UNESCO Dünya Mirası Listesine Giren Türkiye Güzellikleri

Dünya Mirası, Birleşmiş Milletler Örgütüne bağlı UNESCO tarafından belirlenen dünyadaki kültürel ve doğal mirasın korunması için geliştirilen bir uygulamadır. Binlerce yıllık geçmişe ve birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış Türkiye’nin her bir köşesi kültürel ve tarihi güzellikler açısından oldukça çeşitli ve zengindir. 

Türkiye’den UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış 19 muhteşem doğal ve tarihi güzellik yer alır. Bu eserlerden 17’si Kültürel Miras Listesi’nde, 2’si Karma Miras Listesi’nde yer alır. Türkiye’de UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan eserlerden 6’sını sizler için derledik. 

istanbulun tarihi alanlari

İstanbul’un Tarihi Alanları

İstanbul’daki tarihi yerlerin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınma tarihi 1985 yılında gerçekleşir. İki kıtayı birbirine bağlayan kent M.Ö. 7.yüzyılda kurulur.

İstanbul’daki Sultanahmet Kentsel Arkeolojik Sit Alanı, Süleymaniye Koruma Alanı, Zeyrek Koruma Alanı ve İstanbul Kara Surları Koruma Alanı olmak üzere 4 bölge UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilir. İstanbul’un Dünya Mirası Listesi’nde Ayasofya, Aya İrini Kilisesi, Yerebatan Sarnıcı, Küçük Ayasofya Camii, Valens Su Kemeri, Hipodrom ve Topkapı Sarayı, Süleymaniye Camii, İstanbul Surları gibi önemli tarihi yapılar yer alır. 

goreme kapadokya 1

Göreme Milli Parkı ve Kapadokya

Türkiye’nin önemli cazibe merkezleri arasında Kapadokya dünya mirası listesine 1985 yılında dahil olur. Hitit, Pers, Bizans ve Selçuklu gibi birçok farklı medeniyetten izler taşıyan Kapadokya volkanik oluşumları ve peri bacalarıyla dünyaca bir üne sahiptir. 

Kapadokya bölgesinin görülmeye değer doğal güzellikleri arasında olan Göreme Milli Parkı aynı yıl dünya mirası listesinde koruma altına alınır. Göreme Milli Parkı ile birlikte Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri, Karain Güvercinlikleri, Karlık Kilisesi, Yeşilöz Theodoro Kilisesi ve Soğanlı Arkeolojik gibi önemli yapılar dünya mirası listesinde koruma altındadır. 

nemrut dagi goruntu

Nemrut Dağı

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde 2150 metre yükseklikte bulunan Nemrut Dağı 1987 yılında UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne eklenir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Nemrut Dağı, dünyanın sekizinci harikası olarak kabul edilir.  

Helenistik dönemin en görkemli kalıntıları arasında yer alan bu anıtsal heykeller ve mezarlar eşsiz manzarasıyla göz doldurur. Günümüze kadar iyi korunmuş durumunda olan dev heykeller 8-10 metre yüksekliğe sahiptir. 

denizli pamukkale

Pamukkale ve Hierapolis Milli Parkı

Denizli ilinde yer alan Pamukkale, beyaz travertenleri ve kaplıcaları ile oldukça ünlüdür. Ege Bölgesi’nde yer alan bu doğal güzellik 1988 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil olur. 

Helenistik Dönem’e ait kalıntılar içeren Hierapolisi, Denizli yakınlarında bulunan bir antik kenttir. Frigya bölgesinin başkenti ve Bizans Dönemi’nin Piskoposluk merkezi olan antik kent Hierapolisi bu özellikleriyle Dünya Mirası Listesi’nde yer alır.

efes antik kenti izmir 

Efes Antik Kenti

İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan Efes Antik Kenti, 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil olur. Efes, Helenistik, Roma, Beylikler ve Osmanlı Dönemlerinde 9000 yıl kesintisiz yerleşim görmüş önemli bir liman kentidir.

Efes Antik Kenti ile birlikte Meryem Ana Evi, Ayasuluk Kalesi ve Çukuriçi Höyük ile listede yerini alan diğer önemli tarihi yapıtlardır. Farklı dönemlere ışık tutan mimari yapıları tarihi ve gelecek nesillere kültürel açıdan benzersiz bir birikim sunar. 

kars ani harabeleri

Ani Arkeolojik Alanı

Kars iline bağlı Merkez ilçesinin Ocaklı köyü sınırları içerisinde yer alan Ani Arkeolojik Alanı, 2016 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne eklenir. Tarih öncesi çağlar ve Orta Çağ’da İpek Yolu yerleşimi olan Ani, farklı kültürlere ve dinlere ev sahipliği yapar. 

Çok kültürlülük özelliği mimarinin şekillenmesinde etkili olur. Çeşitli kültürlere ve ait mimari kalıntıların günümüze kadar ulaştığı Ani’de farklı yapılarda tarihi eserler yer alır. 

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Türkiye’nin doğal ve kültürel mirasına yakından şahit olmak için Holimax sitesinde yer alan otelleri değerlendirebilirsiniz. Peri bacalarının mistik havasını solumak için Kapadokya otellerini, Efes Antik Kent’i keşfetmek için İzmir otellerini inceleyebilirsiniz. Erken rezervasyon fırsatları ve avantajlı kampanyalarla hayalinizdeki tatili gerçekleştirebilirsiniz.  

 

Yorum Yazın