Check-in; havayolu ulaşımının öneminin artmasının ardından popüler olmuş bir kavramdır. Check-in işlemlerinin hem havalimanından hem de akıllı telefonlar üzerinden yapılması mümkün olmaktadır. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak, uçak yolcularının ilk tercihinin online check-in olduğundan bahsetmek gerekir. Online check-in biletlenmiş bir rezervasyonun havalimanına gelmeden yapılmasıdır.
Bu işlem sırasında yolcuların yalnızca internet bağlantısına ihtiyacı bulunmaktadır. Ancak, online check-in hizmetinden faydalanmak isteyen yolcuların yalnızca kabin bagajlarıyla uçması söz konusu olmaktadır. Kabin bagajı haricinde farklı bir bagaj tesliminin yapılması halinde yolcunun online check-in yapsa bile kontuara gitmesi şart tutulmaktadır. Online check-in yolcuların havaalanlarında saatlerce beklemesinin önüne geçen bir uygulamadır.
Online check-in; bilgisayar başından veya akıllı telefon kullanılarak yolcunun hangi ortamda bulunursa bulunsun rahatını bozmadan check-in yapmasını mümkün kılmaktadır. Yolcular, online check-in işlemleri esnasında diledikleri koltuğu seçerek işlemlerini tamamlayabilirler.
Birçok havayolu şirketinin online check-in hizmetini verdiği bilinmektedir. Buna ek olarak, online check-in hizmetinin ücretsiz olarak verildiğini eklemek gerekir. Online check-in yapmak isteyenlerin her şeyden önce biletlerini almış olma şartı bulunmaktadır.
Anadolu Jet Check-In Nasıl Yapılır?
Anadolu jet check-in işlemlerinde yolculara birçok farklı seçenek sunulmaktadır. Anadolu jet check-in nasıl yapılır diye merak edenler için ilk alternatif; online check-in olarak bilinmektedir. Uçak biletini satın alan tüm yolcuların online check-in işlemleri sayesinde tüm yolculukları için bu işlemi yaptırması söz konusu olmaktadır.
Anadolu jet check-in yapma işlemi için yolcuların önünde iki farklı alternatif vardır. Online check-in için yolcular, Anadolu Jet’in resmi internet sitesine giderek bu işlemi gerçekleştirebilirler. Buna ek olarak, Anadolu Jet’in mobil uygulaması üzerinden online check-in yapma şansı bulunmaktadır. Bu işlem için devamlı olarak Anadolu Jet kullanan yolcuların söz konusu mobil uygulamayı akıllı telefonlarına indirmesi gerekmektedir.
Anadolu jet check-in işlemleri; uçağın kalkış saatinden 24 saat önce başlamaktadır. Uçağın kalkışına 60 dakika kala online check-in işlemleri sona ermektedir. Anadolu jet check-in işlemleri; aynı rezervasyon kaydında olma şartıyla en çok dokuz yolcuyu kapsamaktadır. Bir başka deyişle, tek bir girişte aynı PNR’da olma şartıyla dokuz yolcu için online check-in yaptırılması söz konusu olmaktadır.
Anadolu jet check-in işlemlerinin adımlarından bahsetmek gerekir. İlk adım, kimlik ve uçuş bilgilerine ulaşma ekranı olarak bilinmektedir. Yolcuların ad ve soyad bilgilerine ek olarak, elektronik bilet numaralarını veya rezervasyon kodlarını belirtmeleri halinde uçuş kayıtlarına ulaşması söz konusu olacaktır.
Bazı durumlarda, rezervasyon kayıtlarında birden çok yolcunun bulunması mümkündür. Bu tip durumlarda, bununla alakalı kutucuğun tıklanması gerekmektedir. Bu sayede, check-in işleminin yalnızca ismi geçen yolcu için yapılması mümkün olacaktır.
Anadolu jet check-in işlemlerinin ikinci adımı ise yolcu ve uçuş detayları ekranı olarak bilinmektedir. Bu aşamada, yolcuların online check-in yapabilecekleri uçuşlar listelenmektedir. Yolcuların işlem yapmak istedikleri uçuş veya uçuşları seçmesi gerekir. Ardından, onayla tuşuna basılmalıdır.
Aynı rezervasyon kaydında birden çok yolcu varsa yolcunun işlem yapmak istediği kişileri seçmesi şarttır. Bir girişte en çok sekiz yolcuya kadar işlem yapılması mümkündür. Online check-in işlemine uygun uçuşların son varış noktasına kadar işlem görmesi söz konusudur. Buna ek olarak, bu ekran üzerinden Miles&Smiles kart bilgilerinin girilmesi mümkün olmaktadır.
Anadolu jet check-in işlemlerini tamamlayan yolcuların koltuk değiştirme ve biniş kartı basma gibi işlemleri söz konusu linki kullanarak yapmaları mümkündür. Bu ekranda, online check-in ile alakalı diğer linklere ulaşmak söz konusu olmaktadır.
Anadolu jet check-in prosedüründe üçüncü adımda koltuk seçimi ekranı yolcuların karşısına çıkmaktadır. Yolcu ve uçuş bilgisi sıralamasına göre koltuk planı görüntüsü ekrana gelmektedir. Aynı rezervasyonda bulunan yolcuların uygun olduğu takdirde yan yana koltuklarda oturması mümkündür. Yan yana koltuk seçiminin yapılması için ilk olarak yolcunun isim ve isimleri seçmesi gerekir.
Ardından, sistem tarafından otomatik olarak koltuk ataması yapılmaktadır. Bu bağlamda, yolcu, otomatik olarak atanan koltukta uçmak istediği takdirde ücretsiz olarak check-in işlemlerini yapmaya hak kazanmaktadır. Ancak, yolcunun kendi istediği koltukta oturmak istediği bir durumda ise söz konusu koltuğun ücretini ödeyerek check-in işlemini tamamlaması mümkün olmaktadır.
Anadolu jet check-in prosedürüne göre yolcunun birden çok uçuşu varsa aynı anda tüm uçuşlarına ait koltuk planları ekranda gösterilmektedir. Yolcunun daha önceden koltuk seçimini yaptığı durumlarda isminin yanında koltuk numarası görülmektedir. Yolcunun seçili koltuk için check-in işlemini tamamlaması mümkündür. Buna ek olarak, başka bir koltuk seçilmek istendiği hallerde yolcu tarafından uçuşa altı saat kala Anadolu Jet’in internet adresinden veya mobil uygulama üzerinden koltuk planı sayfasında yer değişikliği yapılması mümkün olmaktadır.
Koltuk seçiminin rezervasyon kaydındaki tüm uçuşlar için ayrı ayrı yapılması söz konusudur. Koltuk seçiminin onaylanmasının ardından check-in işlemleri tamamlanmış sayılır. Buna ek olarak, yolcuya tamamlaması gereken prosedürler hakkında bilgi verilir. Yolcunun tercihine göre online check-in bilgilerinin mail veya cep telefonu yoluyla kendisine ulaştırılması mümkün olmaktadır.
Anadolu jet check-in nasıl yapılır diye merak edenler için dördüncü aşamadan bahsetmek gerekir. Bu aşama; online giriş kartı basımı olarak bilinmektedir. Anadolu jet check-in işlemlerini tamamlayan elektronik biletli yolcular, Anadolu Jet’in uçtuğu tüm noktalar için biniş kartlarını basma hakkına sahip olurlar.
Ancak, bilet kredi kartıyla alınmışsa ve kartın sahibi rezervasyon listesindeki kişilerden birisi değilse biniş kartı bastırmasına izin verilmez. Buna ek olarak, Anadolu Jet sitesi üzerinden online biniş kartı üreten yolcuların koltuk değiştirme hakları bulunmaz. Biniş kartının çıktısını alan ancak kaybeden yolcular, koltuk numaralarının değiştirilmemesi şartıyla biniş kartlarını internetten tekrar bastırma şansına sahiptirler. Bunun dışında, biniş kartlarının kontuardan tekrar talep edilmesi mümkündür.
Anadolu jet check-in yapma esnasında koltuk planı; yolcuların özellikleri dikkate alınarak oluşturulmaktadır. Yolcuların uçuşa altı saat kalana kadar koltuk seçimi yapma hakları bulunmaktadır. Otomatik olarak atanan koltukları beğenmeyen yolcular, ücretini vererek başka bir koltuk seçebilirler.
Koltuk seçimi yapmak isteyen yolculara sunulan seçenekler; mevcut check-in prosedürlerine bağlıdır. Buna ek olarak, rezervasyon esnasında koltuk seçimi yapan yolculara check-in esnasında bu seçimleri hakkında soru yöneltilir. Uçuşa altı saat kalana kadar koltukların değiştirilmesi şansı sunulmaktadır.
Anadolu Jet Self Check-In
Anadolu jet check-in yapma işlemleri sırasında sunulan fırsatlardan birisi self check-in olarak bilinmektedir. Self check-in sayesinde yolcuların hem kendileri hem de rezervasyon kayıtları altındaki diğer yolcular için check-in işlemleri yaptırma şansları bulunmaktadır. Ayrıca, koltuk seçimi yapılabilir.
Bagajsız olarak seyahat edenler, aynı gün içerisinde dönüşleri varsa dönüş check-inlerini yaptırma haklarına sahip olurlar. Anadolu Jet’in self check-in kullanılan istasyonları arasında Antalya, Adana, İstanbul, İzmir, Samsun, Konya, Kayseri, Gaziantep, Trabzon, Ankara, Dalaman, Bodrum bulunmaktadır.
Anadolu jet check-in yapma sürecinde yolcuların havaalanı işlemlerini online check-in tabelası bulunan kontuarlardan yapması gerekmektedir. Yolcuların uçuşlarından 45 dakika önce biniş kartlarını almış olması ve bagaj işlemlerini tamamlamış olması şarttır. Biletini havaalanından satın alacak olan kişiler ise uçuştan en az bir saat önce satış bürosundan bu işlemi yapmış olmalıdırlar.