Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Side, yaz aylarında Antalya’nın en çok tercih edilen tatil beldeleri arasında yer alır. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ve kültürel güzellikleriyle yerli, yabancı turistlerin yoğun ilgisini çeker. 

Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan şirin tatil beldesi Side, tarihi yerler açısından oldukça zengindir. Side’de gezilecek tarihi yerler arasında Side Antik Kenti, Apollon Tapınağı, Side Müzesi, Side Antik Tiyatrosu ve Side Anıtsal Çeşme öne çıkar. 

side antik kenti 1

Side Antik Kenti 

Muhteşem bir manzaraya sahip Side Antik Kenti, Side merkeze yakın bir konumda yürüme mesafesinde yer alır. Dünyanın dört bir yanından turistlerin ziyaret ettiği Side Antik Kenti, Pamfilya bölgesinin en önemli noktalarından biridir.  

Hitit Lidya, Pers, Roma, Bizans ve Osmanlı döneminin izlerini taşıyan antik kent içerisinde etkileyici tarihi yapılar yer alır. Bu tarihi yapılar arasında surlar, şehir kapısı, agora, antik tiyatro, hamam, evler, tapınaklar, bazilika, Piskoposluk Sarayı, Apollon Tapınağı, Athena Tapınağı gibi önemli eserler yer alır. Side tarihini yansıtan antik tiyatro, antik kentin en çok ziyaret edilen tarihi yapıları arasında bulunur. 

side antik tiyatrosu

Side Antik Tiyatrosu

Side Antik Kenti’nin meydanında konumlanan Side Antik Tiyatrosu, antik kentin büyük bir bölümünü kapsar. Pamfilya bölgesinin en büyük antik tiyatrosu olan 20 bin seyirci kapasiteli bu önemli tarihi yapı 3 katlı bir şekilde inşa edilmiştir. 

Eşsiz mimarisiyle göz kamaştıran antik tiyatro yerli, yabancı turistlerin yoğun ilgisini çeker. Helenistik ve Roma döneminin mimari izlerini taşıyan antik tiyatro, Anadolu’da kemerli mekanlar üzerine inşa edilmiş tek tiyatro olarak yer alır. Antik kentin popüler yerlerinden biri olan Side Antik Tiyatrosu’nda günümüzde açık hava konserleri ve çeşitli tiyatro gösterileri düzenlenmektedir. 

side apollon tapinagi 1

Apollon Tapınağı 

Side Antik Kenti’nin burun kısmında yer alan Apollon Tapınağı, Side merkeze 2 km uzaklıkta bulunur. Side kentinin baş tanrılarından olan güzellik ve sanat tanrısı Apollon’a ithaf edilen tapınak Roma döneminde inşa edilmiştir. 

Antik kentin önemli tarihi yapılarından biri olan Apollon Tapınağı, dikdörtgen şeklinde inşa edilmiş olup üzerinde yer alan  Korint başlıklı sütunlar kendine hayran bırakan motiflere sahiptir. Eşsiz bir Akdeniz manzarası sunan bu tarihi tapınak yerli, yabancı binlerce turist tarafından yılın her mevsimi ziyaret edilir.  

side muzesi

Side Müzesi 

Side Müzesi, Side Antik Kenti içerisinde restore edilerek müzeye dönüştürülen Agora Hamamı içerisinde yer alır. Müze içerisinde Side kentinde yapılan arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkan tarihi eserler sergilenir. 

Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait birbirinden harika eserlerin yer aldığı Side Müzesi’nde öne çıkan tarihi eser bereketi, zarafeti ve güzelliği simgeleyen ve Hera, Aphrodite ve Athena ile özdeşleştirilen Üç Güzeller Heykeli yer alır. 

side anitsal cesme nymphaeum

Side Anıtsal Çeşme (Nymphaeum)

Side merkezde yer alan Side Anıtsal Çeşme, Roma Dönemi’ne ait en görkemli çeşme olarak bilinir. Roma Çeşmesi, Dokuz Çeşmesi ve Nymphaeum olarak da bilinen bu tarihi yapının su kaynağını antik kentte yer alan su kemerleri oluşturur. 

Korint başlıklı sütunlar, zarif heykeller ve özgün fresklerle süslenmiş mimarisi ile göz kamaştırır. 3 katlı bir yapı olduğu düşünülen 21 sütuna sahip anıtsal çeşme, bölgenin önemli tarihi yapıları arasında yer alır. 

vespasianus cesmesi

Vespasianus Çeşmesi

Side merkezde bulunan Vespasianus Çeşmesi, bölgenin sembolik yapılarından biri olarak yer alır. Roma imparatoru Vespasianus adına yaptırılmış olan çeşme antik kentin girişinde bulunur. 

Roma ve Helenistik mimarisinin izlerini taşıyan çeşme bölgenin önemli tarihi yapıları arasında yer alır. Korint tarzında inşa edilmiş olan tarihi yapının Side Müzesi ile arasında 15 metre yükseklik ve 7 metre genişliğinde cephesi mermerlerle kaplı bir kemer bulunur. 

Side’nin tarihi zenginliklerini yerinde keşfetmek ve çevresinde konaklama yapmak için Holimax’te yer alan birbirinden konforlu hizmet sunan Antalya otellerini inceleyebilirsiniz. 

Yorum Yazın