İlkbaharda doğanın bize kattığı renklerle beraber ruhumuzu renklendiren mevsim heyecanı enerjik ve mutlu olmamızı sağlıyor. Dünya’nın en renkli etkinliklerinden biri olan Holifest, pandeminin ardından tüm Dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de pek çok yerinde en coşkulu şekilde kutlanması planlanıyor. Baharın gelişini kutlamak amacıyla Hindistan’da kutlanan Holi Festival, aslında eski bir Hindu geleneğidir.  O halde sizlere Holifest biraz daha detaylı anlatalım.

holifest 3

Holifest Nedir?

Hindistan’ın en eski geleneklerinden biri olan Holi Festivali, Hindular için baharın gelişini kutlamak, kışı uğurlamak, barışın ve sevginin gücüne inanmak, tüm kötülükleri ve olumsuzları bir kenara bırakarak pozitif enerjiyle yeni bir döneme başlangıç yapılması gereken bir etkinlik olarak biliniyor.

Hint Mitolojisinde iyinin kötüye karşı zaferini sergileyen Holika’dan adını alan Festival,   Holi festivali olarak yayılmıştır ve bu şekilde kullanılmaktadır.  Ayrıca festivalde kullanılan her rengin bir anlamı vardır. Bunlara örnek olarak:

 

  • Kırmızı Renk: Masumiyeti
  • Sarı Renk: Dini
  • Mavi Renk: Sakinliği
  • Yeşil Renk: Canlılık ve enerjiyi simgelemektedir.

 

holifest 2

Her yıl bahar mevsiminin başında Holi Festivali Hindistan’ın pek çok şehrinde geniş kitleler tarafından kutlanmaktadır. Bu eğlenceli etkinlikte insanlar rengârenk renkleri suratlarına sürüyorlar ve sonrasında sokaklarda birbirlerine boyaları atarak coşkuyla baharın gelişini kutluyorlar.

holifest 4

Türkiye’de Holi Festivali Nasıl Yapılıyor?

Bu festival Türkiye’de 2016 yılından beri kutlanıyor. Dünya çapında kutlanan Hindistan’a özgü olan bu etkinliğin daha yerel versiyonu Ankara, İzmir ve İstanbul şehirlerinde karşımıza çıkıyor. Sizde Holi festivaline katılmaya hazırsanız o zaman birkaç Hint dansına bakmanızı öneririm. Şaka bir yana 2016’dan beri kutlanan Holifest, Pandemi dolayısıyla 2021 yılında kutlanamamıştı. Ancak Holi Festivali bu yıl İzmir ve İstanbul olarak iki etkinlikte bulunacak. Bu festivalde sadece eğlenmeye gelen insanların yanı sıra ünlü Türk rapçiler, DJ performansları ve alternatif rock müzik programlarıyla katılımcılara dolu dolu eğlenceli bir festival olmaya hazırlanıyor.

holifest

Bu sene Renklerin Festivali Coşkuyla Kutlanacak!

Holifest Türkiye 2022 etkinliğinde yaş sınırı olup olmadığını merak ediyorsanız 18 yaş sınırı uygulanmakta ancak reşit olmayan katılımcılar velileri le beraber katılabilirler.  Holi Festivali İzmir’de 8 Mayıs Pazar günü İzmir Arena’da saat 12.00’de düzenlenecek.  Sıkılarak ve üşüyerek geçirdiğimiz kış mevsimi sonrasın artık nihayet bahara hoş geldin diyebileceğiniz.  Holi festivaline gitmek için otel arayışınız olacaksa Holimax sitesinden İzmir otellerini inceleyebilirsiniz.