Ege’nin İncisi İzmir’in ilçelerinden biri olan Urla’da ne yenir, sorusunun cevabını bu yazımızda bulacaksınız. Şehir merkezine yalnızca 35 km uzaklıkta bulunan Urla, sakinlik arayanların ve Ege denizinden vazgeçemeyenlerin tercih ettiği tatil beldeleri arasında. Özellikle yaz aylarında Çeşme ve Alaçatı’ya göre daha az kalabalık olan Urla’da keşfedilmesi gereken pek çok doğal güzellik ve kültürel yapı da mevcut. Bunların yanı sıra Urla, enfes Ege otlarının hakim olduğu ve zeytinyağlıların ön planda tutulduğu zengin bir mutfağa sahip.

Bu yazımızda Urla gezinizde mutlaka tatmanız gereken Urla yöresine ait lezzetlerden bahsedeceğiz. Gelin hep birlikte; Urla’da ne yenir, sorusunun cevabını keşfedelim.

Urla mutfağında, yöresel lezzetlerin yanında taptaze deniz mahsullerinin de öne çıktığını görürüz. Neredeyse Ege’nin her bölgesine yayılmış olan Ege otları, Urla mutfağının da en gözde lezzetleri arasında yer alıyor. İzmir’in göz bebeği niteliğinde olan Urla mutfağında; Rum mirası tatlar, Giritlilerin yöresel lezzetleri de karşımıza çıkmakta. Geçmişte, bir mübadele sonucu Ege’nin karşı yakasından Urla’ya yerleşen tarifler, Urla mutfağının çeşitliliğini yansıtmaktadır.

Enginarlı Levrek

levrek

Urla, Uluslararası Enginar Festivalinin düzenlendiği tek yerdir. Urla mutfağının meşhur lezzetlerini tanıtmak amacıyla düzenlenen festivalde, yöre halkının kendi ürettikleri enginarlarla yaptığı harika lezzetlerle tanışma imkânı bulursunuz.

Enginarın başrolde olduğu Urla mutfağının meşhur lezzetlerinden bir tanesi Enginarlı Levrektir. Pişen enginarların içerisine şeker ve limon eklenir. Bunlar karamelize hale getirilir ve levreklerin yanında servis edilerek sunulur.  Urla’ya yolunuz düştüğünde mutlaka tatmanız gereken, hemen hemen her restoranın menüsünde bulunan Enginarlı levrek, sizleri bambaşka bir lezzetle buluşturacak.

Ispanak Balığı

Sadece Urla’da yiyebileceğiniz, yöreye özel bir lezzet olan Ispanak balığı, ıspanak yapraklarıyla ve yumurta ile yapılan bir aperatif olarak masalarda yerini alır. Ispanak balığı Urla’da yaz sofralarının en gözde eşlikçisi olarak ön plana çıkar. Yedikçe yemek isteyeceğiniz bir lezzete sahip olan Ispanak balığı, Urla’da tatmanız gereken meşhur lezzetler arasında bulunuyor.

Damla Sakızlı Muhallebidamla sakızlı muhallebi

Ege yöresinin vazgeçilmez tatları arasında bulunan damla sakızlı muhallebi, Urla’da yemeklerden sonra servis edilen enfes tatlar arasında yer alıyor. Damla sakızlı kabak tatlısı ve dondurma da Urla’da tatmanız gereken meşhur tatlılar arasında.

Enginar Tatlısı

enginar tatlısı

Enginardan tatlı mı olur? Urla’da olur, hem de harika olur! Değişik lezzetleri keşfetmeyi seviyorsanız Enginar tatlısı, mutlaka denemeniz gereken tatlar arasında yer alıyor. Enginarlar ikiye bölünüp haşlandıktan sonra rendelenmiş elma ile pişirilerek üzerine tarçın ekleniyor. Daha sonra üzerine ceviz dökülerek servis ediliyor. Urla’ya yolunuz düştüğünde Enginar tatlısını denemekten çekinmeyin, akıllardan çıkmayacak bir lezzetle karşılaşacağınıza eminiz.

Bu lezzetlerin yanı sıra; Enginarın başrolde olduğu Urla mutfağında enginara dair her lezzeti tatmanızı öneririz. Enginarlı ciğer, enginarlı köfte, enginarlı fasulye salatası Urla mutfağında tadılması gereken lezzetler arasında. Kabak çiçeği dolması, Girit kabağı salatası, katmer, un kurabiyesi, kınalı bamya, balık buğulama, oğlak dolması ve kekik turşusu da Urla mutfağına özgü meşhur lezzetler arasında.

 

Yorum Yazın