Yeşille mavinin buluştuğu merkezi bir şehir olan Trabzon, Zigana Dağları ile Karadeniz sahili arasında konumlanıyor. 5000 bin yıllık bir geçmişe sahip Trabzon, etkileyici tarihi ile Doğu Karadeniz’in en önemli şehirleri arasında yer alıyor. 

Tarihi güzellikleri ve yapıları ile yerli, yabancı binlerce turistin ilgisini çekiyor. Trabzon’da gezilecek tarihi yerler arasında köklü geçmişiyle merak uyandıran tarihi mekanları ve manastırları görülmeye değer güzelliktedir. Yemyeşil doğası, tertemiz havası ve doğal güzelliklerinin yanında görenleri cezbeden Trabzon’un tarihi yerlerini sizler için bir araya getirdik. 

Sümela Manastırı 

sumela manastiri

Trabzon denilince ilk akla gelen Sümela Manastırı, Trabzon’a bağlı Maçka ilçesinin Altınköy sınırlarında yer alıyor.  İl merkezine 31 km uzaklıkta bulunuyor. 

Doğu Karadeniz turizmi açısından büyük bir öneme sahip olan Sümela Manastırı Bizans Dönemi’nde sarp kayalar üzerine kurulmuştur. Tarihi dokusu ile şehrin ikonik yapıları arasında bulunan Sümela Manastırı, kilise ve sığınaklardan oluşuyor. Hristiyanlar için büyük bir öneme sahip olan manastır restore çalışmalarıyla günümüze kadar ulaşmıştır. 

Atatürk Köşkü

Atatürk Köşkü, Trabzon merkez Soğuksu mevkiinde yer alıyor. İl merkezine 5 km uzaklıkta bulunuyor. 

ataturk kosku

Barok Dönem mimarisi özelliğinde inşa edilen yapı Atatürk’ün Trabzon’a geldiği sıralarda köşk olarak kullanılmıştır. Günümüzde müze olarak ziyarete açık olan Atatürk Köşkü, 2 katlı bir yapıda oldukça geniş bir alan üzerinde yer alıyor. Müze içerisinde Atatürk’e dair diplomatik eşyalar, av eşyaları ve Atatürk’e verilmiş çeşitli hediyeler bulunuyor. 

Vazelon Manastırı

Vazelon Manastiri

Vazelon Manastırı, Trabzon’a bağlı Maçka ilçesinin Kiremitli köyü içerisinde yer alıyor. İl merkezine 32 km uzaklıkta bulunuyor. Etkileyici güzelliğiyle yerli, yabancı turistleri kendine hayran bırakan tarihi manastır yüzyıllardır gizemini koruyor. 

MS 270 – 317 yılları arasında kurulduğu tahmin edilen manastırın içerisinde ayazma bölümleri ve mağaralar yer alıyor. Sümela Manastırı ile şehrin en çok ziyaretçi çeken yapıları arasında olan Vazelon Manastırı, Anadolu’da inşa edilmiş ilk manastırlardan biri olma özelliğini taşıyor. 

Trabzon Kalesi 

trabzon kalesi

Tarihi ve mimarisiyle dikkat çeken Trabzon Kalesi, şehrin merkezinde yer alıyor. MS 5. yüzyılda inşa edilmiş ve günümüze kadar ulaşabilmiş tarihi yapılar arasında bulunuyor. 

Ziyaretçilerine muhteşem manzaralar sunan Trabzon Kalesi, Yukarı Hisar, İç Kale, Ortahisar ve Aşağı Hisar olmak üzere üç bölüme ayrılıyor. İçerisinde birçok tarihi hamam, kilise ve cami bulunuyor. St. Andrea Kilisesi, Tophane Hamamı, İskender Paşa Çeşmeleri ve Pazarkapı Cami gibi tarihi yapılar kalenin Aşağı Hisar bölümünde yer alıyor. 

Kızlar Manastırı 

kızlar manastiri

Kızlar Manastırı, Trabzon merkez Boztepe Mahallesi’nde yer alıyor. 1349 yılında kurulmuş olan manastırın, kesme taşlar ve yüksek duvarlarla örülmüş olduğu dikkat çekiyor.  

Şehrin en ihtişamlı tarihi yapılarından biri olan Kızlar Manastırı’nın içerisinde hücreler, çilehane, Kaya Kilisesi, öğrenci odaları, çan kulesi, misafir odaları ve mezar şapeli bulunuyor. Kızlar Manastırının içerisinde bulunan Kaya Kilisesi içerisinde I. Alexios’un eşi Theodore ve annesi Eirene’nin freskleri dikkat çekiyor. 

Ortahisar Büyük Camii

Ortahisar Büyük Camii, Trabzon’un Ortahisar Kale içerisinde yer alıyor. Roma Dönemi’nde “Altınbaşlı Meryem Kilisesi” olarak bilinen yapı, 12. yüzyılda cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. 

Ortahisar Büyük Cami’nin minaresi yapıdan ayrı olarak yüksek bir kaide üzerine oturtularak inşa edilmiştir. Caminin mimari özellikleri korunarak günümüze kadar ulaşabilmiştir. Yerli, yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği tarihi yapıları arasında bulunan cami, Fatih Sultan Mehmed Han’ın ilk cuma namazını kıldırdığı yapı olarak gösteriliyor. Bu özelliğinden dolayı “Ortahisar Fatih Camii” olarak da anılıyor. 

Trabzon’un tarihi dokusunu yakından keşfedebileceğiniz yerleri görmek istiyorsanız, konforlu bir konaklama yapabileceğiniz otel seçeneklerini Holimaxte bulabilirsiniz. 

 

Yorum Yazın