Akdeniz’de bir inci gibi parlayan Kıbrıs farklı kültürlerin kesişme noktası olan özel bir coğrafya. Bu özelliğinin içinde elbette leziz mutfağı da yer alıyor. Kendine has tarifleri ve yöreye özgü yemekleriyle gastronomik açıdan da özel bir noktada olan Kıbrıs’ta ne yenir ne içilir, buradaki lezzet alışkanlıkları nelerdir, Kıbrıs’a gitmişken ne yiyelim diyorsanız işte yanıtları. 

Kıbrıs’ta konaklama seçenekleri için Holimax Kıbrıs otelleri sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.

 

Kıbrıs Gastronomi Rehberi

Akdeniz ikliminin etkilerini gösterdiği bu minik ada, mutfağı ile de ön plana çıkıyor. Zeytin, hellim peyniri, taze sebze ve meyvelerin bol olarak yetiştiği ve üretildiği Kıbrıs’ın son derece leziz ve zengin bir mutfağı var.   

seftali kebabi 1

Şeftali Kebabı

Adı yüzünden içinde şeftali olduğunu düşündürtse de aslında bu yemekte şeftaliden eser yok. Şef Ali isimli bir Kıbrıslı tarafından seyyar arabada satılan kebap zamanla şeftali kebabı ismini almış. 

Dana kıyma ve kuzu gömleği ile yapılan şeftali kebabı ızgara olarak pişirilip servis ediliyor. Kıbrıs’a geldiğinizde mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden biri olan şeftali kebabı ilginç ismiyle de zihninizde yer edinecek.

Molehiya yemegi

Molehiya 

Nane yapraklarını andıran bir bitki olan molehiya ile yapılan yemek Arap mutfağından alınan bir tarif. Kıbrıs’ta biraz daha farklı yorumlanarak hazırlanan bu yemek, kuzu eti molehiya yapraklarına sarılarak pişiriliyor. 

pilavuna

Pilavuna 

Daha çok kahvaltıda tüketilen bir nevi çörek olan pilavuna, gevrek bir dokuya sahip. Kare ve üçgen formda hazırlanan pilavunanın içi baf peyniri ile dolduruluyor. Kıbrıs’taki çoğu pastanede bulabileceğiniz bir atıştırmalık olan pilavuna hamur işi sevenler için farklı ve hoş bir lezzet olarak listeye alınabilir.   

kabak cicegi dolmasi

Kabak Çiçeği Dolması

Ege ve Akdeniz’de pek çok yörenin mutfağında kendine özel bir yer bulan kabak çiçeği dolması Kıbrıs’ta da karşımıza çıkıyor. Yazın hem hafif ve serinletici hem de doyurucu bir tarif olan zeytinyağlılar kategorisinde yer alan kabak çiçeği dolmasını Kıbrıs’ın lokanta ve restoranlarında da tadabilirsiniz.

hellim peyniri kizartmasi

Hellim Peyniri

Bu bir peynir çeşidi olsa da Kıbrıs mutfağı denildiğinde hemen dilin ucuna gelen yöresel lezzetlerden biri olduğu için listeye almadan edemedik. Kıbrıs kahvaltılarının baş köşesinde yer alan, kendine has dokusu ve lezzetiyle alışkanlık yaratacak kadar güzel olan hellim peyniri keçi ya da inek sütüyle yapılıyor. 

Eğer keçi peyniri ile yapıldıysa yaklaşık 1 yıl kadar muhafaza edilebilen hellimin inek sütüyle yapılan çeşidi 1 ay dayanabiliyor. Sadece kahvaltılarda değil ana yemeklerin yanında, salatalarda ve mezelerde de kullanılan hellim peynirini Kıbrıs’a kadar gelmişken yerinde tatmamak olmaz. 

piruhi manti

Piruhi

Türk mutfağındaki mantıyı andıran piruhi un, yumurta, tereyağı, tulum peyniri ve ceviz kullanılarak hazırlanıyor. Kökeni Osmanlı mutfağına dayanan piruhiyi Kıbrıs kendi mutfağına dahil edecek kadar benimsemiş ve sevmiş. Hatta Kıbrıs’ta “Kıbrıs mantısı” istediğinizde önünüze piruhi geliyor. Mantı seviyorsanız piruhiyi de zevkle yiyeceksiniz demekir.

kibris koftesi 1

Kıbrıs Köftesi

Anne köftesi deyince akan sular durur. Hemen herkesin severek yediği anne köftesini andıran lezzet, Kıbrıs mutfağının en özel tariflerinden birini oluşturuyor. 

İçinde kıyma, rendelenmiş soğan, rendelenmiş patates, maydanoz ve çeşitli baharatlar yer alan Kıbrıs köftesi yağda kızartılarak servis ediliyor. Ana yemek kategorisinde olsa da Kıbrıslılar bu köfteyi ikindi çayının yanında ya da aperatif olarak yemeyi tercih ediyor. 

magarinabulli

Magarina Bulli 

Magarina, makarnanın Kıbrıs şivesi ile söylenen şekli. Bulli ise Kıbrıs ağzında tavuk demek. Magarina Bulli de bir çeşit tavuklu makarna. Üzerine hellim peyniri rendelenerek servis edilen magarina bullinin makarnası da alıştığımız makarnaya göre biraz daha kalın. 
Kıbrıs’a has yemeklerden biri olan magarina bulliyi de yöresel lezzetler sunan lokantalardan birinde tadabilirsiniz.

Yorum Yazın