Türkiye’de Görülmesi Gereken Antik Kentler
Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Türkiye, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi, mimari ve kültürel güzellikler açısından oldukça zengindir. Bereketli toprakları sayesinde birçok farklı uygarlığın kurulduğu yer olan ülkemizde farklı kültürlerin izlerini taşıyan değerli tarihi yapılar, antik kentler yer alır.
Türkiye’nin birçok noktasında keşfedilmeyi bekleyen eşsiz güzelliğe sahip antik kentler görülmeye değerdir. Türkiye’deki antik kentleri ziyaret ederek tatilinizi unutulmaz bir yolculuğa dönüştürebilirsiniz. Dünyada kültürel ve tarihi zenginliklere sahip Türkiye’de görülmesi gereken antik kentleri sizler için derledik.
Çatalhöyük, Konya
Dünya’nın ilk yerleşim alanlarından biri olan Çatalhöyük, Konya ilinin Çumra ilçesinde yer alır. 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Çatalhöyük Ören Yeri’nde kurulduğu dönemin yaşamı hakkında bilgiler edinmeyi sağlayan pek çok tarihi kalıntı yer alır.
1958 yılında keşfedilen Neolitik Kent Çatalhöyük’te çıkarılan ve günümüze ışık tutan duvar resimleri, kabartmalar, heykeller, ana tanrıça motifleri gibi buluntuların tarihi MÖ 7400 yıllarına uzanmaktadır. Mimarisi ile dikkat çeken neolitik kente giriş ücretsizdir.
Aizanoi Antik Kenti, Kütahya
Aizanoi Antik Kenti, Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde yer alır. İl merkezine 50 km uzaklıkta bulunur. 2012 yılından itibaren UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan antik kent Zeus Tapınağı ile bilinir.
Dünyanın en iyi korunmuş Zeus tapınaklarından birinin yer aldığı bu antik kent günümüze kadar ulaşmış kalıntıları ile büyüleyici bir görünüme sahiptir. Frigya’da yaşayan Aizanitis’lerin ana yerleşim yeri olan bölge MÖ 133 yılında Roma egemenliğine girmiştir. Roma Dönemi’nde yün ve şarap üretimi ile ünlü olan antik kent içerisinde Zeus Tapınağı ve birçok tarihi kalıntı yer alır.
Sagalassos Antik Kenti, Burdur
Görülmesi gereken antik kentler arasında bulunan Sagalassos Antik Kenti, Burdur’un Ağlasun ilçesinde yer alır. Akdeniz’in en iyi korunmuş antik kentleri arasında yer alan 1200 yıllık antik kent Sagalassos, 2009 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilir.
Roma İmparatorluk Dönemi’nde imparatorların şehri olarak bilinen Sagalassos bulunduğu konum itibariyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Mükemmel bir manzaraya sahip antik kent içerisinde Roma mimarisinden izler taşıyan tarihi kalıntılar yer alır. Orijinal taşlarının büyük bir bölümü günümüze kadar ulaşmayı başarır.
Aspendos Antik Kenti, Antalya
2015 yılından itibaren UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Aspendos Antik Kenti, Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belkıs köyünde yer alır. Antalya’nın en meşhur antik kentleri arasında bulunan Aspendos, MS 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilen Aspendos Antik Tiyatrosu ile tanınır.
Roma Dönemi’ne ait tüm ihtişamını en iyi şekilde korumuş antik tiyatro olma özelliğine sahip 12 bin seyirci kapasiteli Aspendos Antik Tiyatro’da günümüzde konser ve festivaller düzenlenmektedir. Antik kent içerisinde Aspendos Tiyatrosu’nun yanı sıra dikkat çeken kalıntılar arasında bazilika, agora, stadyum, hamam, anıtsal çeşme, meclis binası, tapınak, sarnıç yer alır.
Blaundus Antik Kenti, Uşak
Roma Dönemi’nde önemli yerleşim alanı olan Blaundus Antik Kenti, Uşak iline bağlı Ulubey ilçesinin Sülümen köyü sınırları içerisinde yer alır. İl merkezine 40 km uzaklıkta bulunur.
3 tarafı derin ve dik vadilerle çevrili olan antik kent Blaundus tarihi ve doğasıyla görenleri kendine hayran bırakır. Girişi ücretsiz olan antik kent 1. derece sit alanı olarak yer alır. Yunanca ve Latince yazıtların bulunduğu antik kent Blandaus’un tarihi yapıları arasında tiyatro kalıntısı, 140 metre uzunluğunda bir stadyum ve kaya mezarları görülmeye değerdir.
Keşfedilmeyi bekleyen antik kentler için planladığınız yaz tatilinde konaklama yapabileceğiniz otelleri Holimax üzerinden inceleyebilir, unutulmaz bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.