Türkiye, oldukça geniş bir yemek kültürü üzerine kurulmuş olan ülkelerden birisidir. Her şehrin kendine has bir yemek kültürü bulunmakla beraber, bazı şehirlerin diğerlerine kıyasla yemek ile daha yakından ilgili olduğunu söylemek mümkündür. Gaziantep yemek denildiğinde; akla ilk gelen şehirlerden birisi olmakla beraber el lezzeti denildiğinde de akla ilk olarak gelmektedir.

Gaziantep mutfağı, başlı başına bir mutfak olmakla beraber, bu şehrin kendine özgü birçok yemeği bulunmaktadır. Biz de sizin için bu şehre özel yemekleri derledik.

Nasıl Bir Yemek Kültürü Var?

Meşhur Antep mutfağı birbirinden güzel yemekler içermektedir. Genel hatları ile incelendiğinde Antep yemeklerinin genellikle kebap ve et yemekleri üzerine kurulduğunu söylemek mümkündür. Gerçekten maharet gerektiren çorbaları ve el açmaları baklavaları ile Antep gerçekten size oldukça güzel bir yemek zevki yaşatan lokasyonlar arasında yer almaktadır. Peki Antep bölgesini ziyaret edecekseniz, bu bölgede neler yiyebilirsiniz? Sizin için detaylı bir biçimde açıkladık.

Cağırtlak Kebabı

Antep kebabı denildiğinde, akla ilk gelen kebaplardan bir tanesi de Cağırtlak Kebabı olarak karşımıza çıkmaktadır. Antep’e gelen yerli ve yabancı turistler, Antep’in özel yemeklerini tatmak istediklerinde ilk olarak Cağırtlak Kebabı’nı tatmak istemektedirler. Yapımı oldukça zor ve emek isteyen bu yemek, ağzınızda enfes bir tat bırakan yemekler arasında yer almaktadır.

Cağırtlak Kebabı, gerçekten de bir kez yediğinizde bir daha yemek isteyeceğiniz tatlar arasındadır. Aynı zamanda meşhur Antep mutfağı ürünleri arasında yer almaktadır. Hayvanın sakatatlarından yapılan bu kebap, ızgara ateşinde yavaşça pişmektedir. Böbrek, dalak ve yürek gibi sakatatlar içerdiğinden ötürü, bu ismi almıştır. Çokça sevilmekte ve sürekli olarak tadılmaktadır.

Beyran Çorbası

Beyran Çorbası Antep mutfağının tartışmasız en çok bilinen yemekleri arasında yer alıyor. Aslında dış görünüş olarak bir yemeği andırsa da aşırı sulu olması sebebi ile bir çorba olarak da isimlendirilmektedir. Beyran genellikle kırmızı etten yapılıyor olmakla beraber, misafir ağırlayacağınız; kız isteyeceğiniz zamanlarda misafirlerinize ikram edeceğiniz yemekler arasında yer alıyor.

Düğün yemeği olarak da adlandırılabilen bu yemek son derece lezzetli. Genellikle kuzu eti ile yapılan bu yemek, soğan ve pirinç ile tatlandırılmaktadır. Gaziantep’i sabah ziyaret ederseniz, birçok lokantada başlangıç olarak Beyran bulunduğunu görmeniz mümkündür. Beyran sonrası da bir Antep kebabı yiyerek karnınızı doyurabilmeniz mümkündür. Antep, yemekleri ile ünlüdür.

Patlıcan Kebabı

Antep Kebabı denildiğinde yine ön plana çıkan eşsiz ve yapımı zor olan yemeklerden bir tanesi de Patlıcan Kebabı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yıllardır Antep’i ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin yemek için listelerine ekledikleri bir lezzet olan Patlıcan Kebabı, yedikten sonra kendinizi iyi hissedeceğiniz lezzetler arasında yer almaktadır. Yapımı son derece zor olan bu yemek, genellikle fırında pişmektedir. Yemeğin güveçte pişmesi, bu yemeği lezzetli kılan detaylar arasında yer almaktadır.

Yuvalama

Gaziantep’te kebap yemek dışında, yöresel lezzetleri denemek isterseniz, yuvalama son derece leziz bir tarif olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle hanımların misafir ağırlayacağı zaman sunulan yemeklerden birisi olan yuvalama, oldukça eşsiz bir tarif olarak karşımıza çıkmaktadır. Sulu köfteyi andıran, ancak yapımı çok daha zor olan yuvalama, yediğiniz zaman unutamayacağınız tatlar arasında yer almaktadır.

Bu yemek, özellikle bayramların vazgeçilmez yemekleri arasında yer almaktadır. Yuvalamayı tadabileceğiniz pek çok restoran Gaziantep’te yer almaktadır.

Kölük Aşı

Kölük Aşı, Gaziantep Mutfağı denildiğinde yine bilinen tatlardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yemek mercimek ile yapılan çorbalardan bir tanesi olarak yorumlanabilmektedir. Ancak kıvamının çok daha yoğun olduğunu söyleyebiliriz. Bu sebepten ötürü mercimek çorbasından da ayrılmaktadır.

Kölük aşı, bir çorba olmaktan çok kıvamı son derece yoğun bir yemek olarak adlandırılabilir. Yine baharatlar ile servis edilmekle beraber, içerisine bulgur atılıyor olması sebebi ile yoğun kıvamlıdır. Yine başlangıç olarak tercih edilebilir ve aynı zamanda arkasından da Antep Kebabı tercih edebilmeniz mümkündür.

Soğan Kebabı

Gaziantep Mutfağı denildiğinde yine kilit lezzetlerden bir tanesi olan soğan kebabı ön plana çıkıyor. Yıllardır ağır yemeklerin başında gelen soğan kebabı, meraklısının gerçekten çok lezzetlisini yediği yemekler arasında yer alıyor. Oldukça büyük bir emek gerektiriyor ve soğanları doğru bir şekilde pişirebilmek çok önemli.

Soğanları iri iri yardıktan sonra içerisine kıymalı harcınızı doldurabilir ve daha sonra da fırında pişirebilirsiniz. Üzerine yapacağınız sos ile birbirine geçen soğan ve kıyma lezzetine aşık olmamanız işten bile değil. Soğan Kebabı sevenler, Antep’te bu yemeği gönül rahatlığı ile yiyebilmektedirler.

Ekşili Köfte

Ekişi Köfte, Gaziantep mutfağı denildiğinde beğenilen ve tercih edilen lezzetler arasında yer almaktadır. Antep’in birçok yemeği olduğu gibi ekşili köfte de son derece şık ve lezzetli bir yemektir. Sulu köfte ile karıştırılmaktadır. Ancak yumurta ile terbiyesi hazırlanmaktadır. Kendine has bir lezzeti bulunmaktadır ve bir başlangıç olarak tercih edilebileceği gibi; ana yemek olarak da tercih edilebilmektedir.

Ekşili köfteyi önceden ıslamanız ve bekletmeniz bu yemeği eşsiz kılan detaylar arasında yer almaktadır. Gaziantep’te birçok restoranda bu yemeği bulabilmeniz mümkündür.

Şöbiyet

Antep kebabı ile ön plana çıkan bir şehir olduğu gibi, tatlıları ile de gönlümüzü fetheden şehirlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Oldukça efsanevi bir tatlı olan Şöbiyet, bugün Gaziantep dışında da aklınıza gelebilecek her şehirde ve hatta yurt dışında da satılmaktadır.

Kız isteme törenlerinde de sıklıkla görebileceğiniz bu eşsiz lezzet, Gaziantep’in imza tatlıları arasında başı çekmektedir. El ile açılan kat kat yufkaların incecik olarak kızartılması ve üzerine eklenen şerbet ile pişmesi ile bugünkü halini almıştır. Şöbiyet severler, tatlının en orijinal halini, tabi ki Gaziantep’te bulabilmektedirler.

İçli Köfte

Meşhur Antep Mutfağı denilip de içli köfteyi unutmak mümkün değil elbette. Türkiye’de son derece sevilen ancak yapımı oldukça zahmetli olan bir tat da içli köfte olarak karşımıza çıkıyor. Oldukça ağır bir yemek ve genellikle de ağır misafir geleceği zaman hanımlar tarafından elleri ile yoğrulup şekillendirilen bir tat olarak biliyoruz.

İçli köfte dışı bulgur ve içi kıymalı bir harçtan oluşturulmuş efsane bir lezzet. Bulgurlu harcı şişecek ve birbirine yapışacak bir hale geldikten sonra dış katman oluşturmak için kullanılmaktadır. Daha sonra içerisine kıymalı harç eklenilip dış harcı kapatılmaktadır. Yemek zaten oldukça ağır olduğundan, haşlanılabilir.

Antep Kebabı yemek isteyenler için de Antep’in eşsiz tatlılarını tatmak isteyenler için de bu coğrafya oldukça farklı yemekler yemenize imkan sağlayacak bir coğrafyadır. Siz de mutlaka burayı ziyaret etmelisiniz.

Yorum Yazın