alıyorsanız, Bakırcılar çarşısına ek olarak Zincirli Bedesten’e de uğrayabilirsiniz. Yerel halktan birine bedesteni sorduğunuz zaman, 18. Yüzyılda Darendeli Hüseyin Paşa tarafından inşa ettirilmiş olan yapıda “Kara Basamak Bedesteni” adıyla bahsedildiğini fark edebilirsiniz. Ayrıca tarihi çarşı “Et Hali” ismiyle de anılıyor. Çünkü bu çarşı kasaplara ev sahipliği yapmıştır.

Tek katlı bu bedestende, toplam 73 dükkân bulunmaktadır. Günümüzde bu mekânlarda, hediyelik eşya ve baharat satışı odaklı işletmeler barınmaktadır. Bu dükkânlarda alışveriş yapmadan önce güney kapısında yer alan ve Kusuri tarafından yazılan kitabeye 2 dakikanızı ayırıp okuyabilirsiniz.

Rumkale

rumkale

Rumkale tarihi yapısı, Nizip ilçesine bağlı Kamışlı köyünün içerisinde bulunmaktadır. Antik dönemlerde “ Şitamrat” ismiyle anılan kale, M.Ö. 855 yılında Asurlular’ın eline geçmiştir. Daha sonraki dönemlerde ise kale sırasıyla Haçlılar, Memlükler ve son olarak Osmanlı hâkimiyeti altına girmiştir. Kalenin en önemli özelliği ise, kayaların yontulması ile inşa edilmiş olmasıdır. Yapı, bir zamanlar hendekle çevriliyken Birecik Barajı’na ait gölde su seviyesi yükselince oluşan yarımadasının ucunda kalmıştır.

Askeri yapının bulunduğu noktaya, köyden ulaşım gayet rahat bir biçimde gerçekleştirilmektedir. Bu yöntem dışında alternatif bir gezi seçeneği isterseniz Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinden kalkan tekneler ile gezinizi yapabilirsiniz.

Dülük Antik Kenti

Kent merkezinden 10 kilometre kadar kuzeye doğru giderseniz, Keber Tepesi’ni merkezi alan Dülük Antik Kenti’ne ulaşmanız mümkün. Tarihe meraklı olan kişilerin gezilecek yerler içerisinde vazgeçilmez parçalarından olan antik kent, ilk yerleşimin izleri günümüzden 600 bin yıl öncesine tarihlenen Şarklı Mağarası’na ev sahipliği yapıyor.

Binlerce yıl boyunca aralarında Persler, Hititler ve Medler’in de bulunduğu pek çok büyük uygarlığın hâkimiyeti altına giren antik yerleşim alanı, Roma- Suriye kent kültürünün izlerini taşıyan az sayıdaki yer arasında gösterilmektedir. Dülük köyü sınırları içerisinde yer alan bu tarihi bölge, Kutsal alan ve Antik kent olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Yakın dönemde gerçekleştirilen kazı çalışmaları sırasında büyüleyici güzellikteki taban mozaiklerinin yer aldığı antik yerleşim bölgesinde Anadolu’da bir ilk olma özelliği taşıyan Dülük Mitras Tapınağı ise en yoğun alakayı görmektedir.

Yorum Yazın