Yükselen teknoloji ile birlikte dijital ve hızlı paylaşım olanakları da son yıllarda önü alınamaz şekilde yükseliyor. Bu durumdan tüm sanat dalları olduğu gibi tabii ki müzik de etkileniyor. Artık tek kişilik orkestra kurmak ve yaptığınız şarkıları internetten milyonlara ulaştırmak çok kolay.

Peki, bu paylaşım çılgınlığı içinde kim, ne dinliyor? Tüketim çılgınlığının müzik piyasasında da yaşandığını göz önünde bulundurursak uzun yıllar yüksek takipçi kitlesini koruyabilecek müzisyen sayısı azalacak gibi duruyor olsa da bir yandan da bir anda popüler olan müzisyenler ve müzik türleri de gittikçe çoğalıyor. Son yıllardaki gelişmeleri bir süzgeç gibi kullanarak 2022 yaz şarkıları ve müzik piyasası hakkında birkaç şey de biz söyleyelim dedik, keyifli okumalar dileriz.

hip hop muzik

Hip-hop, Rap, Psychedelic ve Prog-Rock Yükselişte

Susturulamaz ve asi bir genç kuşağın büyüdüğünün hepimiz farkındayız değil mi? Hal böyleyken soft-jazz gibi müzik türlerinin yükselişe geçmesi pek beklenemezdi zaten.

Son yıllarda dalga dalga yükselen rap şarkılarını, rock türünün sert yorumlarını ve zihinlerde melodilerle fırtına estiren psychedelic ezgileri bu yaz da duyacağız.

retrowave music

Kült 80’ler Etkisinin Günümüze Yansıması “Retrowave”

80’ler etkisi daha ne kadar sürecek bilinmez ama şu bir gerçek ki 80’ler fanları müzik zevklerinde de bunu yaşatmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Retrowave ya da diğer adıyla synthwave türü de bu minvalde 80’lerin film ve oyun müziklerinden esinlenerek ortaya çıkan bir elektronik müzik türü diyebiliriz.  

2000’lerin başlarından bu yana hayran kitlesini koruyan bu müzik türü 2022 senesinde de oldukça popüler ve yaz aylarında diskolarda örneklerinin yüksek sesle çalınacak olması da kaçınılmaz! Türün ismi size tanıdık gelmediyse örneklere kulak kabartmak için Kavinsky, College, Electric Youth, Mitch Murder, Miami Nights 1984, Timecop 1983 dinleyebilirsiniz.
ambiyans muzik

Doğal Seslerle Harman Olmayı Sevenlerin Müzik Türü “Ambient”

Ambient müzik bizim dilimizde ambiyans müziği diyebileceğimiz Brian Eno’nun 1978’de Ambient 1: Music for Airports albümüyle ortaya çıkan bir tür. Eno bu türü ilginç ve dinleyiciye düşüneceği alan bırakabilen bir tınılar bütünü olarak tanımlıyor.

Ambient tarzında şarkılar aslında daha çok dingin kafelerde ya da mekanlarda çalınıyor. Uzun yıllardır arka fonda duyduğunuz, yankı efektli, yağmur damlalarının sesi gibi doğal seslerle harmanlı şarkılar aslında bu türün ürünleridir diyebiliriz. 2022 yaz şarkıları listeleri içerisinde de yine tarzdan eserler olması muhtemeldir. Moby, Air, Röyksopp türün iyi yansımalarını sunan örnekler arasında gösterilebilir.

etnik muzik

Müziğin Şifasına İnanan Etnik Müzik Sever Bir Kitle Büyüyor

Bir taraftan sert rock ve elektronik müzik türleri yükselirken bir taraftan pop şarkılar günlük, haftalık milyonluk dinleyici kitlesine erişirken kenarda sessiz sessiz büyüyen bir etnik müzik sever kitle de var.

Türkülerin günümüz modern elektronik müzik sesleriyle harmanlandığı şarkılar oldukça rağbet görüyor. Bunun yanı sıra tamamen doğaçlama müzik yapan, sosyal medyadan uzak olsa da sade müzik severlerle yollarını bir şekilde kesiştirebilen müzisyenler de bulunuyor. 2022 yazında doğaya dönüş temasına uygun tatil yerlerinde konaklama imkanınız olursa bu tarz müziğin melodileri mutlaka kulağınıza çalınacaktır.
rock pop music

Tür Kategorileri Deneyim Odaklı Olmaya Başlayacak

Artık insanlar pop, jazz, rock gibi başlıklarda şarkı listeleri oluşturmak yerine “Dingin Sabah Kahvesi Şarkıları” gibi hayatın bazı kesitlerinde atmosfere uyacak şarkılardan listeler oluşturmaya başladı.

Veriler de göz önünde bulundurularak yapılan araştırmalara göre 2022 ve ötesinde bildiğimiz klasik müzik türleri yavaş yavaş kaybolmaya başlayacak. Bu dönüşümle birlikte müzisyenler de kitlelerin istekleri doğrultusunda albümler çıkarmaya başlayabilir.

Yazın eğlenceli ritimleriyle harmanlı plaj partilerinde, cıvıl cıvıl festivallerde ve konserlerde yerinizi almak için konaklama yerinizi şimdiden ayarların. Holimax yurt içi oteller listesinden seçiminizi hemen yapın, uygun fiyata tatil yapmanın tadını çıkarın! 

 

 

Yorum Yazın