Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde bulunan Rize’nin batısında Trabzon, doğusunda Artvin, güneybatısında Bayburt, güneyinde ise Erzurum bulunmaktadır.  Yeşilin en güzel onları ile sizleri karşılayan Rize, harika doğası ile geçmişten günümüze dikkat çeken doğal harikalarımızdandır. Fazlasıyla zengin bitki örtüsüne sahip olan Rize, dünyanın en güzel yaylalarına sahiptir. Anzer Yaylası ve Ayder Yaylası, harika doğası ile insana huzur veriyor. Anzer yaylası, 1991’de turizm bölgesi ilan edilmiştir.  Rengârenk çiçeklerle ve yeşilin 50 tonunu barındıran bitki örtüsü ile doğa yürüyüşü ve fotoğrafçılıkla uğraşanlar için cenneti vaad ediyor.  Size Rize’ye gitmek için 100 neden sayabiliriz ancak bunları kısaltarak Rize’ye gitme nedenlerinin daha genel konularını anlatacağız.

rize cay

Rize & Çay

Türkiye’nin %50 kısmı sabah gözünü açar açmaz çay ile ya da kahveyle güne başlıyorlar. Fakat bize kalırsa hala çay içen oranı kahve oranından fazla. Türk halkı olarak çay konusunda herkesin hemfikir olduğunu sanıyoruz. Kahvaltı da çay, 5 çayı,  akşam yemeğinden sonra çay, gibi terimler bize aittir. Hatta muhabbete bahanedir çay. Biri çay demliyorum gel derse gitmek zorunda hissedersiniz kendinizi.  Çay hayatımızın her alanına hızlı bir şekilde yayılmıştır. Rize’ye gitmek için pek çok neden var ama onları hiçbiri olmasaydı da Rize’ye gitmek, çayla tanışmak için başlı başına bir neden olurdu. Çünkü Rize, çayın başkentidir.  Çaylık denilen çay bahçelerinin 66,7’sine sahiptir.  Sizde birbirine uzanan paralel yeşil sıraları görmek ve çayla birlikte gelen canlılığı hissetmek istiyorsanız, Rize planınızı mayıs ve eylül ayları arasında yapmanızı tavsiye ederiz.

rize evleri

Geleneksel ve Harika Rize Evleri

Rize’nin geleneksel mimarisi, kültürel ve sosyal değerleri de doğası kadar özeldir. Coğrafyanın dayattığı zorunluluklar, estetikten vazgeçilmez bir şekilde tasarlanmış ve bugün hayranlık doğuran bir hale gelmiştir. Zemin ve temeller taş, üst katlar ahşap olarak tasarlanan Rize evleri ahşabın etkisiyle yaz aylarında serin kalır, kış aylarında da sıcak olacak şekilde tasarlanmıştır. Dolma taş yöntemi denilen teknik uygulanır. Zamanla kararan kestane ağacının arasına sıralanmış olan dere taşlarının ortaya çıkardığı renk ahengi, evleri birer masal unsuruna çevirmiştir.

Ahşabın taşla el ele verdiği yüzyıllara ve hırçın doğaya meydan okuduğu bu evler, yeni yaşam düzenine yenik düşmüştür. Çimento geldikten sonra yani yaklaşık olarak 70 yıldır dolma taş ev yapılmadığı söylenmektedir. Rize’de Dolma taş mimarisi ile en sık karşılaşabileceğiniz yerler Çağlayan, Arılı köyleri Fındıklı, İkizdere ilçesi ve Güneyce köyüdür.

rize festival

Festivaller & Şenlikler

Rizeliler çalışmayı sever. Festivaller ve şenliklerle emeğini, ürününü satar, yeni lezzetleri halka sunar. Bu kutlamalara tulum sesinin horona karıştığı, yerel lezzetlerin tadıldığı temmuz ve ağustos aylarında yoğunlaşmaktadır.  Bu festivallerin içlerinden bazıları sizleri çocukluk eğlencelerinizi hatırlatacak kadar ilginçtir. Temmuz ve ağustos aylarında başlayan bu şenlikler tüm yıla yayılmaktadır. Yarıyıl tatilinde düzenlenen Ayder Kardan Adam şenliklerinde şişme deniz botu, naylon torba, çamaşır leğeni ile profesyonel olmasa da kar tepesine çıkıp kayılır. Ayrıca profesyonel olmasa da kayak takımı kadar hızlıdır ve ayrıca bilirsiniz ki bu tarz araçlarla kaymak her zaman daha zevklidir.

İkizdereye bağlı Meşeköy köyünde kış mevsiminde düzenlenen lazboard kayak şenliği, değme snowboard’culara ter döktüren kahkaha dolu eğlence.  Yaz festivallerinin en eğlencelisi ise Formulaz. Ardeşen’de tahta araba yarışı şenliği adında yapılan etkinlik, el yapımı tahta arabaların soluk kesen yarışı ilgi görüyor. Ayrıca yarışın eğlencesine renk katan parkur kenarına asılan “Uçuruma düşmek yasaktır”, “En keskin viraj 53 metre geride” gibi tabelalarda eğlencenizi harlıyor.

rize adrenalin

Rize & Adrenalin Sporları

Rize’nin doğası, ziyaretçilerine huzurlu bir güzellik sunmaktadır. Aynı zamanda heyecanlı aktivitelerle de bu huzura keyifli anlar katıyor. Eğer adrenalin seven biriyseniz Rize’ye bayılacaksınız! Koltuklarının altında araba şambrelleriyle Fırtına Deresi’nin azgın sularında elleri yardımıyla sürüklenen çocuklar, şu anda profesyonel raftingci olarak bilinmektedirler. Avuçlarının içi gibi bildikleri bu sularda, katılımı giderek artan ve ilgi çeken rafting aktiviteleri düzenliyorlar. İkizdere nehri ve Fırtına Deresi, Türkiye’nin en iyi rafting parkurları arasında yer almaktadır.

Güvenlik kemeri ile bağlanıp çelik halatlarla beraber vadinin bir yakasından diğerine, Fırtına Deresi’nin üzerinden uçacaksınız. Eğer kayak yapmayı seviyorsanız, daha önce tatmadığınız benzersiz bir his olan heliski seçeneğine sahipsiniz. Helikopterle alınarak Kaçkar Dağları’nın eteklerinde hiç ayak basılmamış yerlere sizi bırakıyorlar ve oradan kayıyorsunuz. Bu anlattıklarımızla da kalmayıp daha birçok sporu bünyesinde bulunduran Rize’de adrenalin sporları için seçenek çoktur.

rize tatli

Özgün Tatlar: Rize

Rize’ye gitmenin en güzel taraflarından birine geldi şimdi sıra.  Sürprizlerle dolu lezzetleriyle sizi her daim şaşırtıyor. Fırıncı rafında susamsız bir simit, pastane vitrininde mor bir tatlı, sütlaç üzerinde kadayıf gibi tatlı bir de yemyeşil manzaralı dağlara karşı yiyorsunuz.  Muhlama, haşlama, vurma lahana, hamsili pilav gibi bilinen yemekleri haricinde varlığından pek haberdar olmadığınız bu lezzetlerden vitrinde duran mor olanı ise pepeçura.  Karadeniz’in mis kokulu kara üzümü Türkiye’de sadece Rize’de yetişir.  Dünyada “isabella”, Karadeniz’de ise çilek üzümü ya da kokulu üzüm olarak bilinmektedir.  Bu şifalı tatlının tadı ve şeker dengesi muhteşemdir. Diğer eşsiz lezzet ise Rize simidi. Sağlamlığı nedeniyle Çarlık Rusya’sında askerlere katık olarak üretilirmiş.  Fırından çıkmış bu simidi demli bir çayın yanında yemeden Rize’den ayrılmamanızı öneririz.