Doğal güzellikleri ve eşsiz tarihi dokusuyla ülkemizin yedi bölgesinden biri olan Ege Bölgesi, kendine has mutfağında birbirinden güzel lezzetleri barındırır. Özellikle zeytinyağlı yemekleri ile adından söz ettiren Ege mutfağı pek çok kültürün bir araya geldiği özel bir mutfaktır. Aydın, İzmir, Kütahya, Uşak, Afyon, Denizli, Manisa ve Muğla şehirlerinden oluşan bölgede keşkek, haşhaşlı katmer, mercimekli bükme gibi lezzetler ortaktır. Özellikle deniz börülcesi, cibes, turp otu, hardal otu, enginar, su teresi, Şevketi Bostan, kazayağı, ebegümeci gibi otlardan hazırlanan zeytinyağlılar ile lokma, kabak tatlısı ve incir tatlısı gibi tatlılar Ege mutfağının en beğenilen lezzetleridir.
Ege Bölgesi her ne kadar zeytinyağlıları ile ünlü olsa da sokak lezzetleri de damaklarda şenlik havası yaratır. İşte, Ege’de ne yenir? Sizler için derledik
Boyoz
Ege’nin incisi İzmir’e has bir hamur işi olan boyoz, ağızda dağılan çıtır çıtır yapısı ile karakterizedir. Oldukça yağlı bir çöreği andıran boyoz aslında İspanyol asıllıdır. İspanya’dan İzmir’e gelen ve bu gün bir İzmir klasiği olarak tanınan hamurişi genellikle haşlanmış yumurta ile birlikte tüketilir. İspanya’dan gelip İzmir’e yerleşen Musevi Avram Usta’dan hatıra olan boyoz; un, su ve tuz ile hazırlanan hamurun yağ ile muhteşem birlikteliği olarak tanımlanabilir. Yağlı hamur incecik bir forma gelinceye kadar açılır ve üst üste katlayarak yuvarlak bir yapı elde edilir. Fırında pişirilip sıcak servis edilen boyozu İzmir’e geldiğinizde mutlaka yemeli ve bu eşsiz lezzeti tatmadan şehirden gitmemelisiniz.
Kumru
Egenin sokak lezzetleri dendiğinde ilk akla gelen hamur işlerinden biri olan kumru, her ne kadar İzmir ile özdeşleştirilse de aslında Çeşme’ye özgü bir soğuk sandviç çeşididir. Tuzsuz ya da çok az tuzlu hamurun üzeri bol susamlıdır. Kumru kuşuna benzeyen gövdesinden dolayı kumru adını alan hamur işinin aslı bu susamlı ekmek içine Bergama tulumu, domates ve taze yeşil biberden oluşur. Ancak günümüzde kömürde sucuk, sosis, salam ve kaşar ile ketçap mayonez eşliğinde sunulan kumru, İzmirlilerin vazgeçilmezidir. İster bir fırında, ister sokak satıcısında ya da lüks bir pastanede, nerden yerseniz yiyin, kumrunun tadına bakmadan İzmir’den dönmeyin.
Kokoreç
Ülkemizin hemen her bölgesinde kokoreç tüketişe de İzmir usulü kokorecin tadı bambaşkadır. Kuzu bumbar ve bağırsağın şişe sarılıp közde pişirilmesine kokoreç denir. Gerçek kokorecin tam da tarifi budur. Közde pişirilen kokoreç birkaç bıçak darbesiyle kalın kalın parçalara ayrılır ve isteğe bağlı baharatlar eklenerek ekmek arası tüketilir. İçine domates, marul gibi sebzeler konmaz. Zaten baharat olarak da sadece kimyon ile acı biber eklenir. Eskiden Kemeraltı sokaklarında, otobüs duraklarında meyhane önlerinde yaygın olarak bulunan kokoreççilerin yerini bugün dükkânlar almıştır. İzmir usulü kokoreci kendi şehrinde yemenin keyfini mutlaka yaşamalısınız.
Söğüş
İzmir’e özgü sokak lezzetlerinden biri olan söğüş, kuzu kellesinden hazırlanır. Kellenin yanak, beyin ve dil kısımlarındaki etler ince ince kıyılır ve baharatlar eklenir. Taze yeşillikler ve soğanla da harmanlanarak lavaş arasında servise sunulur. Her mevsim rahatlıkla tüketilebilen bu sokak lezzeti Balkan kökenlidir. Soğuk hazırlanan söğüş günün her saati İzmirliler tarafından tüketilebilir.
Bomba
İzmir’e özgü sokak tatlılarından biri olan bomba, incecik ve çıtır hamur ile içine eklenen akışkan çikolatadan oluşur. Tatlının dış kısmı hafif bir darbeyle parçalanır ve damaklara çikolatanın enfes lezzeti yayılır. Sıcak tüketilmesi önerilse de soğuk haliyle bile enfes bir lezzet sunan tatlı yüksek kalorisi ve enerji içeriği nedeniyle bomba ismini almıştır. Çikolata ve fındık kreması sevenlerdenseniz şehrin en lezzetli tatlısı bombayı yemeden sakın dönmeyin.
Tatil anlayışına bambaşka boyut getiren Holimax ile beklentilerinizi karşılayan konaklama seçeneklerini değerlendirebilir, Egenin dilediğiniz bölgesinde size en uygun tatili avantajlı ödeme seçenekleri ve uygun fiyat garantisiyle hemen satın alabilirsiniz.