Safranbolu, Batı Karadeniz bölgesinde bulunan Karabük’e bağlı olan ve tarihi dokusunu hala koruyan bir ilçedir. İsmini bölgede yetişen safran bitkisinden almıştır. Tarihi evleriyle ünlü olan Safranbolu, Osmanlı kültüründen izler taşır. Özgün ve sıra dışı bir mimari yapıya sahip tarihi evler sebebiyle Safranbolu, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor.

Otantik, mistik ve tarihsel bir atmosfere sahip olan Safranbolu, yöresel yemekleri, yaşam tarzı, gelenek ve görenekleriyle de misafirlerini kendisine hayran bırakan bir şehirdir. Bu yazımızda; Safranbolu’ya ne zaman gidilir, Safranbolu’da ne yenir, Safranbolu’da gezilecek yerler nerelerdir gibi sorulara cevap vererek birlikte tarihi bir yolculuğa çıkacağız.

Safranbolu’ya Ne zaman Gidilir, Ulaşım

Safranbolu’yu gezmek için 1 ya da 2 gününüzü ayırmanızı öneririz. Safranbolu, kış aylarında çok soğuk olduğundan, yaz aylarında da birçok turisti ağırladığından dolayı ilkbahar ve sonbahar aylarından rahatça gezmenizi tavsiye ederiz.

Safranbolu’ya ulaşımınızı özel aracınızla, otobüsle veya hava yoluyla sağlayabilirsiniz. Safranbolu’ya en yakın havaalanı, Kastamonu havaalanı ve Ankara Esenboğa Havaalanı’dır. Kastamonu havaalanına yaklaşık 131 km uzaklıkta bulunan Safranbolu’na şehir içi otobüs terminallerindeki otobüsler yoluyla ulaşmanız mümkün.

Eğer bir müze karta sahipsiniz Safranbolu’daki tarihi müzeleri ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

safranbol ne yenir

Safranbolu’da Ne yenir

Safranbolu, tıpkı doğal ve tarihi güzellikler açısından zengin olduğu gibi  yemek kültürü açısından da oldukça zengindir. Yemek kültürü oldukça gelişmiş olan Safranbolu, lokumu ile ünlenmiştir. Gitmişken Safranbolu lokumunu tatmadan dönmeyin. Ayrıca Safranbolu lokumu, harika bir hediye alternatifi de olabilir.

Bunların yanı sıra; kuyu kebabı, cevizli yayım, bükme, bütün et, göbü, tereyağlı uzun pakla fasulye, cimitli ve cimitsiz simit Safranbolu’da denemeniz gereken meşhur lezzetler arasında yer alıyor.

Safranbolu Gezilecek Yerler

Safranbolu’da gezilecek birçok tarihi ve doğal güzellikler bulunuyor. Safranbolu’yu gezmekten ve keşfetmekten keyif alacağınıza eminiz. Şimdi gelin Safranbolu’da gezilecek yerleri birlikte keşfedelim.

safranbolu evleri

Safranbolu Evleri

Safranbolu’nun sembolik yapısı olan meşhur Safranbolu evleri, görmeniz gereken ilk yerler arasında. 18. ve 19. yüzyıl Osmanlı tarihi dokusunu günümüze kadar korumuştur. Tarihte zaman yolculuğu yapmak isteyen yerli-yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilir.  Söz konusu evlerin Osmanlı döneminde yumurta akından yapıldığına dair iddialar vardır. Bu evlerin depreme karşı dayanıklı olması, yumurta akından yapılmasından kaynaklı olduğu söylenir.

Safranbolu evleri genellikle 2-3 katlı ve beyaz renktedir. Kendine has mimarisiyle dikkat çeken bu evlerin tasarımı, güneşin içeri girmesini engellemeyecek bir biçimde yapılmıştır. Safranbolu evleri, bugün tarihi ve kültürel dokusunu korumaya devam eden kıymetli yapılarımız arasında yer almakta.

safranbolu kent muzesi

Safranbolu Kent Tarihi Müzesi

Safranbolu’nun harika manzarasına ev sahipliği yapan Kent tarihi müzesi, geçmişte hükümet konağı olarak hizmet vermiştir. Daha sonra bu bina, restorasyona uğramış ve müze olarak halka açılmıştır.

Söz konusu bina, üç katlıdır ve her katında Safranbolu yöresine ait geleneksel kıyafetler sergilenmektedir. Birinci katında, Safranbolu evlerinin tarihi, kültürel yayınları, sergi ve konferans salonu yer almaktadır.

Kent tarihi müzesini gezmek, sizlere Safranbolu tarihi hakkında önemli bilgiler verir. Ayrıca; Roma, Bizans ve Osman dönemine ait madeni paralar da bu müzede sergilenmektedir.

Kent tarihi müzesi; Pazartesi günü hariç haftanın her günü sabah 09.00 ile akşam 17.30 arasında ziyaret edilebilir. Müze kartı olanlar için giriş ücretsizdir.

kristal teras

Kristal Teras

Kristal cam teras, Safranbolu’da bulunan Tokatlı Kanyonu üzerine konumlandırılmıştır. Birçok turistin ilgi odağı olan söz konusu teras, olağanüstü bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Kristal teras, Safranbolu’nun muhteşem doğasını gözler önüne seren bir manzaraya sahip. Muazzam bir dağın tepesinde bulunan kristal teras, ziyaretçilerine harika ve unutulmaz bir deneyim yaşatıyor.

Kristal terasa, giriş ücreti 5 TL’dir. Safranbolu’ya gelmişken kristal terasın olağanüstü manzarası eşliğinde çay ve lokum keyfi yapmanızı tavsiye ederiz.

Safranbolu’da Görülmesi Gereken Diğer Yerler

Safranbolu’ya gitmişken görmenizi tavsiye ettiğimiz diğer yerler:

  • Safranbolu Hıdırlık Tepesi
  • Katır Yolu
  • Mümtazlar Gezi Evi
  • Safranbolu Yemeniciler Çarşısı
  • Köprülü Mehmet Paşa Camii
  • Tokatlı Kanyonu
  • İncekaya Kanyonu
  • Bulak Mağarası
  • İncekaya Su Kemeri